Hvordan ta tog i Norge - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Norge

09.07.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl

Det skjer mye når det gjelder tog i Norge, med nye aktører, nye tilbud og nye navn. Norge har i utgangspunktet et tognett som er begrenset i utstrekning, men toget er bedre enn sitt rykte. Tilbudet er til tider svært bra der togene faktisk går. Togtrafikken er i all hovedsak sentrert rundt Oslo og et stort flertall av togreisene i Norge er til og fra Oslo-området. Men, det går også mange lokaltog rundt de store byene og andre steder. Norge er også kjent for sine mange strekninger med flott utsikt. Her kommer en liten oversikt over hvordan man tar tog i Norge.

Vy (tidligere NSB)

Vy, som tidligere het NSB, vy.no, driver fortsatt et flertall av persontogene i Norge. Go-Ahead har nå overtatt Sørlandsbanen mens SJ har overtatt alle tog nord for Lillehammer. Vy har derimot vunnet anbudet på Bergensbanen, slik at man vil garantert få se Vy-tog på norske skinner de neste årene også. Det er fortsatt Vy som kjører lokaltog og regiontog på Østlandet og dette utgjør hovedmengden av passasjertrafikk i dette landet. Det er i skrivende stund ikke avgjort hvem som skal få dette anbudet. Og, hvis noen lurer er Vy, som NSB, et statlig eid selskap, så Vy er fortsatt eid og drevet av den norske Stat.

Langdistansetog med Vy: Fra 8. juni 2020 er det kun på Bergensbanen at du møter Vy som langdistansetog. Dette er en strekning de har vunnet anbudet på og vil fortsette å kjøre Bergens-togene i mange år fremover. Det går flere avganger daglig med dagtog og et natt-tog i hver retning mellom Oslo og Bergen via Drammen, Geilo og Voss. ( Vær oppmerksom på at noen tog er innstilt på grunn av covid-19 når dette skrives ). Vy tilbyr relativt komfortable tog, som de fleste som har tatt i Norge sikkert kjenner fra før. Det er cafè ombord og det er obligatorisk plassreservering. Billetter får du fra 249 kroner som minipris og plassreservering kommer automatisk. (Vy har varslet at de vil legge om sitt billett-system, vi kommer tilbake til det )

p>

Regiontog med Vy Det er Vy som inntil videre kjører regiontog mellom de store byene på Østlandet og Oslo. På disse strekningene går det hyppige forbindelser, stort sett en gang i timen i alle retninger og enda oftere i rushtiden. På Regiontog er det generellt ikke mulig å reservere plass, men Vy har byttet ut Komfort-vogna med en vogn der det er mulig å reservere plass. Regiontogene mellom Lillehammer, Skien, Halden og Oslo har automater der man kan kjøpe kaffe, snacks og kald drikke. Trillevogna forsvant for mange år siden. Disse togene har en tendens til å være svært fulle inn og ut av Oslo i rushtiden, til tross for at det kan være så langt som 10 vogner.

Lokaltog med Vy Vy kjører lokaltog fra Oslo til mange steder på Østlandet, i rundt en times omkrets fra Oslo. Disse går gjerne en til to ganger i timen og enda oftere i rushtiden, avhengig av strekning og tid på dagen. Nær Oslo fungerer lokaltogene som en slags metro eller S-bane som mange kjenner fra blant annet Tyskland. Det går f.eks tog hvert 10. minutt mellom Asker og Lillestrøm via Oslo S, inkludert regiontogene. Ingen av disse togene har plassreservering og gjerne 5 seter i bredden. Likevel kan de bli svært fulle i rushtiden. Det er også Vy som kjører lokaltog mellom Bergen og Arna hver halvtime, Bergen - Voss går også hyppig men noe sjeldnere og noen få lokaltog går helt til Myrdal.

Vy til Oslo Lufthavn Gardermoen og Torp flyplass På forbindelsen Drammen - Oslo S - Oslo Lufthavn Gardermoen kjører Vy to regionton pluss et lokaltog i timen. På disse togene kan man bruke vanlige billetter for Vy eller Ruter, men ikke Flytogets billetter, som er et helt eget system, se nedenfor. Vys regiontog til Skien stopper på Torp stasjon en gang i timen og der er det bussforbindelse til Torp flyplass. Bussen tar 4 minutter og er inkludert i togbilletten.

Flytoget

Flytoget er et eget selskap, selv om også dette er eid av den norske Stat. Flytoget kjører ekspresstog mellom Oslo S og Oslo Lufthavn Gardermoen hvert tiende minutt og bruker rundt 20 minutter. Noen av disse avgangene stopper også på Lillestrøm og noen avganger fortsetter til Drammen med stopp på større stasjoner. Det er viktig å huske at man kan ikke bruke Vys billetter på Flytoget og omvendt. Du må gjennom automatiske billettporter ved Oslo Lufthavn og det er ikke lov å bruke toget på andre strekninger.

Du finner mer informasjon og kan kjøpe billetter: FLYTOGET.NO

Go-Ahead ( Sørtoget ):

Sørtoget Det private selskapet Go-ahead driver nå togene på Sørlandsbanen, samt Jærbanen og Arendalsbanen. Foreløpig er det de samme togene som før til samme tidtabell så man merker egentlig ikke så stor forskjell isolert sett på togene mellom Oslo og Stavanger via Kristiansand. De skal etter planen gå annenhver time, men i øyeblikket er mange innstilt på grunn av covid-19, blant annet nattogene. Lokaltogene på Jærbanen har hyppige avganger og et eget billettsystem. Go-Ahead driver også togene på Arendaldbanen som korresponderer med Sørlandsbanen på Nelaug.

Du finner mer informasjon og kan kjøpe billetter til alle tog på: Go-aheadnordic.no

SJ Norge (Nord)

Nord er det nye navnet på togene i Midt og Nord-Norge. Det er det svenske statlige selskapet SJ som har overtatt trafikken på Dovrebanen, Raumabanen, Rørosbanen, Nordlandsbanen og Meråkerbanen, inkludert Trønderbanen og Saltenpendelen. Overtagelsen skjedde 8. juni 2020 og foreløpig overtar Nord tog og togtider fra Vy, slik at passasjerene egentlig ikke merker stor forskjell. SJ har varslet noen nyheter som vil bli lansert i løpet av 2021. Merk nok en gang at flere tog er kansellert på grunn av koronapandemien. Det kjøres nattog på Nordlandsbanen og på Dovrebanen bare fredager og søndager.

Mellom Oslo og Trondheim kjører Nord flere ganger daglig via Lillehammer og Oslo Lufthavn Gardermoen. Det er obligatorisk plassreservering og SJ har lansert et premium tilbud med mat og drikke. Mellom Hamar og Trondheim via Røros går det flere daglige avganger med et litt enklere konsept, men fortsatt obligatorisk plassreservering. På Raumabanen er det 3 til 4 avganger mellom Dombås og Åndalsnes. Noen går til og fra Lillehammer.

Det går to tog daglig mellom Trondheim og Bodø, ett av dem er natttog. Det går normalt også et tog mellom Trondheim og Mo i Rana og ett mellom Mosjøen og Bodø. I tillegg kommer lokaltog mellom Rognan/Fauske og Bodø noen få ganger daglig. Mellom Trondheim og Steinkjer går det lokaltog som stopper på alle stasjoner, inkludert Trondheim Lufthavn Værnes, en gang i timen. Det går to daglige avganger mellom Trondheim og Storlien, der man kan bytte til svenske tog.

Du finner mer informasjon og kan kjøpe billetter til alle tog på: SJ.NO

Flotte togstrekninger:

Blant utlendinger er Norge berømt for sine mange flotte togstrekninger. Bergensbanen dukker ofte opp på topp 10 lister over vakre togturer i verden, med blant annet landets høyestliggende stasjon, Finse. Også Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes og ikke minst Nordlandsbanen fra Trondheim til Bodø blir trukket fram som store togopplevelser. Flåmsbanen er allerede en stor attraksjon i seg selv der den slynger seg ned fjellsiden fra Myrdal på Bergensbanen og ned til Flåm ved Sognefjorden. Denne koster ganske mye å kjøre i sommerhalvåret, og det er ofte fulle tog, men det er roligere og billigere utenom sesongen.

Internasjonale forbindelser og Interrail i Norge

Norge er med på Interrail-samarbeidet, men bor du i Norge kan du ikke kjøpe interrailbillett for Norge. Men, du får én utreise og én returreise i bostedslandet for å komme deg til utlandet. Den reisen må foretas i gyldighetsperioden i Interrail-billetten og du bruker dermed opp en reisedag eller to. Det kan derfor lønne seg å fly et stykke nedover i Europa først. Det er ellers flere muligheter for å ta tog fra Norge til Utlandet. Vy kjører tog fra Oslo til Gøteborg via Østfold gairenger i døgnet. SJ kjører tog fra Oslo til Karlstad og Stockholm flere ganger i døgnet via Kongsvinger. Du kan også ta nabotåget fra Trondheim til Storlien, så Østersund og Stockholm. Den siste forbindelsen er fra Narvik til Kiruna. Les mer om dette her: Ta toget til utlandet. NB! På grunn av koronapandemien er alle tog til Utlandet innstilt, men dette kan endre seg raskt.

Andre tog

Det er SJ som kjører tog fra Oslo til Stockholm og fra Narvik til Kiruna og Stockholm. Fra Narvik er det kun mulig å ta tog til Sverige, hvis du ser bortfra noen bittesmå holdeplasser på den korte strekningen før du er i vårt naboland. Se sj.se for mer informasjon. Ellers er det en rekke veterantogbaner i Norge, blant annet gamle Bergensbanen, Krøderbanen og Tertitten. Se vår oversikt her: Veterantog i Norge Som en anekdote nevner vi Bybanen i Bergen. Det defineres ikke som tog, men Bergen har fått en ny og moderne bybane som har sin egen kjørevei og minner derfor til tider om tog fra sentrum til Flesland flyplass.

Billetter

Det er i dag kun noen få stasjoner som har betjent billettsalg, men så og si alle stasjoner har billettautomater, på de store stasjonene er det mange av dem. Billettautomatene er relativt selvforklarende men du må gjennom mange ledd for å komme til målet. Du skal kunne betale både med kort og kontanter. En annen mulighet er å kjøpe billetter via app (Vy-appen) eller online på Vy.no. Billetter kjøpt på nettet må du hente i automaten på avganger der det ikke er plass-reservering. Er det reservering kan du vise fram billetten på telefonen eller du kan rett og slett be om få billetten av konduktøren. Da må du selvsagt sitte på det valgte setet. Du kan også ringe Vy på 61 05 19 10. Du kan også kjøpe billett ombord, men da koster det 40 kroner ekstra, men konduktøren kan la deg slippe det hvis automaten ikke virket f.eks. Er det en Narvesen-kiosk på stasjonen har de gjerne også salg av togbilletter. Det er Entur som har ansvaret for billettsalg for alle togoperatører, ¨ se Entur.no. De enkelte togselskapene kan ha spesielle tilbud som bare selges via deres apper og nettsider, men alle standardbilletter selges av alle aktører.

Les mer i Bloggen eller Nyheter - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


UTVALGTE BLOGGINNLEGG:

Annonse




TA TOGET I:

Informasjon: Om denne siden og annonser


Nyttig å vite: Togturer som gir deg noe ekstra




SØK PÅ REISEMEDTOG.NO: