Hvordan ta tog i Slovenia - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Slovenia

16.01.2020 - skrevet av: Kyrre Dahl

Slovenia har et litt kaotisk og noe begrenset togsystem, men det er fortsatt en brukbar måte å reise på. Særlig rundt hovedstaden Ljubljana er det godt tilbud. I tillegg byr slovenske tog gjerne på utsikt til pent landskap. Prisen er det heller ikke noe å utsette på.

Det statlige selskapet

Slovenske železnice er det statlige togselskapet som er ansvarlig for mesteparten av togtrafikken i Slovenia. Dette er et land som tidligere var med i Jugoslavia og det preger togtrafikken. Geografisk betyr det at de aller fleste linjene går til utlandet, og i noen tilfeller må du gjennom et annet land for å komme fram til destinasjonen i Slovenia. Det andre problemet er at både skinner og materiell begynner å bli ganske slitent med påfølgende forsinkelser og innstilte tog. Når det er sagt, pågår det også en god del arbeider på tognettet i Slovenia!

Generellt går så og si all togtrafikk til og fra hovedstaden Ljubljana. De viktigste linjene går til Maribor via Celje og videre til Østerrike, til Jesenice og så videre til Østerrike og til Dobova og videre til Kroatia. På alle disse linjene går det hyppige lokaltog og du kan regne med en forbindelse minst annenhver time.

Det er også en rekke andre mindre viktige linjer der togene enten starter fra Ljubljana eller fra en stasjon på de før nevnte viktigste linjer. Det eneste langdistansetoget som kun går innenriks er et hurtigtog fra Ljubljana til Maribor som går noen ganger daglig i hver retning. Dette er et krengetog som ble kjøpt inn på 90-tallet og begynner å bli slitent.

Hvordan kjøpe billetter til tog i Slovenia

Det vanligste er å kjøpe billett på stasjonen i betjente billettluker. Dette virker gammeldags på en del nordmenn men er fortsatt slik det gjøres i mange europeiske land. Siden de aller fleste tog i Slovenia er definert som lokaltog blir det sjelden fullt uansett og billetten gjelder generellt bare en strekning og du kan selv velge hvilket tog du vil ta. På internasjonale tog trenger du setereservasjon, men igjen det er sjelden fullt. Det er en ekstraavgift for å ta hurtigtoget mellom Ljubljana og Maribor. OPPDATERT FEBRUAR 2024: Det skulle nå være mulig å kjøpe billetter online på: Slovenske železnice. Vi har ikke testet dette selv, men takker Arvid for tipset.

Internasjonale forbindelser fra Slovenia

ØSTERRIKE Det er relativt mange tog fra Slovenia til Østerrike. Det er et daglig EC-tog fra Ljubljana til Wien via Celje, Maribor og Graz. Det er et annet daglig EC-tog fra Celje og Maribor til Wien som kommer fra Kroatia men går gjennom Slovenia. Det er også lokaltog fra Maribor over grensen til Østerrike i to forskjellige retninger, Spielfeld-Strass og Bleiburg. Det er også flere daglige avganger fra Ljubljana til Villach via Jesenice. Dette er EC-tog som kommer fra Kroatia.

KROATIA Det går EC-tog fra Ljubljana til Zagreb flere ganger daglig. Noen av disse går videre til Vinkovci og ett av dem har muligens forbindelse til Beograd i Serbia (innstilt pr jan. 2020). Det er også flere lokaltog som går over grensen til Kroatia men disse er sporadiske og kan bare anbefales for ekstremt toginteresserte. En interessant forbindelse går til Istria-halvøya som bare kan nåes med tog fra Slovenia. Det er lagt til rette for en forbindelse fra Ljubljana til Pula med bytte i Divaca og Buzet, togene venter på hverandre.

ITALIA Det går nå 2 daglige lokaltog fra Ljubljana til Trieste og enda fler som stopper i Villa Opicina, bare 5 kilometer fra Trieste. Herfra kan du ta lokalbuss eller kanskje trikk (innstilt pr. jan 2020) til sentrum. En annen mulighet er å ta tog til Nova Gorica som har en togstasjon beliggende dønn på grensen til Italia og nabobyen Gorizia som har en egen stasjon med hyppige forbindelser. Den enkleste måten å komme seg mellom disse stasjonene er å gå eller ta taxi.

Diverse om tog i Slovenia

Slovenia er et land full av flott natur og særlig togturen mellom Villach og Zagreb via Ljubljana vil ta deg gjennom spektakulære kløfter med heftige elvestryk og høye fjellsider toppet med gamle slott eller ruiner. Når det gjelder stasjoner i Slovenia så varierer kvaliteten enormt, men det er gjerne en kafè og nesten alltid et betjent billett-utsalg. Den peneste stasjonen er trolig Celje, som også har et pent gammelt damplokomotiv parkert på stasjonen. Dette vil man se på flere stasjoner og gjerne utenfor hovedinngangen. Disse lokomotivene er i varierende grad i forfall.

- MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


Blogginnlegg fra SLOVENIA:

Bloggen: Endelig tog mellom Slovenia og Italia


Bloggen: Celje, trolig Slovenias peneste stasjon


Bloggen: Flott togtur mellom Villach og Zagreb


Bloggen: På første klasse mellom Wien og Maribor


Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

Siste fra Reisemedtog.no: