Prøver ut fisketog mellom Narvik og MalmöPrøver ut "fisketog" mellom Narvik og Malmö

- Skrevet 15.05.2020 av Kyrre Dahl

Norges største godsoperatør på jernbanen, CargoNet, vurderer å kjøre en daglig godstogavgang mellom Narvik og Malmö fra og med 2021. Selskapet tror det kan bli god butikk både for godsbransjen og utenlandske kjøpere av norsk fersk fisk.


Foto: Thor Brækkan / Bane Nor

Fredag 8. mai sendte CargoNet et godstog fra Narvik til Malmö, med Kiruna som strategisk mellomstasjon. Det var den første av to planlagte avganger som CargoNet vil bruke for å teste fremføringstid, logistikk og generell gjennomførbarhet i det som kan bli en daglig godstogavgang fra og med neste år. Neste testkjøring er bestilt til 22. mai.

Bane NORs områdedirektør i Nord, Thor Brækkan, er begeistret for CargoNets initiativ, som media har døpt «fisketoget», siden mye av godset består av fersk fisk.

– Dette vil styrke jernbanens konkurransekraft fordi toget kan spare opp mot et halvt døgn på å frakte varer helt til Malmö. På Ofotbanen er vi glade for å kunne gjøre dette mulig, selv om kapasiteten på Narvikterminalen er fullt utnyttet i timene rundt midnatt allerede. Vi jobber nå med en detaljplan for økt kapasitet på terminalen, og vi håper å komme i gang med byggearbeidene neste år. Det er viktig for oss å lytte til våre kunders behov, sier Brækkan.

Kortere fremføringstid og raskere omlasting i Malmö før videre frakt til kontinentet er likevel bare halvparten av den mulige gevinsten, ifølge Eirik Fure, Bane NORs leder for marked- og kundeutvikling innen godstrafikk.

– Den virkelig store muligheten som ligger her er å kunne kjøre tilbake med et tilsvarende fullastet godstog – spesielt dersom toget først har vært innom Alnabru i Oslo. Matvarer, byggevarer og industrigods kan tas med på returen til både Kiruna og Narvik, sier Fure.

I så fall vil godsoperatør og vareeiere ha utnyttet jernbanens fulle kapasitet og fordeler foran veitransport. – Godstoget er mest lønnsomt på lange avstander og store volumer. Nøkkelen ligger i å få vareeiere til å snakke sammen og benytte seg av muligheten, sier Fure.

Kilde: Bane Nor - LES FLERE: TOGNYHETER

Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2020