Helsinki, en katedral av en stasjon - reisemedtog.no


Helsinki, en katedral av en stasjon

28.08.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Det er ingen tvil. Helsinki har den fineste sentralstasjonen i Norden. Følelsen man får av Helsingfors sentralstasjon er at man kommer inn i en katedral dedikert til tog. Stasjonen har også alt man forventer av fasiliteter.


Hovedinngangen

Sentralstasjonen i Finlands hovedstad heter på finsk Helsingin päärautaieasema og på svensk Helsingfors centralstation, så jeg tror vi heretter bare kaller det sentralstasjonen i Helsinki. Dette er en stasjon som er like imponerende på utsiden som den er på innsiden. Den er som navnet tilsier sentralt plassert, omtrent midt i sentrum av hovedstaden. Det er også en travel stasjon med tog som kommer og går med få minutters mellomrom.


To av de fire statuene med lamper

Det er imidlertid en relativt liten stasjon sammenlignet med sentralstasjoner i andre nordiske byer og det er i tillegg en sekkestasjon. Det betyr at alle tog som kommer inn, må snu og komme seg ut igjen den samme veien. Det gjør at det blir trangt om plassen og at togsettene kan bli plassert bak hverandre på samme spor så pass på hvilket tog du faktisk skal på. Dette er samme utfordringen som man nå har i Göteborg.


Rett innenfor hovedinngangen

Når det gjelder stasjonsbygningen ble den offisielt åpnet i 1919 og erstattet en tidligere stasjon som hadde blitt for liten. Arkitekten heter Eliel Saarinen og det er bygd med hjelp av finsk granitt. Stasjonens mest iøyenfallende kjennetegn er klokketårnet, som ble ødelagt av brann i 1950, og fire statuer som holder lamper, ved siden av hovedinngangen, mot sør. Siden åpningen har det vært flere utvidelser blant annet en større vestre fløy.


Jernbanerestauranten Olivia

Stasjonen er imponerende på flere nivåer. Det er flott arkitektur sett fra utsiden og på innsiden blir man møtt velkommen av en stilig inngangshall. I begge ender av denne hallen er det spisesteder. Burger King for de som liker slikt, men for oss andre er det en ordentlig jernbanerestaurant i den andre. Olivia er tydeligvis et populært spisested og jeg antar at det ikke bare er togpassasjerer som kommer til denne særdeles stilige restauranten, som neppe er billig.


Hallen mellom hovedinngangen og plattformene, mot vestre fløy

Selv valgte jeg å gå ut i neste ventehall for å spise lunsj og fant en baguette-bod med sitteplasser ut mot togtrafikken. Til 7 euro var det ikke direkte billig, men jeg liker slike steder man kan sitte og se på folkelivet og på togene som går og kommer. Det er en rekke cafèer, kiosker og butikker i denne delen av stasjonen mellom hovedinngangen og sporene. Det er enda flere på plattformsiden, noen har sitteplasser, de fleste har ikke det. Hvis du går mot vestre fløy finner du kafèer med litt mer plass.


Samme hall, med avgangstavlene

Her finner du også noen sitteplasser som ikke krever at du kjøper noe og går du videre så finner du også et servicesenter for VR, det vi i gamle dager kalte billettkontor. Du finner også billettautomater på forskjellige steder i stasjonen, spesielt på plattformsiden. Over den vestre fløyen er det hotell for de som liker slikt. Det er av nyere dato og med i kjeden Holiday Inn. Tavler som viser avganger og ankomster finner man flere steder på stasjonen.


VR Intercity på Helsinki sentralstasjon

Det er en ting Helsinki sentralstasjon mangler og det er forbindelser til utlandet. Normalt går det tog til St. Petersburg flere ganger om dagen, og til og med et tog til Moskva, men alle disse er nå innstilt. Innenriks går det Intercity-tog og Pendolino-tog til så og si alle byer i Finland, som Turku, Lahti, Tampere, Oulo, Vasa, Joensuu og Rovaniemi. De er ofte i to etasjer med restaurantvogn og det går også nattog til Lappland med sluttdestinasjon Kolari og Kemijärvi.


Diverse tog, både IC og lokaltog

Det er strengt tatt lokaltrafikken som er det viktigste og det går forbindelser til mange byer og steder i nærområdet flere ganger i timen, blant annet til Espoo og til flyplassen. Det går også regiontog til byer som Lahti, Rihimäki og Tampere. Det er et ganske omfattende lokaltogsystem rundt hovedstaden som trafikkeres med helt spesielle togsett.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Finland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: