Holstebro, en overraskende fin stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Holstebro, en overraskende fin stasjon

07.11.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

For en som er interessert i tog, er det alltid morsomt å komme over fin togstasjon som man ikke engang visste eksisterte. Det var egentlig helt tilfeldig at jeg gikk av toget i Holstebro, men det angrer jeg ikke på. Oppdatert juli 2022


Hovedinngangen

Jeg var på togtur på Vestjylland med et dagskort som heter Arriva One Day. Det gir ubegrenset reise på Arrivas lokaltog som dekker store deler av Midt og Vest-Jylland. Det betød at jeg kunne gå av og på som jeg ville og jeg tenkte at Holstebro var en by som kanskje var verdt en liten pause fra togturen. Det ble et lengre opphold enn jeg tenkte når jeg så denne stasjonen.


Inne i hovedhallen

Jeg har selvsagt ikke sett alle togstasjoner i Danmark, men dette må være en av de fineste i en småby. Så er da også Holstebro et knutepunkt med togtrafikk i flere retninger. Det forklarer kanskje den staselige stasjonen som forøvrig er fredet og derav bevaringsverdig. Den ble fredet allerede i 1992, ifølge Wikipedia.


Avgangstavla på Holstebro station

Den orginale stasjonen fra 1866 ble erstattet av den nåværende stasjonen i 1904. Den er tegnet av Heinrich Wenck. Han var den ledende arkitekten hos DSB, danske statsbaner, på begynnelsen av 1900-tallet. Det er også han som er arkitekten bak Københavns Hovedbanegård, som kan ligne litt i en helt annen skala, selvfølgelig.


Inne på stasjonen

Utsiden er en ting, men det er innsiden som imponerer, med balkonger som henger utover hovedhallen i to retninger. Jeg er usikker på hva som er der nå, men i storhetstiden var det sikkert en fin plass for jernbaneledelsen å beskue trafikken i hallen nedenfor.


En gang med oppbevaringsbokser i enden

Det er ikke noe eget billettsalg på Holstebro stasjon, men du finner en 7eleven-kiosk der man trolig også får kjøpt billetter. På den andre siden er det et ledig lokale, der kunne det jo passet ypperlig med en jernbanecafè!. Du finner også oppbevaringsbokser i enden av en lang gang. Oppdatering juli 2022: 7Eleven-kiosken er lagt ned, men det er åpnet en ny cafè på stasjonen, akkurat der jeg foreslod at det burde passe fint.


Arriva-tog på Holstebro station

Like utenfor hovedinngangen er det plass til taxi og til biler som skal plukke opp togreisende. Like ved finner man også byens bussterminal og 300 meter enda lenger sydover begynner gågatene i Holstebro, som i seg selv er en ganske trivelig by, med rundt 40 000 mennesker. Det er også god plass til sykkelparkering rett utenfor hovedinngangen.


Inne på stasjonen

Det går DSB intercity-tog fra Holstebro til København, men bare noen få i døgnet. De fungerer som lokaltog til Vejle og deretter som IC Lyn-tog til København og Kastrup Lufthavn med kun noen få stopp. I den andre retningen kjører DSB til Struer. Det går tog til Vejle hver time, så når ikke DSB kjører tog er det lokaltog med Arriva. Dette skapte litt frustrasjon med Arriva One Day-kortet, for det er ikke gyldig på DSB sine tog.


Holstebro stasjon sett fra sykkelparkeringen

Men, det går tog til Struer minst en gang i timen, dette er enten DSB eller Arriva som nevnt ovenfor, men det går også noen ekstra lokaltog til Struer så det er ofte to forbindelser i timen. Noen tog fortsetter til Aarhus og noen til Thisted. Det tredje selskapet som trafikerer Holstebro er Midtjyllands trafikselskap med lokaltog til Skjern via Vemb, der man kan bytte til tog til Thyborøn. Disse går ganske ofte på hverdager, men i helgen var denne forbindelsen helt håpløs.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Danmark

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: