Portsmouth, en typisk britisk togstasjon - reisemedtog.noPortsmouth, en typisk britisk togstasjon

- 11.03.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Togstasjoner i Storbritannia er ofte verneverdige i seg selv. Portsmouth & Southsea stasjon er både en fungerende moderne togstasjon og gammel elegant bygning. Resultatet blir et typisk britisk kompromiss av en stasjon.


Portsmouth & Southsea stasjon

Jeg har reist mye rundt i Storbritannia med tog, men blir stadig imponert over hvordan britene klarer å opprettholde togstasjoner ( og toglinjer! ) fra 1800-tallet samtidig som det går et stort antall tog gjennom stasjonen som også må ha moderne fasiliteter. Løsningen blir ofte et mer eller mindre merkelig kompromiss.


Velkomsthallen

Selve stasjonen i Portsmouth ser nok ut som den har gjort siden midten av 1800-tallet. Først var dette en sekkestasjon, så ble linja forlenget til Portsmouth Harbour slik at to av sporene går i annen etasje på en viadukt på vei nedover til havneområdet. Det er de aller fleste togene går, men noen har sitt endepunkt på denne stasjonen også.


Avgangshallen

Togstasjonen er i seg selv en staselig bygning som er pen å se på, men det første som slår meg er hvor liten den er i forhold til passasjermengden. Det er ganske typisk for britiske stasjoner, ettersom bygningene ble oppført på en tid da trafikken var en brøkdel av det den er nå. Samtidig er det svært vanskelig å få utvidet ganger og trapper og det er enda mindre populært å rive gamle flotte bygninger.


Kaffebaren på stasjonen

Portsmouth er ikke det verste eksempelet, sånn sett. Men, de moderne sperreportene lager et ekstra problem, for her hoper det seg selvsagt opp hver gang det kommer et tog. Hvis det er fullstappet så kan det gå mange minutter bare å komme ned trappa og gjennom sperreportene, før du så må følge køene ut av det relativt smale inngangspartiet. Du skjønner fort hvorfor det heter køkultur i Storbritannia.


Opplysningstavlene

Når det er sagt har Portsmouth de fleste fasilitieter man forventer på en stasjon. Her finner du både kaffebar og betjente billettluker, samt en frisør av alle ting. Billettautomatene er lett å finne og det er et gedigent område satt av til sykler inne på stasjonen. Det virker som det er mange som sykler her, området er jo generellt ganske flatt.


Inne på stasjonen

Stasjonen heter som nevnt før Portsmouth & Southsea. Dette er stasjonen som ligger nærmest sentrum av Portsmouth, 5 minutters gange og nærmest sentrum av Southsea, 15 minutters gange. Den andre stasjonen i byen heter Portsmouth Harbour og er praktisk for ferjene til Isle of Wight og det nye kjøpesenteret ved Gunswharf Quays, som er et sentrum i seg selv.


Tog fra South Western Railway

Det går mange tog fra denne stasjonen, der de aller fleste går fra spor 1 eller 2 som er oppe på viadukten til Portsmouth Harbour, som bare er 2 minutter unna. Du kan like godt gå hvis du skal den veien. Det går tog til London 4 til 5 ganger i timen, der to er ekspresstog som er i hovedstaden på halvannnen time. De andre togene stopper på flere stasjoner og ett av dem går via Gatwick Airport, som tar mye lenger tid. Men det er tog til flyplassen hver time.


Tog fra GWR på vei opp til viadukten til Portsmouth Harbour

Det går også tog til Bath, Bristol og Cardiff hver time. Dette toget er kronisk stappfullt fordi GWR kjører veldig små tog på denne viktige strekningen, jeg har selv opplevd at hundrevis av passasjerer har blitt stående igjen på stasjonene på denne strekningen. Det skal nå bli bedre, lover togselskapet. Det går også lokaltog til blant annet Brighton og Southampton.

VIDEO AV TOG I PORTSMOUTH - Dobbeltklikk for Fullscreen

Mer om: tog i Storbritannia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2020


ERDETMULIG.NO: