Hvordan ta tog i Sverige - reisemedtog.noHvordan ta tog i Sverige

12.07.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Sverige har gode togforbindelser mellom de større byene og det går også greit å komme seg til mindre byer med tog. I tillegg er det mange lokale tog som stopper på små steder og pendlertog som er viktige rundt storbyene. Det er også internasjonale forbindelser til Norge og Danmark. I tillegg til det statlige selskapet SJ er det nå flere private aktører som kjører tog i Sverige. Nedenfor finner du litt praktisk informasjon om hvordan det er å kjøre tog i Sverige.

SJ og X2000

SJ SJ.SE er det statlige jernbaneselskapet som fortsatt står for mesteparten av togtrafikken i Sverige. Supertogene til SJ er kjent som X2000 og går i over 200 kilometer i timen mellom større byer, i hovedsak mellom Stockholm, Gøteborg og Malmø. SJ kjører også Intercity-tog, som er litt tregere, til en rekke destinasjoner. I all hovedsak må man bestille billett og setereservasjon på forhånd på X2000. Det er ikke like strengt på IC-togene. SJ kjører også en rekke lokaltog, men da på oppdrag fra regionen eller länet. Dermed er det andre takstbestemmelser som gjelder.

Private aktører på tog i Sverige

Det er nå mange private aktører på markedet i Sverige. Dette skyldes i all hovedsak at lokaltrafikken er satt ut på anbud og det er forskjellige avtaler i forskjellige regioner. Rundt de store byene går det mange lokaltog, mens tilbudet varierer kraftig på mindre steder. Det er også kommet noen private aktører som kjører langdistanse, i konkurranse med SJ, for eksempel Blå tåget som kjører Gøteborg - Stockholm - Uppsala 5 dager i uken med klassiske vogner. Det nyeste tilskuddet er MTR EKSPRESS. De har satset stort på flere daglige avganger mellom Gøteborg og Stockholm. De kjører med Flirt og har et spesiellt billettsystem, de har droppet det: Les mer om å reise med MTR Ekspress. En annen aktør man bør være klar over er Snälltaget som kjører tog mellom Malmø og Stockholm og natttog til Østersund og Berlin.

Hvordan kjøpe billett til tog i Sverige

Siden det er flere forskjellige selskaper kan det være litt innviklet å kjøpe billett til tog i Sverige. Det viktigste å huske på er at det generellt ikke er lov til å gå ombord uten billett. Dette gjelder alle typer tog og operatører men er det ikke noe billettsalg eller automat på stasjonen kan du selvsagt kjøpe billett hos konduktøren. Det er svært få stasjoner som har billettsalg, men de fleste stasjoner har en eller annen form for automat. Du kan også kjøpe billett online, da er det SJs side som er den beste. Der finner du de fleste tog i Sverige, også for lokale aktører. Hjemmesiden heter SJ.SE Merk deg at du ikke får billetter til MTR Ekspress på sj.se, de får du på MTR EKSPRESS. Det er ikke noe sperreporter på svenske stasjoner og det er konduktører på de fleste tog. Billetter kan printes ut eller du kan vise dem som pdf på mobilen. Hos MTR Ekspress er det ingen billetter, der får du bare en tekstmelding med din setereservasjon.

Internasjonale forbindelser

Den eneste veien å komme til Narvik (Norge) med tog fra Norge er å ta turen via Sverige. Fra Narvik går toget til Kiruna til Stockholm. Det går bare ett tog i døgnet hver vei og turen tar 18 - 19 timer. Det er ikke mulig å ta tog mellom Sverige og Finland, selv om det går jernbanespor over grensen. Finnene har en annen sporvidde, som Russland, og det er uansett ikke noe passasjertrafikk. Du kan ta buss mellom Luleå og Tornio i Finland, men som oftest må du til Kemi for å finne en stasjon der det faktisk går tog. Det er tog flere ganger om dagen til Oslo fra både Gøteborg, via Trollhättan og Stockholm, via Karlstad. Du kan også komme deg fra Trondheim til Østersund med nabotåget. Til Danmark går det hyppige lokaltog mellom Malmø og København. Dette er Øresundståg som fortsetter til diverse steder i Skåne og også til Göteborg. I tilegg kjører SJ ekspresstog fra Stockholm og Göteborg til København. Og så går det av og til natttog fra Malmø til Berlin, det er kun om sommeren, sjekk Snälltåget

VIL BLI OPPDATERT

Sjekk flere innlegg om tog i BLOGGEN Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.noBLOGGINNLEGG FRA SVERIGE:

Bloggen: FlixTrain har ankommet Sverige


Bloggen: Karlstad C, en noe underlig stasjon


Bloggen: Togtur fra Karlstad til Oslo i koronatid


Bloggen: Togtur til Jönköping med forviklinger


Bloggen: Den litt usentrale Uddevalla Central


Bloggen: Svært rimelig togtur i Vest-Sverige


Bloggen: Stockholm C, en elegant togstasjon


Bloggen: MTR Ekspress, nye private tog i Sverige


Bloggen: Gøteborg Central, i stadig utvikling


Bloggen: Nye togtider i Malmø, Sverige
COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Togpodden - Podcast


Veterantog i Norge