Mosjøen stasjon på Nordlandsbanen - reisemedtog.no

Annonse


Mosjøen stasjon på Nordlandsbanen

17.08.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Mosjøen stasjon er en av de travleste på Nordlandsbanen. Stasjonsbygningen har en spesiell historie og det er flere service-tilbud i nærheten. Den ligger et stykke unna sentrum, men det går fint å gå.


To tog møtes på Mosjøen stasjon

Mosjøen stasjon ble bygd på 30-tallet og ble åpnet når Nordlandsbanen ankom byen. Det skjedde på den litt spesielle datoen 5. juli 1940. Spesiellt fordi Norge da akkurat var blitt okkupert av Nazi-Tyskland, som ville ha fortgang i jernbaneutbyggingen nordover. De hadde planer om å ha jernbane til Tromsø og enda lenger og brukte krigsfanger som arbeidskraft. Likevel tok det over 20 år før Nordlandsbanen sto ferdig til Bodø.


Stasjonen sett fra østsiden, mot E6

Stasjonen ligger 406 kilometer fra Trondheim, og ligger mellom Trofors og Søfting stasjoner. Mosjøen stasjon ble bygd i 1935, og var tegnet av Gudmund Hoel i samarbeid med Bjarne F. Baastad, som tegnet flere andre jernbanestasjoner i trettiåra, ifølge lokalhistoriewiki.no. Mosjøen stasjon fikk i 2014 et vedlikeholds løft med nytt tak, og utbedring av fasade. Bygget skiftet da samtidig farge fra rosa til lys grå, ifølge Bane Nor.


Byen er også skiltet med sitt samiske navn

Nordlandsbanen går som kjent mellom Trondheim og Bodø, og Mosjøen er omtrent halvveis. Det er også en av få byer som ligger langs Nordlandsbanen og stasjonen er derfor en av de med mest passasjerer som går av og på, på hele strekningen. Det kan til tider være en del folk som skal av og på, men det er en avslappet atmosfære sammenlignet med stasjoner i større byer.


Inne på Mosjøen stasjon

I Mosjøen bor det rundt 10 000 mennesker og i tillegg er byen ganske populær som turistmål. Det er den gamle bydelen Sjøgata som trekker mange til byen, men også naturen som omgir byen er et trekkplaster. De siste årene er det blitt stadig flere som vil gå opp Helgelandstrappa, der man også finner en Zipline, men for de mer bedagelige er det flere cafèer og spisesteder i den idylliske Sjøgata.


Et dieselvognsett på vei til Mo i Rana

I tillegg er Mosjøen stasjon også stoppested for de vil til Helgelandskysten, Mosjøen regnes som Indre Helgeland. Det går busser fra Mosjøen til Sandnessjøen, som korresponderer med togene. Under mitt besøk virket det som det var busser til alle ankomster og avganger på togstasjonen. Du kan også kjøpe gjennomgående billett med SJ.


Avgangstavla på Mosjøen stasjon

Selve stasjonen er det ikke så mye å si om, men det er et åpent venterom med relativt mange sitteplasser. Det er ikke noe betjent billettsalg, men man har fått plass til en billettautomat og også toaletter for de reisende. Det er ingen kiosk på stasjonen, men rett over gata ligger en kro for de som ønsker en kaffe eller noe å spise.


Toget til Trondheim, like sør for Mosjøen stasjon

Det er lett å ramse opp alle avganger og ankomster. Det er ett dagtog og ett nattog som går hele veien fra Trondheim til Bodø, med stopp i Mosjøen. I tillegg går det et morgentog fra Mo i Rana til Trondheim via Mosjøen og ett morgentog fra Mosjøen til Bodø. Det siste toget som passerer utpå kvelden er toget fra Trondheim til Mo i Rana. Togene som går hele veien kjøres med lokomotiv og vogner, de andre avgangene med små dieselvognsett.


Toget står parkert få meter fra stasjonen i Mosjøen

Det er et stykke fra stasjonen til sentrum av Mosjøen, men ikke lenger enn at det går an å gå. Det tar cirka 15 minutter å spasere til sentrum og Sjøgata ligger et kvartal unna gågata. Det er rundt 20 minutter å gå til Helgelandstrappa, men da følger du jernbaneskinnene og går ikke via sentrum, som blir en omvei i denne sammenheng. Flere busser stopper på stasjonen og E6 går rett ved siden av. Det er også flyplass i Mosjøen, med avganger til Trondheim og Bodø.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Norge
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse




TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge



SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

SISTE NYTT: