Ta toget til Utlandet, rutetider og bestilling, tog fra Norge til Tyskland - reisemedtog.noTa toget til Utlandet, rutetider og bestilling

05.07.19 - skrevet av: Kyrre Dahl

Det er fullt mulig å ta toget fra Norge til Utlandet. For å komme deg nedover på kontinentet må du i de fleste tilfeller først komme deg til Tyskland. Her får du konkret informasjon om rutetider og billettbestilling fra Norge til Sverige og så videre til Danmark og Tyskland. Og til og med noen forslag til overnatting på reisen.

HURTIGVALG: GÅ TIL: - TOG TIL SVERIGE TOG TIL DANMARK TOG TIL TYSKLAND SNÄLLTÅGET HOTELLER

VIKTIG: Togtider, ruter og priser kan forandre seg svært kjapt, blant annet på grunn av arbeider på linjene. Derfor bør man alltid dobbeltsjekke med operatør før avreise. Denne informasjon skal være korrekt i juli 2019, men vi tar intet ansvar for forandringer!

Tog fra Norge til Sverige

OSLO - GØTEBORG: Tre avganger i døgnet med Vy: Fra Oslo S kl 07.01, 13.01 og 18.02. IKKE morgentog på Søndager. Toget bruker i underkant av 4 timer. Sommeren 2019 er det arbeider på linja og buss for tog mellom Oslo S og Rygge, med avgang cirka 20 minutter tidligere enn ruteplanen.

BILLETTER: Fra Oslo til Gøteborg er normalprisen 608 kroner for voksen, minipris 249 kroner. Toget går også fra Ski, Moss, Rygge, Råde, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden på norsk side og stopper i Ed, Öxnered og Trollhätten på svensk side. Billetter kjøper du på VY.NO

OSLO - KARLSTAD - STOCKHOLM: To direkte avganger i døgnet med SJ: Fra Oslo s 05.56 og kl. 16.56. Toget bruker i overkant av 5 og en halv time på turen. Det er uklart om det er tog på lørdager og søndager og når de evt. går. På SJ`s nettsider kommer det også opp Oslo - Stockholm via Gøteborg, som tar lengre tid og koster mer. SJ tilbyr 1. klasse på sine IC-tog som koster en del mer enn 2. klasse.

BILLETTER: Fra Oslo til Stockholm er det dynamiske priser som øker etter hvert som man nærmer seg avgang. De billigste billettene starter på 195 SEK. Disse kan ikke forandres og du får ikke noe tilbake om du ikke kommer deg på toget. Med litt høyere pris kan du endre billetten før avgang og med en enda høyere pris kan du også få penger tilbake ved avbestilling. Regn da med at billetten koster over 500 SEK. Kjøp billett på: SJ.SE (Statens Järnvägar)

TRONDHEIM - STORLIEN: NSB kjører to tog i døgnet på en strekning som gjerne kalles Nabotåget. Det er togbytte på Storlien for reiser videre, men disse korresponderer. Togene går fra Trondheim S kl 07.50 og kl 16.50 og de korresponderende togene går til Sundsvall via Østersund.

BILLETTER: Bestill på VY.NO for Trondheim - Østersund. På denne strekningen er det ikke mulig å få Minipris, men ordinær pris er 434 kr. for voksne. Til Storlien er prisen 182 kr. Det er omtrent samme pris på SJ, men skal du videre kan det lønne seg på kjøpe SJ-billett fra Storlien til f.eks Sundsvall og Stockholm C (flere bytter) Prøv: SJ.SE

NARVIK - STOCKHOLM: Vi må ikke glemme at det går tog fra Narvik til Kiruna og videre til Stockholm. Det er en reise på 18 til 20 timer så du må påberegne natt-tog. Forbindelsen kan bli så rimelig som 450 svenske kroner bestilt på forhånd på SJ.SE Det går et tog fra Narvik kl. 15.15 som skal ta deg helt til Stockholm uten bytte på 18 timer og 30 minutter. Slik det ser ut nå koster direkte-toget litt mer, men du kan utover høsten få turen til 450 kr hvis du tar 10.52 fra Narvik og bytter til natt-tog i Boden og så helt til Stockholm. Begge disse stopper i Kiruna og er de eneste daglige avgangene. I sommer går det også et tog fra Narvik kl 18.17 til Kiruna.

ANDRE MULIGHETER: Det går mange busser fra Oslo og sørover, både med Bus4You (Vy) og Flixbus (tidligere Swebus). Sistnevnte er rimeligst med tilbud fra 169 kroner til Gøteborg og bussen bruker litt kortere tid enn toget ( 3 timer og 20 minutter ). Bestill på Flixbus.no. Generellt går det langt flere busser enn tog på denne strekningen, så en mulighet er å busse til Gøteborg og toge videre til f.eks København. En helt annen mulighet er å ta ferje fra Sandefjord til Strømstad ( Color Line eller Fjord Line ) og tog eller buss derfra til Gøteborg. For de som bor i Vestfold og Telemark vil dette være gunstig både i forhold til tid og pris.

Tog fra Norge til Danmark

Det er ingen direkte tog fra Norge til Danmark. For å komme til Danmark med tog må du først innom Sverige, se avsnittene over. Her forteller vi hvordan du kommer deg videre fra Gøteborg:

GØTEBORG - MALMØ - KØBENHAVN: Det er mange tog på denne strekningen. Öresundståg kjører regionaltog hver time (XX.55) mellom Göteborg og Köbenhavn via bl.a. Halmstad, Helsingborg, Lund og Malmø. Dette toget bruker 3 timer og 30 minutter. SJ kjører snåbbtåg med X2000 eller SJ3000 mellom Göteborg og Malmø der du kan bytte til SJ til Danmark. Disse togene er raskere til Malmö, men noen av avgangene har dårlig korrespondanse og innebærer lang ventetid på Malmö Central for å komme til København.

BILLETTER: Du kan bestille billetter både med SJ og med Öresundståg på SJ.SE. På Öresundståg koster billetten 500 SEK og det er ingen tilbud å finne. Men de har 1. klasse til 640 SEK. SJ kan av og til være nede i 225 SEK og har dynamiske priser, altså blir det dyrere når du nærmer deg avgang. SJ har også 1. klasse.

HELE VEIEN FRA OSLO TIL KØBENHAVN: Tar du toget fra Oslo S kl 07.01 er du framme i Gøteborg kl 10.40. Det første toget da er Öresundståg kl. 10.55 som er framme i København kl 14.28. Den neste muligheten er et SJ-tog kl 11.39 til Malmø og så bytte til regionaltog, men det er antagelig like greit å vente til neste Öresundståg kl 11.55. Tar du toget fra Oslo S 13.01 så er det framme 16.50 i Gøteborg, og da går det et Öresundståg kl 16.55. Lykke til med det! Vi anbefaler heller å satse på 17.55 avgangen som er i København kl 21.28. Du kan også prøve SJs avgang 17.39 som medfører bytte i Malmø.

ANDRE MULIGHETER: SJ selger gjennomgående billetter fra Oslo til København med bytte et eller to steder i Sverige. Drar du 05.56 fra Oslo S så bytter du i Hallsberg og Mjølby og er framme i København kl 15.31. Dette kan bli rimeligere, en vei kan koste så lite som 335 SEK og det er romslig med tid for å bytte tog. Sjekk: SJ.SE. SJ selger også billetter for hele strekningen Oslo - København via Gøteborg, men her får du ikke Minipris og da betaler du full pris hele veien. Men, det kan jo være den enkleste måten å bestille billett fra Oslo til København på.

FERJER MELLOM NORGE OG DANMARK: Det er en god idè å starte togturen med ferje fra diverse norske byer til Danmark. Her er det mange muligheter: Oslo - Fredrikshavn, Oslo - København, Larvik - Hirtshals, Langesund - Hirtshals, Kristiansand - Hirthals og Bergen/Stavanger - Hirtshals. I Hirtshals ligger det en togstasjon like ved ferjeterminalen eller det er en shuttlebuss til stasjonen. Det er heller ikke langt til togstasjonen i Fredrikshavn og til Stog i København ( Østerport ). Sjekk disse linkene: FJORDLINE , COLOR LINE , STENA LINE eller DFDS Du kan også ta ferje fra Gøteborg til Fredrikshavn og sette deg på toget der.

Tog fra Norge til Tyskland

Med bare to togbytter kan du komme deg med tog fra Norge til Tyskland, i teorien. Hvis du ikke vil ta ferje til Danmark må du gjennom Sverige og du må nesten uansett kommer deg til Danmark, se oversikten ovenfor. Det er dog et lite unntak og det er ferja mellom Oslo og Kiel, Tyskland. Her kommer informasjom om hvordan du kommer deg til Tyskland fra Danmark med tog.

TOG MELLOM KØBENHAVN OG HAMBURG: Oi, her er det er problem, fordi man nå har begynt å forberede byggingen av den nye Fehrman Belt-forbindelsen. Det blir mye bedre i 2028 når det står ferdig men nå er det buss for tog mellom København og Rødby, så ferje videre og deretter tog fra Puttgarden til Hamburg. Det er snodig nok slik at toget står på dansk side i Rødby, toget kjører noen få hundre meter og så inn i ferja, før den fortsetter på vanlig måte på den andre siden. Det er usikkert hvor lenge dette varer og det blir helt sikkert også arbeider på den tyske siden, så dette kommer til å forandre seg.

BILLETTER: På grunn av arbeidene og busskjøring tar det omtrent akkurat like lang tid å komme seg til Hamburg via Jylland, men hvis du vil ta den klassiske ferjeturen fra Rødby til Puttgarden så går det fra København kl 07.10, 11.10, 13.10 og 15,10. Husk da at det er buss for tog den første delen. Billetter kan du bestille på DSB.DK eller BAHN.DE. Den siste kan du få på dansk og er generellt enklest å bruke. Billetten kan du få fra 29 euro, men full pris er 94 euro. Bussen er inkludert i togbilletten. Legg merke til at du kan få gjennomgående billett helt fra Gæteborg Central til Hamburg på BAHN.DE til 59 euro. Fra Oslo til Hamburg får du bare full pris til over 300 euro.

DEN ANDRE VEIEN MELLOM KØBENHAVN OG HAMBURG: Det er mulig å ta IC-tog til Fredericia og bytte der til IC-tog til Hamburg eller Flensburg. På grunn av arbeidene på den andre linja tar ikke dette noe særlig lengre tid. Det er forbindelse annenhver time fra København H: 06.52, 08.52, 10.52, 12.52, 14.52 og 16.52. Ja faktisk også 18.52, men da må du bytte tre ganger og er ikke framme i Hamburg før 00.25 (hvis alt er i rute). Hvis IC-toget fra Fredericia kun går til Flensburg, så er det RE-tog derfra til Hamburg hver time. Du kan kjøpe hele strekningen på nettsidene ovenfor. Det er kort byttetid i Fredericia, men disse togene skal i utgangspunktet vente på hverandre ved forsinkelse. Det går også et natt-tog, men kun med sitteplasser! fra København til Hamburg via Fredericia. Dette går kl 23.00 fra København H og er i Hamburg kl 05.40. Men igjen, kun sitteplasser, ingen sovekupeer og ingen servering etter Flensburg.

ANDRE MULIGHETER FRA NORGE TIL TYSKLAND: Den mest opplagte, men ganske dyre løsningen er å ta ferje, nemlig Color Line fra Oslo til Kiel. Det er nesten ett døgn på båt, men mange synes det er en behagelig reiseform. Det er også flere muligheter for ferje mellom Sverige og Tyskland: Trelleborg - Sassnitz er den korteste og hyppigste forbindelsen, men du kan også prøve Trelleborg - Rostock. Det går nå tog til havna til Trelleborg fra Malmø, men på tysk side er det glissent med kollektivtilbud. Når du kommer deg til stasjonen er det relativt gode togforbindelser til Berlin, fra Sassnitz er Hamburg litt lenger unna. En enda mer kreativ løsning er ferje fra Ystad til Swinouscjie i Polen, der du kan ta lokaltog til Szczecin og så til Berlin. Og så går det også ferje mellom Gøteborg og Kiel, som foretrekkes av mange fordi den blir billigere enn Oslo - Kiel.

SNÄLLTÅGET: Snälltåget er et privat selskap som blant annet kjører natt-tog mellom Malmø C og Berlin. Dette går tre ganger i uka på sommeren, men ikke ellers. Det går kl 17.00 fra Malmø og drar du fra Oslo S med 07.01-toget rekker du fint dette. Den andre veien går toget fra Berlin 19.25 og er i Malmø kl 07.30. Da har du god tid til å rekke til Oslo den dagen. Billetter kan koste så lite som SEK 499, men som oftest mer, bestill på SNÄLLTÅGET.SE

Interrail fra Norge til Tyskland:

Interrailbilletten gjelder i all hovedsak på alle tog mellom Norge og Tyskland via Sverige og Danmark. Billetten gjelder egentlig ikke i Norge, men du kan bruke en reisedag i Norge for å komme deg ut av landet og det samme inn igjen. Det er ingen reservasjonsplikt på togene mellom Oslo og Gøteborg og heller ikke på Öresundstågene mellom Göteborg og København. På SJs tog er det derimot reservasjonsplikt og tillegg å betale. Enda viktigere: Det er også reservasjonsplikt på togene mellom København og Hamburg via Rødby (altså togbussen), i hvert fall i sommersesongen. Det er også reservasjonsplikt på togene mellom Aarhus / Fredericia til Hamburg. Det er ikke mulig å reservere plass på RE-togene fra Flensburg til Hamburg og det er plenty av plass på disse. Det er anbefalt å reservere plass på IC-tog mellom København og Fredericia.

Redaktørens kommentar:

Selv om det i teorien går an å komme seg til Hamburg på dagen, vil jeg ikke anbefale dette. Det er helt normalt med forsinkelse på togene også i utlandet og det skal ikke mye til før du er ute å kjøre. Dessuten skal mange, kanskje de fleste uansett videre fra Hamburg. Jeg anbefaler å overnatte i f.eks København og heller ta et tidlig tog til Hamburg, da er det mulig å komme seg til byer som Berlin, Amsterdam og Frankfurt med en dagsreise fra København. F.eks kan du reise 13.01 fra Oslo og være i København på kvelden, overnatte der, så dra 09.10 på dag 2 fra danskenes hovedstad og være i Frankfurt kl 19 med et bytte i Hamburg, i tillegg til den berømte togbussen til ferja da. Kommer du via Jylland, kan Aarhus anbefales på samme måte. Nedenfor kommer derfor noen forslag til hoteller, som jeg selv har brukt:

FORSLAG TIL HOTELL: Både i København og i Aarhus kan du overnatte på WakeUp for 400 DKK for dobbeltrommet. Det er flere hoteller i København, to av dem er i gangavstand til København H, i Aarhus er WakeUp bare noen få meter fra togstasjonen.

 • KLIKK HER FOR WAKEUP KØBENHAVN via Booking.com eller
 • KLIKK HER FOR WAKEUP AARHUS via Booking.com
 • WAKEUP HJEMMESIDE
 • KLIKK HER FOR ALLE HOTELLER I KØBENHAVN hos Booking.com

  Les mer om å ta tog i Norge her: HVORDAN TA TOG I NORGE eller mer om Interrail her: INTERRAIL, Prakisk informasjon Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

  

 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalt: Tips for Interrail 2019!


  Info: Hvordan ta tog til Utlandet