Hvordan ta tog i Finland - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Finland

28.04.2018 - skrevet av: Lars Rekaa

Å reise med tog i Finland betyr moderne og komfortable tog, god service, et jernbanenett som dekker store deler av landet – og kanskje noen språkproblemer på kjøpet.

Kjøper du billetter på nett, kan du velge mellom finsk, svensk, engelsk og russisk språkdrakt. Møter du opp i billettluka på en stasjon, er det slett ikke sikkert du møter en svensktalende. Men de fleste skjønner nok engelsk til å selge deg en billett til bestemmelsesstedet.


Moderne og behagelige dobbeltdekkere besørger det meste av fjerntogtrafikken i Finland. Her har ekspressen fra Rovaniemi til Helsingfors stoppet i Finlands nest største by, Tammerfors. Foto: Lars Rekaa

VR – jernbanemonopol

Langt de fleste tog drives av de finske statsbanene, VR. Forkortelsen utgjør firmanavnet i dag, men sto tidligere for Valtionrautatiet – Statens Jernbaner. VR har monopol på persontrafikken fram til 2024. Det er også VR som driver de hurtige Allegro-togene som forbinder Helsingfors og Sankt Petersburg. Men togpersonalet skifter på grensa.

Allegro

Togene til Russland utgjør Finlands eneste grenseoverskridende jernbanetrafikk. Finland har russisk sporvidde, 1524 millimeter. Tidligere skiftet jernbanevogner sporvidde mellom svenske Haparanda og finske Tornio lengst nord i Bottenviken, men nå krysser ingen tog grensen i nord. Svenskene har dessuten ikke åpnet den nye Haparandabanan for passasjertrafikk. Mellom Finland og Russland fungerer jernbanesamarbeidet knirkefritt, i hvert fall sett fra den togreisendes side. Det hjelper selvsagt at sporvidden er den samme på begge sider av grensen. VR og de russiske statsbanene RZD eier Allegro-togene i fellesskap. Togene stopper ikke for grensekontroll – grensevakter og tollere følger toget. Men du må skaffe deg visum til Russland før du setter deg på toget.


Allegro-togene bruker tre og en halv time mellom Helsingfors og Sankt Petersburg. Foto: Lars Rekaa

Billetter og priser

Finland er ikke et lavkostland. Normalprisbillettene mellom Helsingfors og Sankt. Petersburg koster mellom 550 og 700 kroner for en tur som tar tre og en halv timer. Helsingfors – Rovaniemi koster rundt 800 kroner. Men VR har en rekke tilbud på fjerntogsbilletter. Du kan komme ned mot 80 kroner for en billett mellom Tammersfors og Helsingfors, for eksempel. Hjemmesiden vr.fi finnes både i svensk og engelsk språkdrakt.

Denne siden er samlet inn og skrevet av Lars Rekaa, togentusiast og redaktør i Lyngdals Avis.

Annonse


Bloggen: Den peneste stasjonen i Finland


Bloggen: Tampere, en travel stasjon i Finland


Bloggen: Togtur i Finland, Tampere til Kajaani


Bloggen: Helsinki, en katedral av en stasjon


Bloggen: På Interrail i Finland, for første gang


Nyheter: Tunnel mellom Tallinn og Helsinki?


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:AnnonseCOVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Togpodden - Podcast


Veterantog i Norge
SØK PÅ REISEMEDTOG.NO: