Celje, trolig Slovenias peneste stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Celje, trolig Slovenias peneste stasjon

- 03.01.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Jeg har ikke sett alle togstasjoner i Slovenia, men av de jeg har sett skiller Celje seg ut svært positivt. Dette er en stasjon som er pent pusset opp samtidig som den er ryddig og effektiv.


EC-tog fra Wien med slottet i bakgrunnen

Celje er ingen stor by, men likevel er det Slovenias tredje største. Stasjonen ligger svært sentralt, du går ut av hovedinngangen, over en vei og du er midt i sentrum. Enklere kan det ikke bli. Stasjonsbygget er ikke prangende, men det er nylig pusset opp og fremstår som en pen ankomst til Celje.


Hovedinngangen

I det hele tatt fremstår stasjonen ikke bare som elegant, men også som svært ryddig og enkel å bruke. Informasjonsskiltene er enkle å forstå og du finner alt du trenger enkelt, som billettluker og oppbevaringsbokser. Og, under mitt besøk kunne jeg ikke se hverken søppel eller grafitti noe sted, på stasjonen.


Inne på stasjonen

Det er også en kafè på stasjonen. Den var ikke åpen i helgen under mitt besøk, men dørene sto åpne når jeg forlot byen mandag formiddag. Den så litt ut som oppholds-sted for de som drikker øl tidlig på dagen, som slike jernbanecafèer er i denne delen av Europa, men det kan også være at jeg fikk feil inntrykk.


Inne på stasjonen

Etter å ha vært på togtur i Kroatia og Slovenia og sett mange stygge stasjonsbygg må jeg si det var svært behagelig å komme til Celje, som må være den peneste stasjonen i Slovenia. Det er hyggelig å se at slovenerne satser litt på tog, for togtilbudet er en smule glissent. Dog foregår det arbeider på linja sør for byen.


Plattform 1, med cafèen i bakgrunnen

Det går en god del tog fra Celje, både sørover til Zidani Most og Ljubljana, nordover til Maribor og videre til Østerrike, samt lokaltog til blant annet Velenje. Det er ikke noe fast mønster på disse togene, men alle de nevnte har en forbindelse minst annenhver time på hverdager, gjerne oftere i den travleste perioden.


Et eldre lokomotiv på Celje stasjon

Celje har også internasjonale forbindelser, det er to EC-tog daglig fra Wien som går via Graz i Østerrike og Maribor i Slovenia til Celje. Et av disse togene går til Ljubljana og det andre svinger av ved Zidani Most og går til Zagreb i Kroatia. Det går også et daglig tog til Budapest i Ungarn.


Et slovensk togsett full av grafitti

En annen ting som er interessant er det gamle damplokomotivet som er utstilt. Det står på et spor du når gjennom undergangen og trappa lengst vekk fra stasjonsbygningen. Jeg er ingen ekspert på slike gamle tog, men det ser stilig ut der det står i ganske spektakulære omgivelser.


Oversikt over stasjonsområdet. Stasjonen til høyre for bildet

Det er betjent billettsalg på Celje stasjon og damen i luken snakket godt engelsk under mitt besøk. Jeg kjøpte meg en første klasse billett til Ljubljana til dagens eneste EC-tog. Der var jeg helt alene om bord i første klasse kupèen. Ellers er det meste som går her lokaltog med bare andre klasse.

OVERNATTING: HOTELLER OG LEILIGHETER I CELJE via Booking.com.

Mer om: tog i Slovenia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: