Hvordan ta tog i Storbritannia - reisemedtog.noHvordan ta tog i Storbritannia

29.04.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Storbritannia har et godt utbygd tognett, der passasjertrafikken drives kun av private aktører. Det har vært og er et omdiskutert system, som til tider gjør togreisen til en stor opplevelse og til andre tider en irriterende fiasko. Vi skal ikke blande oss inn i debatten om privat vs offentlig men gi deg noen tips om hvordan du kan bruke tognettet.

Generellt om tog i Storbritannia

Driften av tog er fordelt på mange forskjellige private aktører, der noen kjører på oppdrag fra Staten med enten subsidier eller de betaler for et monopol. Det er også noen få aktører som kjører på kommersiellt grunnlag, som oftest på strekninger der hovedaktøren har et dårlig tilbud. I korte trekk er driften delt opp slik at det er en operatør fra hver av Londons hovedstasjoner og en som kjører intercitytog som ikke går gjennom London, samt mange regionale selskaper.

Utfordringen for deg som turist

Billettprisene på tog i Storbritannia er ikke så høye som ryktet vil ha det til i Norge. Men, det er lett å gå i fella. Det aller dyreste er å møte opp på stasjonen like før toget skal gå og kjøpe en enveis billett. Gjør du det i rushtiden vil du se hundrelappene, ja faktisk tusenlappene fly. Prisene på tog blir nemlig som på fly, bestiller du på forhånd og unngår rushtiden kan du få sterk reduserte priser. Det beste er å bestille direkte fra det aktuelle togselskapets side, men det er så mange at det er vanskelig å ha oversikt. Har du ikke noe annet valg enn å kjøpe før du går ombord, så er det to regler: det ene er åpenbart å unngå rushtiden, det andre er å kjøpe tur-retur. Bare disse to reglene kan spare deg 75 % av utgiftene. Kjøper du på forhånd kan du få billettene til 10 % av full pris.

Diverse om å kjøre tog i Storbritannia

I Storbritannia har man nå automatiske billettporter i alle byer og større tettsteder. Det er derfor helt umulig å gå på toget og kjøpe billett her. På den annen side har man også mange små stasjoner der det ikke finnes hverken billettsalg eller automat og du har altså ikke noe annet valg enn å kjøpe av konduktøren. Du kan risikere å gå på, på en slik stasjon uten billett og ikke se noe til konduktøren før du ankommer byen. Da må du kjøpe billett før du går ut av stasjonen, av billettselgere på innsiden av billettportene. I noen få tilfeller kan du faktisk oppleve at det ikke er konduktør i det hele tatt og ingen billettsalg hverken der du går på eller av, og da kan du i praksis kjøre tog helt gratis helt lovlig. I teorien skal du likevel betale, men jeg har aldri skjønt hvordan de mener det skal foregå.

VIL BLI OPPDATERT

MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.noBloggen: York, en gang verdens største togstasjon


Bloggen: En kulinarisk opplevelse i Wymondham


Bloggen: NRM - Mer enn bare gamle tog


Bloggen: Verdens beste jernbanemuseum


Bloggen: En dagstur med tog i Storbritannia


Bloggen: Eurostar mellom London og Amsterdam


Bloggen: Temple Meads, en gammel, ærverdig stasjon


TA TOGET I:

Informasjon: Om denne siden


Anbefalt: Tips, Interrail 2019!