Knaresborough, en koselig liten stasjon - reisemedtog.no


Knaresborough, en koselig liten stasjon

08.01.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Storbritannia er et fascinerende togland, der mange gamle stasjoner blir tatt godt vare på. Et slikt eksempel er Knaresborough, like utenfor turistbyen York.


Knaresborough stasjon

Hele stasjonsområdet i Knaresborough oser av gammel stolthet, ikke minst viadukten togene kjører på når de skal inn til byen vestfra. Den er et høydepunkt i seg selv og vi kommer tilbake til den. Selve stasjonen er ubetjent og betjener en liten by med rundt 15 000 innbyggere. Likevel er den verdt et besøk i seg selv.


Knaresborough stasjon

Stasjonsbygningen man ser i dag er mer enn 150 år gammel. Den ble åpnet i 1865 etter å ha erstattet den første stasjonen i byen som lå på samme sted. Arkitekten for den nye stasjonen var Thomas Prosser. Vanntårnet fra 1850-stasjonen kan man fremdeles se dersom man ser etter.


Kiosken eller håndverksutsalg

Stasjonen er som nevnt før ikke lenger betjent av togpersonell men det er likevel fullt av liv. Her ligger både en cafè, pub og en kiosk som jeg tror drives sammen. Cafèen har overtatt det tidligere billettkontoret, så den heter etter hva jeg forstår The Old Booking Office. Det er også et håndverksutsalg.


Puen på stasjonen, med uteservering

Det er sitteplasser både inne og ute, så her er det fullt mulig å nyte mat og drikke på plattformen mens de overraskende mange togene ankommer og forlater Knaresborough. Eller du kan kjøpe deg en souvenir fra stasjonen i kiosken etter at du har spasert rundt på stasjonsområdet som har mange fine detaljer.


Inne på stasjonspuben

Det er tydeligvis noen som er svært glade i denne stasjonen for det er rent, pent og pusset opp overalt. Selv om noen av delene er relativt nye, som selve plattformene, er det som å gå inn i et slags levende jernbanemuseum. Ikke nok med det, men et besøk til selve byen Knaresborough er også å anbefale.


Inngangen sørfra er trolig under oppussing

Det har vært mer aktivitet på stasjonen før. Nå er det bare en linje som går gjennom Knaresborough, The Harrogate Line, men i gamle dager gikk det også et sidespor til Northallerton og byen hadde en egen godsterminal. Vær oppmerksom på at når du kommer fra sentrum kan du gå gjennom en tunnel for å komme under jernbanen, kjekt å vite dersom du er sent ute til toget.


Northern Trains på Knaresborough stasjon.

Likevel er det mest spektakulære med Knaresborough viadukten som bringer togene inn vestfra. Den er 80 meter lang og tar togene 24 meter over elva Nidd. Dette var et enormt prosjekt på midten av 1850-tallet og den første brua kollapset før den ble tatt i bruk. Nå ser man denne storslåtte viadukten best fra slottsparken i byen, Castle Ruins. Østover går toget rett inn i en tunnel, det forteller litt om hvor kupert det er her og hvilke utfordringer man hadde for å få jernbanen hit.


Knaresborough viadukt

Det går tog til Knaresborough både fra York og fra Leeds. Men, dette ligger ikke på hovedlinja mellom de to byene så på tavlene står det Burley Park eller Poppleton. Det er en halv time til York og tre kvarter til Leeds via Harrogate og togene går generelt to ganger i timen på hverdager. For London og mange andre destinasjoner kan man bytte i både Leeds og York. For Edinburgh og Newcastle er det best å bytte i York. Manchester og Birmingham nås enklest fra Leeds.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: