Hvordan ta tog i Norge - reisemedtog.noHvordan ta tog i Norge

07.07.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Norge har et tognett som er begrenset i utstrekning, men ganske bra der togene faktisk går. Togtrafikken er i all hovedsak sentrert rundt Oslo og et stort flertall av togreisene i Norge er til og fra Oslo-området. Men, det går også mange lokaltog rundt de store byene og noen få steder til. Norge er kjent for sine mange strekninger med flott utsikt. Her kommer en liten oversikt over hvordan man tar tog i Norge.

Regiontog og langdistansetog

NSB har byttet navn til VY vy.no driver så og si alle persontog i Norge, for øyeblikket. Fra desember skal det private selskapet Go-Ahead overta Sørlandsbanen og Jærbanen m.m. under navnet Sør-toget. Litt senere skal SJ overta Dovrebanen, Rørosbanen, Nordlandsbanen m.m. under navnet Nord. Vi skal komme tilbake med mer konkret informasjon om dette når det blir aktuellt. Vær klar over at Vy (NSB) også etter dette vil drive et flertall av togene i Norge.

Mellom de store byene på Østlandet og Oslo går det relativt hyppige forbindelser, stort sett hver time i begge retninger. Her er det generellt ikke mulig å reservere plass, men Vy har varslet at de vil bytte ut Komfort-vogna med en vogn der det er mulig å reservere plass. Mellom Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim går det regiontog, som i gamle dager gjerne kaltes ekspresstog. Disse har obligatorisk plassreservering og som oftest også en kafèvogn. Regiontogene mellom Lillehammer, Skien, Halden og Oslo har automater der man kan kjøpe kaffe, snacks og kald drikke. Trillevogna forsvant for mange år siden.

Lokaltog og flytog

Det går lokaltog fra Oslo til mange steder på Østlandet. Disse går særlig ofte i rushtiden, men et vanlig intervall er en gang i timen eller oftere. Det går også lokaltog i Bergens-området, Stavanger-området og Trondheims-området. I tillegg er det fortsatt noen strekninger med lokaltogtrafikk mellom mindre steder, som Notodden-Porsgrunn, Arendal-Nelaug og mellom Hamar og Røros. Glem heller ikke Raumabanen og Flåmsbanen, se nedenfor. Nær Oslo fungerer toget som en slags Sbane slik man har i blant annet Tyskland, det går f.eks tog hvert 10. minutt mellom Asker og Oslo S.

Det er svært gode togforbindelser til Oslo Lufthavn Gardermoen. Flytoget kjører fra Oslo S hvert tiende minutt og bruker rundt 20 minutter. Noen av disse avgangene stopper også på Lillestrøm og fortsetter til Drammen. Vy kjører regiontog tre ganger i timen mellom Oslo S og Oslo Lufthavn som tar bare litt lenger tid og koster omtrent halvparten. Alle disse stopper på Lillestrøm og fortsetter til Eidsvoll eller Lillehammer i den ene retningen og til Drammen, Kongsberg og Skien i den andre retningen. Toget til Trondheim tar også med seg passasjerer på Gardermoen. For de som skal til Torp flyplass ved Sandefjord går det shuttle buss som korresponderer med alle tog fra Torp stasjon. Til Værnes stasjon går det tog minst en gang i timen fra Trondheim S, som fortsetter til Steinkjer.

Flotte togstrekninger:

Blant utlendinger er Norge berømt for sine mange flotte togstrekninger. Bergensbanen dukker ofte opp på topp 10 lister over vakre togturer i verden, med blant annet landets høyestliggende stasjon, Finse. Også Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes og ikke minst Nordlandsbanen fra Trondheim til Bodø blir trukket fram som store togopplevelser. Flåmsbanen er allerede en stor attraksjon i seg selv der den slynger seg ned fjellsiden fra Myrdal på Bergensbanen og ned til Flåm ved Sognefjorden. Denne koster ganske mye å kjøre i sommerhalvåret, og det er ofte fulle tog, men det er roligere og billigere utenom sesongen.

Hvordan er det å sitte på et tog i Norge

Det er verdt å nevne at NSB, nå Vy, har brukt mye penger de siste årene på å bytte ut togsettene, som nå i stor grad er moderne Flirt-tog, både lokalt og regionalt. Disse er beregnet på pendlere og andre som kjører korte strekninger men er relativt komfortable og har aircondition. På langdistanse kjører Vy med de gamle signatur-togene eller litt eldre ekspress-tog, som må sies å være komfortable og har aircondtion. Alle tog fra Vy skal i dag ha gratis wifi, men dekningen varierer en god del.

Internasjonale forbindelser og Interrail i Norge

Norge er med på Interrail-samarbeidet, men bor du i Norge kan du ikke kjøpe interrailbillett for Norge. Men, du får én utreise og én returreise i bostedslandet for å komme deg til utlandet. Den reisen må foretas i gyldighetsperioden i Interrail-billetten og du bruker dermed opp en reisedag eller to. Det kan derfor lønne seg å fly et stykke nedover i Europa først. Det er ellers flere muligheter for å ta tog fra Norge til Utlandet. Vy kjører tog fra Oslo til Gøteborg via Østfold tre ganger i døgnet. SJ kjører tog fra Oslo til Karlstad og Stockholm flere ganger i døgnet via Kongsvinger. Du kan også ta nabotåget fra Trondheim til Storlien, så Østersund og Stockholm. Den siste forbindelsen er fra Narvik til Kiruna. Les mer om dette her: Ta toget til utlandet.

Andre tog

Vi må nevne at det er SJ som driver tog fra Oslo til Stockholm og fra Narvik til Kiruna og Stockholm. Se sj.se for mer informasjon. De kjører også noen avganger fra Halden til Gøteborg. Ellers er det en rekke veterantogbaner i Norge, blant annet gamle Bergensbanen, Krøderbanen og Tertitten. Her må vi komme tilbake senere med en egen oversikt. Det defineres ikke som tog, men Bergen har fått en ny og moderne bybane som har sin egen kjørevei og minner derfor til tider om tog fra Bergen til Flesland flyplass.

Billetter

Det er i dag kun noen få stasjoner som har betjent billettsalg, men så og si alle stasjoner har billettautomater, på de store stasjonene er det mange av dem. Billettautomatene er relativt selvforklarende men du må gjennom mange ledd for å komme til målet. Du skal kunne betale både med kort og kontanter. En annen mulighet er å kjøpe billetter via app (Vy-appen) eller online på Vy.no. Billetter kjøpt på nettet må du hente i automaten på avganger der det ikke er plass-reservering. Er det reservering kan du vise fram billetten på telefonen eller du kan rett og slett be om få billetten av konduktøren. Da må du selvsagt sitte på det valgte setet. Du kan også ringe Vy på 61 05 19 10. Du kan også kjøpe billett ombord, men da koster det 40 kroner ekstra, men konduktøren kan la deg slippe det hvis automaten ikke virket f.eks. Er det en Narvesen-kiosk på stasjonen har de gjerne også salg av togbilletter.

Les mer i Bloggen eller Nyheter - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalt: Tips for Interrail 2019!


Info: Hvordan ta tog til Utlandet