Ny plattform på Notodden tas i brukNy plattform på Notodden tas i bruk

- Skrevet 14.12.2020 av Kyrre Dahl

14. desember tas den nye kollektivterminalen på Notodden i bruk. Det betyr at toget igjen kjører til skysstasjonen og ikke til Notodden stasjon. Det medfører en enklere overgang for de som kommer med buss og skal videre med tog.


Ny plattform på Notodden kollektivterminal Foto: Kyrre Dahl

Arbeidene har holdt på i nesten ett år og kostet flere titalls millioner kroner, men nå er også sporet inntil buss-stasjonen på Notodden elektrifisert. Mandag tas den rehabiliterte linja i bruk.

Det gikk tog til skysstasjonen inntil 2014, da ble dieseltogene på Bratsbergbanen skiftet ut med elektriske tog som bare kunne gå til Notodden stasjon, som ligger 700 meter unna. Dette medførte at alle som kom med buss måtte ut på en lang spasertur for å komme videre med tog. Nå er de dagene omme.

Sporet som nå er elektrifisert går langs Hydroparken, et fredet område som inngår i Rjukan–Notodden industriarv med UNESCO-status. Prosjektet måtte derfor forholde seg til føringer for kulturminnevern.

– Vi skal senke sporet inntil 1,2 meter slik at det kommer nær det historiske nivået fra 100 år tilbake. Deretter skal vi sette opp master og kontaktledning, rive den gamle plattformen og bygge en ny som kan ta imot 110 meter lange persontog, fortalte prosjektleder Rune Jensen før arbeidene startet i vinter.


Ny plattform. Foto: Kyrre Dahl

Sporet passerer gamle Notodden stasjon, som er fredet og huser en kafé i dag. For at den nye kontaktledningen skulle få sikker avstand til bygget, har man dreid sporet i en kurve inn mot bilveien E134. Dette har krevd solid fundamentering og nye murer, samt endringer på vann, avløp og strømkabler. I en periode måtte også veien legges om.

Det er en ny og moderne plattform som tas i bruk 14.12. Her finner man informasjonstavle og billettautomat og til og med sitteplasser for de som må vente på toget. Bussen til og fra Rjukan har holdeplass tett inntil toget, slik det har vært lenge. Skysstasjonen ligger også noe mer sentralt i forhold til sentrum enn det som egentlig er Notodden stasjon.


Gamle Notodden stasjon. Foto: Kyrre Dahl

Det er foreløpig vanskelig å finne noe konkret informasjon online om dette. Søker du på det lokale trafikkselskapet Farte får du fortsatt beskjed om at du må bytte til lokalbuss mellom Notodden skysstasjon og Notodden stasjon. Dette er altså ikke riktig, men på Vy.no er det heller ingen informasjon om dette byttet og kartet viser feil stasjon. Den eneste lappen vi fant om dette var inne på et tog på Bratsbergbanen fredag.

Det er også nye rutetider for Bratsbergbanen, der det er noen mindre forandringer. Det er fortsatt elendige korrespondanser med busser, med til dels svært lang ventetid.

LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2020