Hvordan ta tog i Nederland - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Nederland

06.08.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Nederland er et fantastisk tog-land. Landet har et særdeles godt utbygd tognett med hyppige avganger og komfortable togsett som tar deg omtrent overalt. Her er en liten guide til tog i Nederland.

Intercity-tog flere ganger i timen

NS er det nasjonale togselskapet i Nederland som står for mesteparten av togtrafikken i landet, med unntak av noen regionale strekninger. NS kjører Intercity-tog mellom alle de store byene og den normale frekvensen er to ganger i timen, hele dagen alle dager. Disse togene stopper bare på større stasjoner, men blir supplementert med lokaltog som stopper på alle stasjoner og som da også gjerne går hver halvtime. Nederland er et tett befolket land og de fleste strekninger har både lokal og intercity-tog, men det er noen sidelinjer der det bare kjører lokaltog og faktisk noen ganger er det bare intercity-tog.

Høyhastighetstog i Nederland

Det er aldri langt mellom byene i Nederland og i Randstad er det omtrent 10 minutter med normalt tog mellom hver storby. Så det er nesten underlig at det også finnes høyhastighettog i Nederland, men det gjør det. Det går i første rekke mellom Amsterdam, Schiphol Airport og Rotterdam, men linja fortsetter sørover til Belgia og Frankrike med en arm til Breda. Det går IC Direct fire ganger i timen mellom Amsterdam og Rotterdam, to ganger i timen til Breda. For å benytte disse må du kjøpe en tilleggbillett på 2,30 euro hver vei. Disse togene bruker en halv time kortere reisetid enn de vanlige IC-togene som går via Den Haag. De to andre togene som bruker høyhastighetslinja er Thalys til Brüssel og Paris og IC international til Brüssel, via Breda. I år er også Eurostar kommet til Nederland, men den går foreløpig bare en vei, fra London til Amsterdam.

Billetter og slikt til tog i Nederland

Det er en ting som er viktig når det gjelder billetter, det er ikke mulig å kjøpe billett ombord på togene i Nederland. Det er faktisk stort sett umulig å komme ombord uten billett, fordi de fleste stasjoner har nå fått automatiske sperreporter, der du må vise billett for å slippe gjennom. Disse kommer i to typer og noen av sperreportene tar kun NS-billetter. Virker ikke billetten din, prøv en annen port! Det er betjente billettsalg på de største stasjonene, men ellers må du kjøpe billett i automater, som det heldigvis er mange av. Disse hadde en tendens til å ikke ta norske kredittkort før, men de siste gangene vi har besøkt Nederland har dette ikke vært noe problem. Du kan alltids kjøpe billetter online på NS.NL. Det er noen få lokaltog som går til svært små steder der du ikke kan kjøpe billett på forhånd, da skal det være billettsalg ombord.

Tog til Schiphol flyplass, Amsterdam

Schiphol flyplass er en av Europas største flyplasser og har også enormt gode togforbindelser. Stasjonen ligger rett under terminalbygget på Schiphol og herfra kan du ta tog til omtrent hver eneste by i Nederland. Også disse går som oftest to ganger i timen eller mer. Skal du til Amsterdam sentrum går det mange tog i timen. Du kan også benytte IC Direct til sentrum uten å betale ekstra, men skal du til Rotterdam koster det et ekstra gebyr å bruke disse togene sammenlignet med de vanlige IC-togene via Den Haag. På flyplassen er det ingen sperreporter (ennå?) men du må huske å validere billetten i en validator. Disse står litt merkelig plassert noen steder, og av og til må du lete etter dem.

Internasjonale forbindelser

Det går svært mange tog til Nederland fra andre land. Fra Berlin går det IC-tog annenhver time via Hannover til Amsterdam. Fra Frankfurt, Düsseldorf og Köln går det ICE-tog cirka annenhver time som også stopper i Arnhem og Utrecht. Til Paris går det høyhastighetstog Thalys flere ganger om dagen, via Brüssel. Til Belgia kan også bruke IC International. Som nevnt før går det Eurostar fra London til Rotterdam og Amsterdam, men foreløpig ikke den andre veien. Det år også mange lokaltog over grensene, blant annet fra Maastricht til Liege i Belgia.

Nyttig å vite om tog i Nederland

Generellt er det få rabatter å få på tog i Nederland. Det er en pris for en strekning og sånn sett enkelt å forholde seg til. Det koster ekstra å bruke IC Direct og det er helt egne billetter for Thalys, men ellers kan du bruke hvilket tog du vil når du først har kjøpt billett. Alle billetter er elektroniske og du må holde det foran en validator både før og etter reisen. Hvis du ikke gjør dette kan du få bot. På noen stasjoner er det også automatiske porter, så du må vise billetten. Kjekt å vite er det også at togstasjonene i Nederland ofte er mer enn bare et sted toget stopper. Det er ofte sentralt plassert og er nærmest et kjøpesenter i seg selv. På de aller fleste stasjoner er det buss-stasjon vegg i vegg, for deg som skal dit hvor det ikke går tog.

VIL BLI OPPDATERT

MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


Bloggen: Imponerende Amsterdam Centraal


Bloggen: Delft, ny fancy stasjon i gammel pen by


Bloggen: Rotterdam har fått ny sentralstasjon


Bloggen: Eurostar mellom London og Amsterdam
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge
SØK PÅ REISEMEDTOG.NO: