Polen: Zielona Gora, moderne stasjon med utmerket hotell - reisemedtog.no

Annonse


Zielona Gora, moderne stasjon med utmerket hotell

10.06.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Jeg ble litt overrasket over jernbanestasjonen i Zielona Gora. I denne middels store byen i vest-Polen møter man en moderne og funksjonell stasjon, langt unna det man er vant til i dette landet. I tillegg har man et eget jernbanehotell med en utmerket restaurant.

Det virker som om det meste er ganske nytt eller i hvert nylig oppgradert i og rundt stasjonen i Zielona Gora. Da jeg besøkte var de tydeligvis ferdig med selve stasjonen og plattformene, men det gjenstod mye arbeid med veiene og området rundt stasjonen. Til å være en polsk by med drøyt 100 000 innbyggere er selve stasjonen ganske liten, men svært funksjonell. Jeg ble litt usikker på om bygget var nytt eller om det er pusset opp, fordi det fremstår som skinnende nytt men det har visse elementer fra en tid da design ikke var i høysetet på polske togstasjoner.

Men, alt fungerer i Zielona Gora og det kan man ikke alltid si om polske stasjoner. Her finner man lett informasjonstavler, som virker. I avgangshallen er det flere betjente billettluker, slik vanlig er i Polen. Jeg så ingen billettautomater, noe som forsåvidt er som normalt i Polen. Selv der det er automater stiller polakkene seg helst i kø foran billettlukene. Merkelig nok, for de nyeste automatene er relativt enkle å bruke. Damen bak luken klarte til og med å forstå min dårlig polsk da jeg kjøpte billett til Glogow, så antagelig skjønner de engelsk, i hvert fall tysk.

På stasjonen finner du både en kiosk, 1 minute, med alt man trenger for reisen, en kaffebar av en svært moderne type og en kebab-sjappe. I tillegg er det apotek i bygget, med inngang fra utsiden. Det er også relativt godt med sitteplasser og høyt under taket, så funksjonellt om ikke akkurat pent. Det som var litt mindre praktisk var måten plattformene var organisert på. Plattform 3 er nemlig flere hundre meter unna stasjonen!

Av en eller annen grunn har noen funnet ut at den ene plattformen, altså perrong 3, skal plasseres på samme jernbanespor som plattform 1, så for å komme til plattform 3 må du gå til enden av plattform 1, rundt et gammelt jernbanebygg og så etter noen flere meter finner du plattform 3. Jeg ankom på denne perrongen og derfra kan man faktisk ikke en gang se stasjonsbygget! Det er også en plattform 2, som er mer normalt plassert utenfor stasjonen og tilgjengelig med en gangtunnel.

Det er relativt bra togforbindelser fra Zielona Gora, til tross for at byen ikke ligger på noen av de viktige hovedlinjene. Særlig til og fra Wroclaw er det mange forbindelser, både med Intercity-tog og med lokaltog. Det går også intercity-tog til Szczecin, Katowice og Krakow, samt TLK til Warszawa via Poznan et par ganger om dagen. Ellers går det ofte lokaltog til Poznan og du kan også nå Gorzow Wielskopolski, Zary, Rzepin og til nabobyen Nowa Sol går det mange tog. Zielona Gora har også en daglig avgang til Berlin Lichtenberg og noen av lokaltogene vestover fortsetter helt til Görlitz i Tyskland.

Men, jernbanestasjonen i Zielona Gora har en liten tilleggsattraksjon. 10 meter fra inngangen finner man nemlig et jernbanehotell, som i sin tid het Hotel Bahnhof, men nå kalles Hotel Retro, med undernavn B.A.Zientarski. Jeg vet ikke hva det siste står for, men det var flere bilder inne i hotellet som tydelig viste at dette var et gammel jernbanehotell. Nå er det pusset opp og helt moderne, det er til og med luftkondisjonering på rommene. Kjekt å ha i varmen som også har preget Polen de siste ukene.

Hotellet fremstår som nesten nytt og har alt man trenger. Rommet var kanskje litt lite, men det var eget bad og god wifi og et eget skrivebord for jobbing på PC. Prismessig er det relativt dyrt i denne delen av verden, men det betyr altså at et enkeltrom koster 400 norske kroner, så ikke akkurat avskrekkende. Den prisen er inkludert frokost i hotellets egen restaurant. Og det er en egen bakgård med skygge der man kan innta et bedre måltid.

Og denne restauranten er faktisk også veldig bra, så skulle du fare forbi med tog har du all grunn til å legge en lunsj her. Dagens lunsjtilbud var på 20 zloty, det inkluderer suppe. Den dagen jeg benyttet tilbudet var hovedretten schnitzel. Suppe og schnitzel altså for 45 norske kroner. Og det var like godt som det ser ut som! Og nei, jeg får ikke betalt for å skrive dette! God tur!

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Polen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge