Togtur i Polen: Grudziadz - Gdansk, Nærkontakt med Polen - reisemedtog.noGrudziadz, Polens styggeste togstasjon

- 01.04.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

NB: Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Reisebloggen Ja, det er mulig i november 2017

Kan dette være Polens styggeste jernbanestasjon? Det er faktisk ment som et slags kompliment, for i Polen moderniseres togstasjonene i et durabelig tempo. I Grudziadz føles det som man har vært inne i en tidsmaskin og landet i den kalde krigen.


Eksteriør fra plattformsiden

Dette er hovedjernbanestasjonen i Grudziadz, en by på størrelse med Trondheim, ikke så langt fra Gdansk. Stasjonen er en studie i forfallen jernbanestasjon fra kommunist-tiden og på Google Maps er det flere som har utpekt dette til Polens styggeste jernbanestasjon. Hvis du lurer på hvordan togstasjoner i Polen så ut for 30 år siden så er dette stedet å besøke.


Hovedinngangen, vanskelig å se at det er en togstasjon!

Det første bildet er bygningen fra plattformsiden. På bildet over ser du forsiden av bygget. Det er ikke engang mulig å se at det er en jernbanestasjon, det ser mer ut som et slitent lagerbygg som har blitt gjort om til et supermarked. Det er forsåvidt riktig, for stasjonen inneholder et Biedronka. Langt ute på siden av bygget finner du et skilt der det står Grudziadz, ikke noe sted at det er en togstasjon. Trikkelinjene ligger der fortsatt, men det går ingen trikker til togstasjonen.


Ventehallen

Følelsen av en spøkelses-stasjon blir bare forsterket på innsiden av bygget, som neppe har blitt oppgradert siden 1960-tallet. Slik så mange togstasjoner i Polen ut før, de ble bygd opp igjen etter krigen i brutalist-stilen som kommunistene var så glade i. Hva trappene og annen etasje ble brukt til vet jeg ikke, men det var sikkert langt flere ansatte her før. Nå er det bare tomme kontorer og butikklokaler nesten overalt.


Billettluka og nedlagte luker

Når du ser nærmere etter skjønner du at dette ikke er en nedlagt stasjon. Det er faktisk en ganske viktig stasjon i en by med rundt 100 000 mennesker og det går tog herfra i fire retninger. Billettkontoret ligger litt bortgjemt, men er blant de få delene av stasjonen som trolig er pusset opp. Private Arriva overtok nemlig trafikken i dette området for noen år tilbake og sørget i hvert fall for at kontoret sitt ligner på noe fra dette årtusenet.


Stasjons-kiosken

Ellers er det mange store haller og lange ganger, der man kan skimte flere luker og butikklokaler. Det er vanskelig i dag å forestille seg at det her sikkert var livlig og mye handel i gamle dager. Fortsatt er det en kiosk som selger kaffe og litt til. Polen er tross alt en markedsøkonomi nå, og kaffe er det sikkert flere enn meg som vil ha med på en togtur. Du har selvsagt også det store supermarkedet Biedronka. Men, det meste står tomt og forfaller, og noen knuste ruter hører jo bare med.


En av de lange tomme gangene

Det er ikke en eneste tavle noe sted som forteller deg om når toget går eller hvilken plattform det går fra. Hverken inne i avgangshallen eller på plattformene er det noe annen informasjon enn de obligatoriske gule tidtabellene, som til dels kan være vanskelig å forstå. På den annen side var damen i billettluken særdeles informativ og prøvde så godt hun kunne å forklare meg alt mulig, på en blanding av polsk og engelsk.


En forfallen undergang

Jeg er ikke en gang sikker på at dette er den verste togstasjonen i Polen. Det var relativt rent og luktfritt, jeg har vært på stasjoner der det bor masse uteliggere og lukter urin i undergangene. Den gamle stasjonen i Katowice var beryktet, men den er nå borte og erstattet med et flott nytt kjøpesenter. De fleste av Polens togstasjoner går gjennom en lignende forvandling, men noen av de gamle stasjonene er i ferd med å bli praktbygg. Hvis du vil oppleve stemningen fra den kalde krigen så er det fortsatt håp i Grudziadz.


Arriva-tog på plattform

Grudziadz er omtrent midt mellom Gdansk og Torun, men er litt vanskelig å nå fordi byen ikke ligger på en hovedlinje. Det går flest tog til Torun som er en times togtur, omtrent hver time. Det går et tog daglig til Gdansk som bruker to timer. Det går flere avganger med bytte i Malbork, men toget tar en lang omvei. Strengt tatt er det kjappere via Laskowice, men med dårligere korrespondanse kan det bli mye ventetid. Nærmeste flyplass er i Gdansk.

Mer om: tog i Polen - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:COVID-19

På grunn av korona-pandemien fraråder UD reiser til alle land inntil videre. I tillegg har mange land stengt sine grenser og enormt mange tog er innstilt.

TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalt: Tips for Interrail 2019!


Info: Hvordan ta tog til Utlandet


ERDETMULIG.NO: