Hvordan ta tog i Danmark, en guide - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Danmark - en guide

23.10.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl

Danmark er det nordiske landet med det beste togsystemet, i form av antall avganger og utstrekning. Det går intercity-tog mellom de største byene og en lang rekke lokaltog som dekker omtrent hver landsby. Det kan også være billig

Intercity-tog

DSB eller Danske Statsbaner er, som navnet tilsier, det statlige danske togselskapet. DSB står for all intercity-trafikk med hyppige avganger mellom de største byene. Den viktigste strekningen går mellom København, Odense, Århus og Aalborg. Den er da innom de fire største byene i landet og litt til. Disse togene går hver halvtime, men de har litt forskjellige stoppfrekvens. Det går ikke lenger Intercity-tog nord for Aalborg.

DSB kjører også intercity-tog mellom København og Esbjerg hver time. Fra København går det Intercity-tog til Padborg ( og Tyskland ) hver fjerde time. Det går også noen daglige Intercity-tog fra Aarhus til Padborg ( og Tyskland ). Det går Intercity-tog til Struer flere ganger om dagen, disse kobles til/fra Københavntoget i Fredericia. Fra Fredericia går det også Intercity-tog til Sønderborg annenhver time, som også kobles til og fra København-toget.

Det er to klasser på Intercity-tog ( og på noen få regiontog ). 2. klasse kalles Standard og er som oftest fire seter mot hverandre med et lite bord mellom. DSB opererer også med 1. klasse der det er færre seter og bedre benplass. Du får også kaffe, te og vann, samt noe småsnacks. På noen strekninger er det også inkludert frokost på morgentogene. Du får tilgang til lounger i Aarhus, Odense og København, der man faktisk også kan dusje! Billetten koster ofte dobbelt så mye som standard.

Mange spennende lokaltog i Danmark

Den lokale togtrafikken er satt ut på anbud i Danmark og det betyr at det er forskjellige operatører, en av dem er Arriva, en annen er Nordjyske jernbaner. DSB kjører også en god del lokaltog, i tillegg til S-togene i København. Det betyr ikke all verdens for deg som passasjer, ettersom billetten du kjøper går gjennom regionen som har bestilt trafikken. I de fleste tilfeller kan du bestille gjennomgående billetter som kan brukes både på Intercity og lokaltog. Det er også noen baner, som drives helt utenom med egne takster. Disse går ofte til svært små steder, men det kan jo være en turistattraksjon i seg selv.

Det er håpløst å gi en fullstendig liste over lokaltog her, da det går svært mange tog i alle mulige retninger. Lokaltog går typisk hver time, men ofte også to ganger i timen på strekninger med høy trafikk. På kveld og helger kan det være redusert tilbud til annenhver time. Det er ofte svært gode korrespondanser f.eks i Herning, der det går lokaltog i fire retninger på samme tid.

S-togene i København må nevnes spesielt, dette er en blanding av lokaltog og metro med mange stopp i sentrum og i forstedene til hovedstaden med avganger mange ganger i timen. De kjører på egne spor gjennom København og har helt særegne vogner med god plass til sykler.

Forbindelser fra Danmark til andre land

Sverige: Øresundsbroen gir direkte forbindelse med det svenske jernbanenettet. Det går Øresundståg mellom København og Malmø 3 ganger i timen via Kastrup Lufthavn, på svensk side fortsetter disse togene til Gøteborg, Karlskrona og Kalmar. I tilegg kommer direkte X 2000 tog som SJ kjører mellom København og Stockholm cirka annenhver time. SJ har tidligere også kjørt direkte mellom København og Gøteborg med X 2000, men det er ingen slike når dette skrives.

Tyskland Det går Intercity-tog mellom København og Hamburg flere ganger daglig. Disse går nå via Kolding og Padborg ettersom jernbaneferjetrafikken mellom Rødby og Puttgarden er lagt ned. Det bygges en ny forbindelse her, Fehmarn Belt som skal stå ferdig i 2029. Inntil det må togene kjøre via Jylland. Det går også noen daglige avganger mellom Aarhus og Hamburg, samt noen tog mellom Fredericia og Flensburg, med forbindelse til regiontog til Hamburg. Det er faktisk enda en togforbindelse på vestkysten mellom Tønder og Niebüll. Dette er lokaltog som fortsetter til og fra Esbjerg

Hvordan kjøpe billetter til tog i Danmark

Det enkleste er å bruke DSB hjemmeside DSB eller appen DSB app. Disse skal selge billetter til alle tog i Danmark, også med andre selskaper. Spesialtilbud må du hente hos togoperatørene som Arriva og appen Arriva Tog. På Nordjylland er det Nordjyllands Trafikselskap som er ansvarlig for lokaltogene med appen NT Billet. ( Dette er ikke en fullstendig liste, send oss gjerne en mail om du vet om flere ). Bruk gjerne Rejseplanen for å sjekke når togene går, her finner du også busser.

Det er mange gode tilbud å få på tog i Danmark. Den aller viktigste er DSB Orange, en rabattert billett som kan være vanvittig billig men forutsetter binding til et bestemt tog og kjøpt på forhånd. Den må også inkludere minst en strekning med DSB intercity men en del av reisen kan foregå med andre selskaper. Under koronapandemien har disse kostet så lite som DKK 29 kroner (for reiser på under en time). Arriva har et dagskort som selges fra 129 kroner. På Nordjylland er det fast pris på 24 timers kort til DKK 160, som også gjelder på busser. I København-området er det også mulig å kjøpe periodekort.

Nyttig å vite om tog i Danmark

  • Danske tog har en tendens til å fylles opp, så det kan lønne seg med setereservasjon, særlig ut og inn av København og ellers i rushtiden rundt de større byene. På lokaltog er det ikke mulig å reservere sete.
  • Togene mellom København og Hamburg har obligatorisk plassreservering på sommeren, på grunn av stor etterspørsel.
  • Kun større byer har nå betjent billettsalg og billettautomater er det ikke overalt. Det er heller ikke konduktører ombord på de fleste lokaltog, slik at du er nødt til å kjøpe billett fra nettside eller app. Det er hyppige kontroller.
  • En annen nyttig ting å vite er at buss-stasjonen som oftest er vegg i vegg med togstasjonen, med ofte svært gode forbindelser videre.
  • Det er ingen restaurantvogn på danske tog, men det rapporteres om at det av og til kan være servering ved at en person går rundt i toget med kaffe på ryggen og rundstykker foran. Jeg har ikke sett det selv! På mange stasjoner av litt størrelse er det en kiosk, ofte en 7eleven som har stort utvalg i mat og drikke.

    GOD TUR!

    Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no


    Blogginnlegg fra Danmark:

    Annonse


  • <
    

    TA TOGET I:

    Informasjon: Om denne siden og annonser


    Nyttig å vite: Togturer som gir deg noe ekstra


    
    SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

    Siste nytt: