Krakow Glowny, en skygge av seg selv - reisemedtog.noKrakow Glowny, en skygge av seg selv

- 19.10.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

En gang i tiden hadde Krakow en elegant togstasjon, nå er stasjonen flyttet inn i et altfor travelt kjøpesenter, mens den gamle bygningen brukes til noe som ser ut som lekeland.


Den gamle stasjonsbygningen

De første gangene jeg besøkte Krakow hadde byen en stasjonsbygning som var like elegant som den gamle ærverdige byen. Dessverre ble Krakow Glowny et offer for ganske tragisk modernisering. Det ble bestemt at stasjonen skulle flyttes og de siste årene så også den gamle bygningen sliten ut både innvendig og utvendig.


Detalj av den gamle stasjonen

Det er ofte på sin plass å modernisere og noen ganger bygge ny togstasjon, men valget de har gjort i Krakow er tragisk og føles litt unødvendig. Den gamle stasjonsbygningen står der fortsatt og er verneverdig. Plattformene er plassert noen hundre meter unna, og om man mente at Krakow fortjente ny stasjon, kunne man jo bygd en ordentlig stasjon.


Inngangen til den gamle stasjonen

I stedet valgte man å bygge en helt ny hovedstasjon for Krakow under plattformene og i tilknytning til det svært travle kjøpesenteret Krakowska. For å komme til stasjonen må du i de aller fleste tilfeller kommer deg gjennom kjøpesenteret og det er en prøvelse på en lørdag. På den andre siden av togstasjonen ligger buss-stasjonen. Forsåvidt greit nok men det blir ikke noe mindre trøkk av folk av den grunn.


Inngangen til Historyland

Og finner man fram til togstasjonen, der den ligger i kjelleren på Krakowska så kommer man fram til em nærmest grotte-lignende stasjon. Det skal sies at det er bedre fasiliteter både når det gjelder billettsalg og cafèer enn det var i den gamle, så noe har man fått, men jeg forstår fortsatt ikke helt hvorfor man ikke kunne brukt og eventuellt utvidet den gamle. Nå har togstasjonen rett og slett blitt slukt av et kjøpesenter. Det er som Oslo S skulle ligger i kjelleren på Oslo City.


Lego finner man overalt i det gamle bygget

Som sagt den gamle bygningen brukes ikke lenger til jernbaneformål. Hva den skal brukes til i fremtiden er høyst uklart for meg, men i øyeblikket er det Historyland som har overtatt lokalene, i tillegg til at det er mulig å arrangere konserter og tilstelninger, etter hva jeg har forstått.


Lokaler som kan leies til arrangementer

Historyland beskrives som en litt dyr familieaktivitet der man prøver å vise den polske historien gjennom lego. Ja, du leste riktig. Dette er selvsagt gjort for å appellere til barna. Det er flere utstillinger av noen av de viktigste øyeblikkene i landets historie, alt fremført av lego-klosser.


Historyland i den gamle ventehallen

Nå hoppet jeg over hele denne utstillingen og skyndte meg gjennom den gamle stasjonsbygningen for å ta noen bilder før jeg ble kastet ut. Jeg la også merke til at man har fått plass til en lego-butikk, der man altså kan kjøpe lego til barna. Det virket ikke som det var en veldig populær greie, for i løpet av de 10-15 minuttene jeg var inne og utenfor så jeg bare de som er blitt med på bildet. Det er selvsagt mulig at jeg kom på feil dag.


Den nye stasjonen finner du i kjelleren på bygget til venstre

Den nye stasjonen, i kjelleren på kjøpesenteret ved siden av har gode forbindelser til mange polske byer. Det går EIP, hurtigtog av ypperste klasse, til Warszawa cirka hver time og det går også flere andre tog til hovedstaden som bruker lenger tid og stopper mange steder underveis. Det er hypppige forbindelser til Rzeszow og ganske bra til byer som Wroclaw, Poznan og Gdansk. Det går uhorvelig dårlig med tog til nabobyen Katowice, her er buss det desidert beste alternativet. Det kommer dog til å forandre seg når de blir ferdig med å oppgradere linja dit.

OVERNATTING: HOTELLER OG LEILIGHETER I KRAKOW via Booking.com.

Mer om: tog i Polen - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:COVID-19

På grunn av korona-pandemien fraråder UD reiser til alle land inntil videre. I tillegg har mange land stengt sine grenser og enormt mange tog er innstilt.

TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalt: Tips for Interrail 2019!


Info: Hvordan ta tog til Utlandet


ERDETMULIG.NO: