Markering for Bratsbergbanens 100 årMarkering for Bratsbergbanens 100 år

- Skrevet 04.02.2020 av Kyrre Dahl

Den 9. februar er det 100 år siden kong Haakon åpnet banen fra Notodden til Skien. Jubileet blir markert med gratis togtur, bokutgivelse og rallarmusikk.


Kong Haakon på Hjuksebø stasjon i 1920 Foto: Ukjent/ Norsk jernbanemuseum

Bratsbergbanen ble bygget for å transportere kunstgjødsel for Norsk Hydro fra Notodden og Rjukan ut i verden. Banen var i bruk allerede fra 1916 og ble høytidelig åpnet av kong Haakon VII den 9. februar 1920.

– Bratsbergbanen var et samarbeid mellom staten og Norsk Hydro, som allerede hadde en privat jernbane fra Tinnoset til Notodden, sier Helge Songe. Han har skrevet boka «Bratsbergbanen» som blir lansert i forbindelse med jubileet.

Mandag 10. februar inviterer Skien historielag og Sauherad historielag alle interesserte på gratis tur med 100-åringen. Det hele starter på Skien stasjon kl. 11.30 med historiefortelling, taler og rallarmusikk. Deretter går turen til Notodden og tilbake med underholdning og boksignering på toget.

Songe forteller at det var politisk kamp om hvor Bratsbergbanen skulle gå. – Industriens behov ble avgjørende. Banen ble i sin tid sammenlignet med Ofotbanen; begge gikk gjennom ubebodde områder og fikk inntektene fra industrien. Hydro og NSB drev Bratsbergbanen i fellesskap helt frem til 1955, forteller Songe.

Banen ble også mye brukt av passasjerer frem til privatbilene kom for fullt på 1960-tallet. Samtidig reduserte Hydro sin aktivitet på Notodden og etter hvert på Rjukan, så godstrafikken ble betydelig mindre. – Banen har vært truet av nedlegging flere ganger. Når Bane NOR nå skal elektrifisere sporet frem til Notodden kollektivterminal, tar vi det som et tegn på at det vil gå tog på Bratsbergbanen også i årene fremover, sier Helge Songe.

Navnet Bratsbergbanen ble opprinnelig brukt om hele strekningen fra Skien til Notodden. I dag brukes det om den 44 kilometer lange banen fra Porsgrunn til Nordagutu. Strekningen trafikkeres hovedsakelig av persontog. Den har tilknytning til Sørlandsbanen, og godstrafikk fra Grenland mot Oslo går via Bratsbergbanen.

Kilde: Bane Nor - LES FLERE: TOGNYHETER

Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAM 
 

COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2020