En utflukt med tog fra München til Tegernsee - reisemedtog.no


En utflukt med tog fra München til Tegernsee

29.06.2024 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Fra München går det tog i alle retninger så det er bare å vrake og velge hvor du vil reise. Kanskje en dagstur i retningen Alpene kan friste? Da er togturen til Tegernsee en bra begynnelse. Her er det også en forbindelse til Norge.


Tegernsee stasjon

Det er for tiden et salig kaos på hovedstasjonen i München, Hauptbahnhof er under omfattende ombygging og om noen år står en helt ny jernbanestasjon klar. I mellomtiden er det ikke noen egentlig stasjonbygning her, det er bare plattformer og de er mange. Fra gammelt av var dette egentlig tre stasjoner ved siden av hverandre og toget vi skal på går fra Starnberger bahnhof, den nordligste fløyen på Hbf. Toget mitt gikk fra spor 33, som kan være et svært langt stykke å gå fra Spor 1.


Tegernsee bahnhof

For å gjøre det enda mer innviklet så er det hele tre destinasjoner på toget som står klart på spor 33. Dette er et tog som underveis deles opp ikke bare en, men hele to ganger. Det er derfor tre deler av toget og du må passe på å komme i riktig del. Den delen av toget du ser etter står merket som Tegernsee, de andre to delene går til Bayerichsell og til Lengries. Det er ikke alltid det er tre deler så pass på. Men, uansett det går tog minst en gang i timen så bommer du så er det lett å komme seg tilbake på riktig spor.


Kiosk/cafè på Tegernsee stasjon

Togturen fra München til Tegernsee

Togsettene er enkle dieseltogsett med bare to vogner hver, ganger tre. Alle tre delene går samlet til Holzkirchen, som må beskrives som en forstad til München og dette er den sørligste stasjonen på Sbahn. Det var ganske folksomt på den første delen og det var mange som gikk av i Holzkirchen. Her kobles togdelen til Bayerichsell fra og de to delene til Lengries og Tegernsee kjører videre sammenkoblet. Antagelig er grunnen til at det gjøres på den måten begrenset kapasitet mellom Holzkirchen og Hauptbahnhof.


Tegernsee stasjon, innsiden

Men, det er ikke lenge til neste runde med avkoblinger. I Schaftlach deles toget opp nok en gang og vårt tog snur kjøreretning og går nå rett mot Tegernsee. Så langt har vi stort sett kjørt gjennom bylandskap, skog og landbruk men nå endrer landskapet seg og du kan se snødekte fjell i det fjerne. Ikke lenge etter får du første glimt av innsjøen Tegernsee, der fjellene kan speile seg i krystallklart vann. Den siste biten kjører vi langs vannet, nesten i hvertfall. Det er god utsikt mot fjellene i sør.


Stillverk på Tegernsee stasjon

En spennende stasjon i Tegernsee

Tegernsee stasjon er endepunktet for denne togturen. Det er bare en drøy time fra München og med to togdelinger og utsikt til Alpene må man si man får mye for pengene. Tegernsee ligger 740 meter over havet og byen har bare 3900 innbyggere. Det føles som om det er langt flere, men det er fordi dette er et populært turistmål i Bayern. Stasjonen er faktisk svært travel og her finner man både billettkontor og kiosk som dobler som cafè. Den ligger sentralt i den lille byen og det er grunn til å tro at sentrum i Tegernsee har vokst rundt jernbanestasjonen.


Utsikten fra togvinduet

Nå er jeg litt tognerd så jeg gikk rundt på stasjonen og fant mange interessante detaljer. Dette er en stasjon som er upåvirket av blant annet andre verdenskrig og den er aldri blitt oppgradert til å bli moderne. Den er godt vedlikeholdt men fremstår antagelig mer eller mindre som den gjorde da den ble åpnet på 1870-tallet, komplett med stillverk og et noe spesielt design på plattform-siden. Du trenger egentlig ikke gå fra stasjonen i det hele tatt for å ta lunsj eller en kaffepause, men gjør du det så trenger du ikke gå langt for å finne nærmeste spisested.


Utsikt fra togvinduet

Norsk forbindelse til Tegernsee

Den store attraksjonen i Tegernsee er Schloss Tegernsee, som er et gammelt benediktinerkloster. Det stammer fra 800-tallet og fungerte som kloster fram til 1803. Jeg mumlet noe om at byen vokste opp rundt togstasjonen, selvfølgelig vokste den først rundt klosteret. I dag er det eid av Hertugen av Bayern, Prins Max Emanuel, men det er åpent for besøkende. I den ene delen er det til og med et øl-bryggeri, en pub og en restaurant. Slottet har en formidabel plassering langs innsjøen Tegernsee, 400 meter sør for stasjonen.


Togsettet som brukes

Så er det også noe her som er svært interessant for nordmenn. Tegernsee har nemlig et helt museum dedikert til en norsk maler, Olaf Gulbransson, som levde sine siste dager i Tegernsee før han døde i 1858. Gulbransson ble født i Kristiania i 1873 og er særlig kjent som karikaturtegner og illustratør. Han bodde i Tyskland da nazistene overtok makten og han ble anklaget for å jobbe aktivt med nazistene. Museet finner du i Kurpark, ikke langt fra det gamle klosteret.

  • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

    Annonse
  • 

    TA TOGET I:

    Informasjon: Om denne siden og annonser


    Nyttig å vite: Togturer som gir deg noe ekstra


    
    SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

    SISTE NYTT: