Esbjerg, en imponerende stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Esbjerg, en imponerende stasjon

21.11.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Esbjerg er den femte største byen i Danmark og selv om byens sentrum ikke er noen stor severdighet, skiller jernbanestasjonen seg positivt ut, både i arktiektur og funksjon.


Hovedinngangen

Esbjerg ligger på vestkysten, ganske langt sør på Jylland. Dette er endestasjon for tre linjer, en nordover langs vestkysten, en sørover langs vestkysten og en tvers over Jylland og videre til Fyn, Sjælland og København. Den første stasjonsbygningen ble åpnet i 1870. Den imponerende bygningen du ser i dag ble innviet i 1904.


Ventehallen

Arkitekten bak den nåværende stasjonsbygningen heter Heinrich Wenck og har flere tre etasjers tårn som omfavner hovedbygningen. Det beskrives som en blanding av historiske stiler, noen inspirert av nederlandsk renessansearkitektur, ifølge DBpedia.org.


DSB intercity på Esbjerg stasjon

Heldigvis er bygningen fortsatt i bruk som jernbanestasjon, og innsiden er like fascinerende som utsiden. Ventehallen er en fryd å vente i, med mange detaljer oppover veggene og i taket. Dette føles rett og slett som en togstasjon mange er stolt av.


DSB regiontog på Esbjerg stasjon

Som sedvanlig i Danmark ( og i Norge ) er de betjente billettlukene for lengst lagt ned, men det er ingen grunn til å fortvile. Her finner du en 7eleven med mat og drikke og salg av billetter. Du finner også billettautomater både inne og ute.


7eleven, oppbevaringsbokser til høyre

På Esbjerg stasjon finner man også oppbevaringsbokser og toaletter. Det er som alltid i Danmark satt av plass til sykkelparkering og det er til og med parkering for biler like i nærheten. Nærmeste nabo til togstasjonen er det største kjøpesenteret i denne delen av Danmark, Broen shoppingsenter.


Arriva lokaltog på Esbjerg stasjon

Togstasjonen ligger svært sentralt i Esbjerg, bare et par kvartaler fra gågata og fire fem kvartaler fra byens viktigste torg. Dette er en sekkestasjon der alle tog må ut igjen samme vei som de kom inn. Tidligere fortsatte noen godstog på en bane som går ned til havna i Esbjerg, der de i perioder til og med gikk togferjer.


Plattform-siden av stasjonen

Esbjerg stasjon får besøk av både DSB og Arriva. DSB kjører IC-tog til København en gang i timen via Odense. DSB kjører også et regionaltog til Aarhus langs østkysten av Jylland, via Kolding og Fredericia, en gang i timen. Dette toget er raskere enn Arrivas lokaltog til Aarhus, som kjører langs vestkysten.


Sidebygningen og et tog på Esbjerg stasjon

Arriva kjører lokaltog opp og ned langs vestkysten av Jylland. Det går tog til Ribe to ganger i timen, der ett av dem fortsetter til Tønder og Niebüll. Nordover går det ett tog i timen til Nørre Nebel og ett tog i timen til Skjern og Herning, som fortsetter til Aarhus. Dette er altså en langsommere reise til Aarhus enn DSB sitt regionaltog.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Danmark

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: