Fylket gir millioner til RjukanbanenFylket gir millioner til Rjukanbanen

- Skrevet 13.03.2021 av Kyrre Dahl

Rjukanbanen ved NIA har fått 16 millioner i tilskudd fra Vestfold og Telemark Fylkeskommune for å ta vare på verdensarven.


Mæl stasjon, DF Ammonia til høyre - FOTO: HILDE WIDVEY/NIA

Årets tilskudd er på 10 millioner kroner for tekniske og industrielle kulturminner og 6 millioner kroner til fartøyvern. Pengene er gitt til Norsk Industriarbeidermuseum ( NIA ) som tar vare på Rjukanbanen.

– Tilskuddet er svært viktig for Rjukanbanen og skal gå til istandsettingsprosjekter, forvaltning, drift og vedlikehold. Det dekker også 5 arbeidsplasser og er med på å opprettholde og styrke kompetansen ved museet, melder NIA i en pressemelding.

Rjukanbanen med tog, bygninger, slipp, fergeleier, fyrlykter og fergene M/F Storegut og D/F Ammonia er fredet av Riksantikvaren, og ble i 2015 oppført på UNESCOs verdensarvliste som en del av Rjukan-Notodden Industriarv.

Det er i år prioritert tilskudd til utskifting av sviller i jernbanesporet som sikrer at museet kan fortsette å kjøre tog. På den måten tar man vare en av historiens mest kompliserte transportårer som ble bygget for å fraktet kunstgjødsel fra Rjukan og ut i den store verden.

Det er også gitt tilskudd til istandsetting av maskinhuset på Tinnoset, fyrlykter og til rambukken, som er et viktig arbeidsverktøy for vedlikehold i fergeleiene.

I årets tildeling er det tilskudd til slippsetting av den 65 år gamle jernbanefergen M/F Storegut for nødvendig vedlikehold, og for å sikre tillatelse til fremtidig seiling er det viktig at fergen kommer på slippen i år.

På D/F Ammonia fortsetter arbeidet med en større revisjon av maskinrommet. D/F Ammonia er den eneste dampdrevne jernbanefergen på UNESCOs verdensarvliste. Fergen har unike salonger med luksus for direksjonen og enklere 2. og 3. klasse standard under dekk. Det er gitt tilskudd til oppstart av et større vedlikholdsarbeid i 2. plass salong og mannskapsavdeling.

– Prosjektene er viktige og gir oppdrag til lokale bedrifter, som i tillegg til egne ansatte, bygger kompetanse både på teknisk-industrielle kulturminner og på fergene, skriver NIA i sin pressemelding.

Kilde: NIA/Rjukanbanen - LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2020