Interrail, en introduksjon - reisemedtog.noInterrail, en introduksjon

19.07.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Interrail er fortsatt en morsom måte å komme seg rundt i Europa på. Dette er en fleksibel togbillett som kan kjøpes av folk i alle aldre, selv om det tradisjonellt er ungdom som er målgruppen. Her kommer en kort introduksjon til Interrail for de som ønsker å prøve det.

Tradisjonell Interrail

Gjennom flere tiår har ungdom pakket ryggsekken og loffet med tog gjennom Europa. Denne billetten eksisterer fortsatt i beste velgående, opp til 28 år kan du kjøpe en billett som gjelder en hel måned i hele Europa for 4950 kroner (2018, kilde: NSB). Men, Interrail er nå mye mer enn dette, du kan kjøpe Interrail for alle aldre, du kan selv bestemme hvor mange dager du vil reise og du kan begrense antall land du vil reise til.

Mange forskjellige tilbud på Interrail

Det er nå så mange varianter av Interrail at det er håpløst å forklare alle sammen i en kort artikkel. Når det gjelder alder er det tre typer, den billigste billetten tilbys ungdom opp til 28 år. Det er også en en egen, men litt dyrere pris for de over 60 år. Og den tredje typen er for de mellom 28 og 60 år som betaler enda litt mer, f.eks en måned for 6180 kroner. Det er ingen egen pris for barn. Du kan også velge å slå på stortromma og kjøpe en førsteklasses billett til en noe dyrere pris. Du trenger ikke kjøpe en hel måned, du kan velge alt fra 5 reisedager i løpet av 15 kalenderdager via 15 dager i løpet av en måned til 22 dager sammenhengende. Skal du bare noen dager kan du velge Interrrail One Country, som gjelder bare i ett land i 3,4,6 eller 8 dager. Her er det mange forskjellige priser avhengig av hvilket land du vil reise til.

Hvordan kjøpe billett og hvordan bruker du Interrail-billetten

Det er faktisk ikke så helt enkelt å få tak i Interrail i Norge lenger, ettersom de aller fleste billettkontorene til NSB er lagt ned. Er du i nærheten av Oslo, så selges den på Oslo S. Det gjelder også noen få andre betjente stasjoner i landet. De fleste bør nok heller prøve telefontjenesten 61 05 19 10. Da koster det 195 kroner i gebyr pr. billett. Det er veldig viktig å ha med seg passet når du bestiller Interrail! Du kan også prøve eksterne nettsider som interrail.eu. Husk at du da må få biletten sendt hjem til deg. Å bruke billetten er heldigvis litt enklere. Det står gyldighetsdato på billetten og i den perioden kan du mer eller mindre hoppe på hvilket tog du vil, bare husk å føre opp alle tog på billetten. Det er satt av plass til dette og du forstår hva jeg mener når du ser billetten. Det er dog en del begrensninger.

Viktig å passe på når du er på Interrail

Det er en del begrensinger på Interrail, men heldigvis går det stort sett greit. De aller fleste land er med på Interrail, men IKKE Albania, de baltiske land, Kosovo, Russland, Hviterussland, Ukraina og Moldova. I de landene som er med er det generellt bare den statlige aktøren som er med på Interrail. Det er en lang rekke mindre togselskaper som ikke er med. I noen land er det obligatorisk med plassreservering på ekspresstog og i tillegg er det en del selskaper som opererer med tilleggsavgift for hurtigtog med interrail-billett. På den annen side er det også noen land der Interrail gir fordeler som rabatterte ferjer og museumsbesøk. Listen over fordeler og ulemper er endeløs så derfor får du nedenfor en del linker med mer informasjon. Husk også at dette forandrer seg fra år til år.

Linker og mer informasjon

Når det er sagt er det noen land hvor det er veldig enkelt med interrail, for eksempel Danmark, Tyskland, Nederland, Østerrike og Storbritannia. Frankrike og Spania har noen av de mest kompliserte reglene, mens en del land i Øst-Europa har et begrenset tognett, så verdien blir mindre. Og så må du huske på at billetten gjelder ikke i hjemlandet. Du får dog en tur retur reise i Norge for å komme deg til utlandet. Vil du vite mer kan jeg anbefale: Prisliste Interrail 2018 NSB og NSB om Interrail Eksterne lenker. Prøv også disse sidene: interrail.eu som er den store aktøren på Interrail i Europa. En mer uavhengig kilde er: Seat 61 om Interrail

VIL BLI OPPDATERT - Vi vil senere komme med en enda mer praktisk guide til Interrail

Sjekk flere innlegg om tog i BLOGGEN Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

TA TOGET I:

Informasjon: Om denne siden


Reisetips: Interrail, hvordan og hvor mye!