Kan bli nytt direktetog fra Oslo til Hamburg


Kan bli nytt direktetog fra Oslo til Hamburg

- Skrevet 31.01.2023 av Kyrre Dahl

EU-kommisjonen varsler støtte til en rekke prosjekter som skal bedre togforbindelsene mellom diverse land. Et av prosjektene kan bli et nytt tog mellom Oslo og Hamburg.


Foto: Kyrre Dahl

EU-kommisjonen har valgt ut 10 ulike pilotprosjekter som skal styrke den internasjonale togtrafikken. Et av disse delprosjektene er særdeles interessant for nordmenn og går på bedring av tilbudet mellom Tyskland og Sverige via Danmark.

Du har kanskje allerede hørt om den første delen av dette prosjektet, nemlig nattog mellom Stockholm og Berlin. Dette er allerede i gang ettersom SJ har fått innvilget støtte fra svenske myndigheter for å kjøre nattog i de periodene det ikke er kommersiellt lønnsomt. Om sommeren kjører både SJ og Snälltåget denne ruten på kommersiell basis og Snälltåget har allerede hatt suksess med dette i flere år.

Men, det er en ny del i dette prosjektet, nemlig et dagtog fra Hamburg til Gøteborg i regi av SJ men i samarbeid med DSB og DB går det fram av et EU-dokument som ble offentliggjort i dag. I dette prosjektet står det konkret at det potensielt kan forlenges til Oslo.

Det er litt uklart hvor langt disse planene har kommet og når togene er klare til avgang, foreløpig har EU-kommisjonen sagt at de vil støtte prosjektet. Men, går alt dette i boks kan det altså snart ( om noen år ) bli direkte dagtog mellom Oslo og Hamburg. Som du har forstått er det ingen grunn til å løpe og kjøpe billetter med en gang.

Men, det stopper ikke helt der, for i dokumentet kommer det også fram at tsjekkiske Ceske Drahy har planer om å starte direkte tog mellom Praha og København via Berlin. FlixTrain skal også ha planer om tog mellom Leipzig og Stockholm via Berlin og København. Alt dette vil få støtte av EU-kommisjonen dersom planene blir gjennomført.

Det er etter hva vi forstår tvilsomt om alle disse prosjektene blir virkelighet, men dersom et eller flere av dem blir gjennomført vil det fort bli en liten revolusjon for togreisende fra Norge. I dag må du bytte tog både i Gøteborg og København, og Hamburg dersom du skal videre, noe de fleste skal. Et direkte dagtog fra Oslo til Hamburg vil ikke bare være enklere men det vil ta kortere tid og toget vil forhåpentligvis korrespondere med de mange nattogene fra Hamburg og videre nedover til kontinentet.

Det er to andre faktorer som et eller flere av prosjektene kan hjelpe til med og det ene er å øke kapasiteten mellom København og Hamburg som har vært en gedigen flaskehals om sommeren. Togene har vært så fulle at folk at reisende med gyldige billetter er blitt kastet av og det har vært utsolgt for setereservasjoner ukesvis i forveien. Samtlige prosjekter vil øke antallet avganger mellom København og Hamburg.

En annen ting er at det i dag er kronglete å kjøpe billetter fra Norge og til andre land. Du kan henvende deg til Entur på telefon, men ellers er det ingen online tjeneste som kan gi deg en billett hele veien. Du må innom flere forskjellige togselskaper for å kjøpe billetter med de forskjellige togene med uklare rettigheter ved forsinkelser. Kan man kjøpe en gjennomgående billett fra Oslo til Berlin vil toget bli vesentlig mer attraktivt enn det er i dag.

Vi har bare skrevet om det ene av 10 pilotprosjekter som får støtte av EU-kommisjonen. Vi skal ikke ta hele listen her, men det prosjektet som er kommet lengst på planleggingsstadiet er nytt togtilbud fra Østerrike til Romania via Ungarn. Andre spennende prosjekter er nytt togtilbud mellom Lisboa og Madrid, Roma og München og nye nattogforbindelser, blant annet mellom Amsterdam og Barcelona. Alt dette kan kanskje bli virkelighet om noen år.

LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: