Flott togtur mellom Villach og Zagreb, via Ljubljana - reisemedtog.no

Annonse


Flott togtur mellom Villach og Zagreb

- 06.12.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Dette er en togtur som tar deg gjennom Alpene, den flotte Sava-delen, Ljubljana og helt inn i Kroatias hovedstad. En togtur som virkelig kan anbefales, også om høsten.


Slovensk EC-tog på Villach stasjon

Høsten er kanskje den beste tiden på året å foreta denne reisen, men våren er nok like flott. Reisen begynte denne gangen på den lille, men elegante stasjonen i Villach, helt sør i Østerrike. Dette er den nest største byen i Kärnten så uansett hvilken vei du velger ut blir det flott utsikt fra togvinduet. Turen gikk fort sørover omtrent til grensen til Italia, men dette toget svinger av østover i retning Slovenia og går etter hvert inn i en tunnel som tar deg gjennom Karavankene, som er i den østlige forlengelsen av de karniske Alper.


1. klasse kupè

Like før landegrensen kjører toget inn i Karavankene-tunnelen, som er Østerrikes fjerde lengste og Slovenias lengste jernbanetunnel. Når toget kommer ut på den andre siden så er man i Slovenia og ikke lenge etter er det første stopp i Jesenice. Selv om landskapet er pent på begge sider av fjellet er det betydelig forskjell når man ser på byene. I Østerrike er det stort sett pent og ryddig, i Slovenia er det mer forfall og mye mer kaos. En ting man fort legger merke til er at i Slovenia har folk ingen hemninger med å gå rett over jernbanesporene, det er utenkelig i Østerrike.

VIDEOER AV TOGTUREN - Dobbeltklikk for Fullscreen


Utsikt fra vinduet mens toget kjører i Østerrike

Det varer ikke lenge før elven Sava kommer til syne. Den er ganske liten her, men dette er en av de viktigste elvene på Balkan-halvøya der den flyter gjennom Ljubljana, Zagreb og Beograd. Toglinja følger elvedalen så og si hele veien til Zagreb, og ofte går toget tett innpå elven, som selvsagt blir større og større. I den øvre delen er Sava en koselig elv omgitt av pen natur, men etterhvert forsvinner fjellene og det blir mer flatt jordbruksland. Det er ingen store byer før Ljubljana, men du ser ofte et slott oppe på en åskam og du får godt inntrykk av jordbrukslivet i Slovenia.


Kranj stasjon, Slovenia

Etter drøyt halvannen time etter Villach og etter rundt en time i Slovenia ankommer toget den meget elegante hovedstaden Ljubljana. Det skal sies at byen er mye penere enn man får inntrykk av langs jernbanelinja. Stasjonen i Ljubljana er litt merkelig for det er flere hundre meter å gå fra stasjonsbygningen til undergangen som tar deg til sporene. Her ser man også mange slitne tog fulle av grafitti som fortsatt er i trafikk, men du ser også nyere togsett. Selv har vi et halvgammelt tog med kupè-inndeling, som jeg antar er fra 80 eller 90-tallet. Det er seks seter i hver kupè, både på første og på andre klasse.


Mellom Ljubljana og Zidani Most

Toget fortsetter omtrent rett østover og dette er faktisk den mest spektakulære delen av togturen. Det sier ikke litt, for begynnelsen er også meget bra. Men fram til Zidani Most slynger Sava seg voldsomt og dalen blir etterhvert trangere og trangere. Til tider føles det som om det knapt nok er plass til mer enn tog og elver, men du kan se flere hus og kirker oppe i ås-siden på den andre siden. Det eneste kjipe er at det er så mye trær at det er vanskelig å ta ordentlig bilde av dette, så det bør du se med egne øyne. Det er mange som står og stirrer ut av vinduet på denne delen av turen.

VIDEOER AV TOGTUREN - Dobbeltklikk for Fullscreen


Mellom Zidani Most og Dobova

Etter Zidani Most, som er et viktig jernbaneknutepunkt, fortsetter vi sørøstover og her brer dalen seg litt mer utover og Sava blir merkbart større. Fram mot grensen ligger det flere små og mellomstore byer, men dette toget stopper bare ved noen få stasjoner. På den annen side er det mindre vegetasjon i veien, så utsikten er utmerket.


Mellom Zidani Most og Dobova

Når vi ankommer Dobova, mer eller mindre i rute, er det full stopp i 20 minutter. Årsaken er enkel. Det er passkontroll både ut av Schengen (Slovenia) og inn i Kroatia. Det er to grupper av pass-kontrollører som kommer rett etter hverandre, så selve pass-sjekken går relativt raskt. Men, i tillegg til pass-kontroll må vi også bytte lokomotiv, så det tar sin tid.


Passkontrollører på grensen mellom Slovenia og Kroatia

Det er bare noen få hundre meter til grensen og toget ruller lett inn i Kroatia etter et minutt eller to. Det er ikke langt til Zagreb, og det føles som forstedene begynner rett etter grensepassering. Toget går relativt sakte gjennom forstedene og inn i sentrum, der vi ankommer hovedstasjonen Glavni Kolodvor. Det er en flott bygning som er litt forfallen og den krever et eget blogginnlegg. Toget fortsetter forøvrig til Vinkovci, helt øst i Kroatia.

VIDEOER AV TOGTUREN - Dobbeltklikk for Fullscreen

OVERNATTING: HOTELLER OG LEILIGHETER I ZAGREB via Booking.com.

OVERNATTING: HOTELLER OG LEILIGHETER I VILLACH via Booking.com.

Dette innlegget er også publisert på nettsiden: Ja, det er mulig erdetmulig.no

Mer om: tog i Østerrike - tog i Slovenia tog i Kroatia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: