Hvordan ta tog i Polen - reisemedtog.noHvordan ta tog i Polen

01.05.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Polen har i løpet av de siste årene gått fra å være bakpå, med gamle og trege tog, til å bli et av landene i Europa der utviklingen går fortest på togsiden. Nå har Polen mange mange moderne og raske tog, samt et godt tognett som når mange små steder.

Langdistansetog

Det er et skarpt skille mellom lokaltog og langdistansetog i Polen. Systemet ligner litt på Tyskland, der regionen subsidierer lokale og regionale tog, mens langdistansetog er kommersielle foretak. Det er PKP som er det viktigste selskapet både på korte og lange distanser. De kjører svært moderne og hurtige tog mellom de store byene, som Warszawa, Krakow og Katowice. De samme togene kjører relativt hurtig til byer som Wroclaw, Gdansk, Poznan og Sczezin. Du må kjøpe billett før du går ombord og plassreservering er obligatorisk. Det er flere betegnelser for polske ekspresstog, EIC/EIP er de raskeste, mest moderne og dyreste og går bare mellom de store byene og hovedstaden, IC-togene er også generellt bra, og går gjerne på strekninger som ikke inkluderer Warzawa. TLK er stort sett gamle og slitne tog som stopper ofte, men de er ofte mye billigere enn de andre ekspresstogene. De fylles derfor ofte opp og er en ekte polsk opplevelse.

Lokale og regionale tog

Det går mange lokale tog i Polen, som i utgangspunktet har Europas lengste tognett, målt i kilometer. Dessverre er det stor variasjon i tilbud og det er sjelden togene følger et fast mønster, så det kan være mange timer mellom hver avgang og noen ganger må du bytte på små stasjoner. Det er også forskjellige selskaper som kjører disse togene på vegne av regionen, så du må kjøpe billett til hver strekning, langdistansebillettene er ikke gyldig på lokaltog og omvendt. Togparken kan være alt fra hypermoderne og nye tog med aircondition til hundre år gamle tog som knapt henger sammen.

Diverse om å kjøre tog i Polen

Den mest vanlige måten å kjøpe billett på i Polen er fortsatt å stille seg i kø foran en billettluke. Det finnes automater, men de er stort sett bare tilgjengelig på større stasjoner og er gjerne bortgjemt på merkelige steder. PKP har en online løsning, men den kan være litt komplisert å bruke. Jeg skal komme tilbake til det senere. Neste problem er at du ikke kan regne med at de som sitter i billettluka snakker noe annet en polsk, selv om engelsk-kunnskapene har blitt bedre med årene. Tipset er derfor å skrive ned navnet på sted og evt. nr på det toget du vil ha billett til. Prisene varierer fra rimelig til latterlig billig.

VIL BLI OPPDATERT

MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

TA TOGET I:

Informasjon: Om denne siden


Anbefalt: Tips, Interrail 2019!