Ta toget til utlandet, fra Norge til Sverige, Danmark og Tyskland - reisemedtog.no

Annonse


Ta toget til utlandet, slik gjør du det

27.04.22 - skrevet av: Kyrre Dahl

OPPDATERT 2022: Det er fullt mulig å ta toget fra Norge til Utlandet. Det er relativt enkelt å komme seg til Sverige og Danmark, men for å komme deg nedover på kontinentet må du komme deg til Tyskland. Her får du konkret informasjon om rutetider og billettbestilling fra Norge til Sverige og så videre til Danmark og Tyskland. Og vår anbefaling for turen.

Først av alt. Skal du bare til Sverige har vi laget en egen fyldig artikkel om det her: Hvordan ta toget til Sverige De neste avsnittene handler om å komme seg videre nedover på kontinentet, først til Danmark, deretter til Tyskland.

VIKTIG!: Togtider, ruter og priser kan forandre seg svært kjapt, blant annet på grunn av arbeider på linjene. Derfor bør man alltid dobbeltsjekke med operatør før avreise. Denne informasjon skal være korrekt pr. mars 2022, men vi tar intet ansvar for forandringer!

Tog fra Norge til Danmark

Det er ingen direkte tog fra Norge til Danmark. For å komme til Danmark med tog må du først innom Sverige. Her forteller vi deg hvordan du kommer deg fra Gøteborg til København. Fra Oslo til Gøteborg kjører du med VY. Kommer du fra Trondheim eller Narvik kan du ta først ta toget til Stockholm og bytter der til tog til København.

GØTEBORG - KØBENHAVN: Det er mange tog på denne strekningen. Öresundståg kjører regionaltog hver time fra kl 05.40, deretter 40 minutter over hver hele time fra Göteborg til Köbenhavn via bl.a. Halmstad, Helsingborg, Lund og Malmø. Dette toget bruker 3 timer og 50 minutter. Fra København går togene 05.27 og så hver time ( 27 over hver hele time) til Gøteborg.

SJ kjører noen daglige snåbbtåg med X2000 eller SJ3000 mellom Göteborg og Malmø der du kan bytte til SJ til Danmark. Disse togene er raskere til Malmö, men noen av avgangene har dårlig korrespondanse og innebærer lang ventetid på Malmö Central for å komme til København. Dette kan likevel bli mye billigere enn Øresundstog. Om sommeren har det tidligere vært noen få direkte tog med SJ fra Gøteborg til København.

BILLETTER: Du kan bestille billetter både med SJ og med Öresundståg på SJ.SE. På Öresundståg koster billetten fra 500 SEK. 1. klasse til 640 SEK. SJ kan av og til være nede i 225 SEK og har dynamiske priser, altså blir det dyrere når du nærmer deg avgang. SJ har også 1. klasse. Oslo - Gøteborg kjøper du på Vy.no

HELE VEIEN FRA OSLO TIL KØBENHAVN: Tar du toget fra Oslo S kl 06.01 er du framme i Gøteborg kl 09.40. Da kan du ta SJ kl 10.24 med bytte i Malmø eller vente til Öresundståg kl. 10.40 som er framme i København kl 14.29. Tar du toget fra Oslo S kl 10.01 er du i Gøteborg kl 13.40. Da vil Öresundståg kl 14.40 være det mest logiske valget og du er i København kl 18.29. Tar du toget fra Oslo S 14.01 så er det framme 17.40 i Gøteborg, og da går det et Öresundståg kl 18.40 som er i Købenahvn kl 22.29. Du kan også prøve SJs avgang 19.04 som medfører bytte i Malmø.

HELE VEIEN FRA KØBENHAVN TIL OSLO: Du kan ta Öresundståg kl 05.27 til Göteborg 09.20, så Vy kl 10.15 til Oslo S 13.51. Du kan også ta Öresundståg kl 06.07, bytte til SJ i Malmø og rekke 10.15-toget til Oslo. Neste mulighet er Öresundståg 09.27 til Göteborg og bytte til Vy kl 14.15 som er i Oslo 17.51, eller 13.27 fra København, med bytte i Göteborg kl 18.10 til Oslo kl. 21.51.

ANDRE TOG: SJ selger gjennomgående billetter fra Oslo til København med bytte et eller to steder i Sverige. Drar du 05.56 fra Oslo S så bytter du i Hallsberg og Mjølby og er framme i København kl 15.31. Dette kan bli rimeligere, en vei kan koste så lite som 335 SEK og det er romslig med tid for å bytte tog. Den andre veien må du dra 11.07 fra København og er framme i Oslo 21.24. Sjekk: SJ.SE. SJ selger også billetter for hele strekningen Oslo - København via Gøteborg, men her får du ikke Minipris og da betaler du full pris hele veien. Men, det kan jo være den enkleste måten å bestille billett fra Oslo til København på.

FERJE TIL DANMARK: Det kan være god idè å starte togturen med ferje fra diverse norske byer til Danmark. Her er det mange muligheter: Oslo - København, Larvik - Hirtshals, Langesund - Hirtshals, Kristiansand - Hirthals og Bergen/Stavanger - Hirtshals. I Hirtshals ligger det en togstasjon like ved ferjeterminalen eller det er en shuttlebuss til stasjonen. Det er heller ikke langt til S-togstasjon i København ( Østerport ). Sjekk disse linkene: FJORDLINE , COLOR LINE eller DFDS

Tog fra Norge til Tyskland

Med bare to togbytter kan du komme deg med tog fra Norge til Tyskland. Du kan ta toget hele veien og komme fram til Hamburg eller Berlin på en reisedag. i Hamburg kommer du tidlig nok til å rekke nattog som tar deg videre nedover kontinentet. Her kommer informasjon for deg som vil ta tog fra Danmark til Tyskland, med forslag hele veien fra Oslo.

TOG MELLOM KØBENHAVN OG HAMBURG: Det går ikke lenger togferje mellom Danmark og Tyskland, den ble innstilt fra 15.12.19 fordi man bygger ny tog og vei-forbindelse, den såkalte Fehrmarn Belt. Ting blir mye bedre i 2028 når dette står ferdig, men i mellomtiden går direktetogene mellom København og Hamburg via Jylland. Det er tre EC-tog hver dag, som går 07.17, 11.17 og 15.26 fra København. Du kan også ta IC-tog til Fredericia 08.56 og 12.56 og bytte der til EC-tog til Hamburg. Du kan til og med benytte 16.56 til Fredericia, men da må du bytte tre ganger før du er i Hamburg. Fra Hamburg går direktetogene til København kl 08.56, 12.52 og 16.54. Du kan også benytte 10.53 og 14.52 fra Hamburg og bytte i Fredericia. Det to siste alternativet går 04.36 og 06.40 fra Hamburg, men betyr to eller tre bytter. Men, da kommer du til København tidlig nok til å rekke videre til Oslo på dagen. . Direktetogene bruker 4 timer og 45 minutter, en halvtime lenger for deg som bytter underveis.

OBS: Direktetogene mellom København og Hamburg var ekstremt fulle i sommersesongen i 2019, da ble det innført obligatorisk plassreservering på disse togene.

BILLETTER: Billetter kan du bestille på DSB.DK eller BAHN.COM. Den siste nettsiden har en dansk utgave er generellt enklest å bruke. Billetter kan du få fra 29 euro, men full pris er 99 euro. Legg merke til at du kan få gjennomgående billett helt fra Gæteborg Central til Hamburg på BAHN.DE til 59 euro. Det selges ikke gjennomgående billetter fra Oslo til Hamburg online, men du kan prøve å ringe ENtur.

TOG MELLOM HIRTSHALS OG HAMBURG VIA AARHUS: Fra Aarhus går det direkte tog til Hamburg to ganger i dagnet, kl 09.37 og kl. 13.37. Disse togene går fra Hamburg 10.53 og 14.52. Dersom det er greit å bytte tog en eller flere ganger er det forbindelse cirka annenhver time, med korrespondanse til/fra regiontog i Flensburg og IC-tog i Fredericia. Det går også IC-tog mellom Fredericia og Flensburg som gir enda flere muligheter. Bruk reiseplanleggeren BAHN.COM for informasjon. Du kan også kjøpe billetter fra Aarhus og faktisk også Aalborg ( med bytte ) til Hamburg.

ANDRE TOG: En lite kjent og en del tregere rute går på vestkysten av Jylland. Då må du ta lokaltog fra Esbjerg via Ribe til Tønder. Derfra går det lokaltog over grensen til Niebüll i Tyskland, hvor det er enkelt å finne RE-tog til Hamburg og av og til IC-tog til flere byer i Tyskland. Det tar lenger tid enn å toge via Flensburg, men det kan være et alternativ dersom sistnevnte tog er fullt.

SNÄLLTÅGET: Snälltåget er et privat selskap som kjører natt-tog mellom Stockholm og Malmø C og til Hamburg og Berlin. Dette skal gå hver dag i sommersesongen og noen dager utenom. Toget går 16.15 fra Stockholm og 22.10 fra Malmø. Den andre veien går toget fra Berlin 20.58 og fra Hamburg 23.59. Billetter kan koste så lite som SEK 499, men det meldes om stor etterspørsel og kjapt utsolgt, bestill på SNÄLLTÅGET.SE Et annet alternativ er et DB-tog med bare sitteplasser som går om natten

Interrail fra Norge til Tyskland:

Interrailbilletten gjelder i all hovedsak på alle tog mellom Norge og Tyskland via Sverige og Danmark. Billetten gjelder egentlig ikke i Norge, men du kan bruke en reisedag i Norge for å komme deg ut av landet og det samme inn igjen. Det er ingen reservasjonsplikt på togene mellom Oslo og Gøteborg og heller ikke på Öresundstågene mellom Göteborg og København. På SJs tog er det derimot reservasjonsplikt og tillegg å betale. Enda viktigere: Det er reservasjonsplikt på togene mellom København og Hamburg, i sommersesongen. Det er i den samme perioden også reservasjonsplikt på togene mellom Aarhus / Fredericia til Hamburg. Det er ikke mulig å reservere plass på RE-togene fra Flensburg til Hamburg og det er plenty av plass på disse. Det er anbefalt å reservere plass på IC-tog mellom København og Fredericia.

Redaktørens anbefaling:

Selv om det i teorien går an å komme seg til Hamburg på dagen, vil jeg ikke anbefale dette. Det er helt normalt med forsinkelse på togene også i utlandet og det skal ikke mye til før du er ute å kjøre. Dessuten skal mange uansett videre fra Hamburg. Jeg anbefaler å overnatte i f.eks København og heller ta et tidlig tog til Hamburg, da er det mulig å komme seg til byer som Berlin, Amsterdam og Frankfurt med en dagsreise fra København. Min anbefaling er 10.01 fra Oslo som er i Gøteborg 13.40, så Öresundståg fra Göteborg 14.40 som er i København 18.29, overnatte der, så dra 07.26 på dag 2 fra Köbenhavn som er i Hamburg ved 12-tiden. Da rekker du fint til byer som München, Amsterdam og mange andre på dag 2. Den andre veien foreslår jeg Öresundståg fra København kl 09.27 til Göteborg og bytte til Vy kl 14.15 som er i Oslo 17.51. Nedenfor kommer derfor noen forslag til hoteller i København, som jeg selv har brukt:

FORSLAG TIL HOTELL: Både i København og i Aarhus kan du overnatte på WakeUp for 400 DKK for dobbeltrommet. Det er flere hoteller i København, to av dem er i gangavstand til København H, i Aarhus er WakeUp bare noen få meter fra togstasjonen.

 • KLIKK HER FOR WAKEUP KØBENHAVN via Booking.com eller
 • WAKEUP HJEMMESIDE
 • KLIKK HER FOR ALLE HOTELLER I KØBENHAVN hos Booking.com

  Turbo-turen fra Oslo S til Hamburg: Dette er for deg som vil komme deg fortest mulig nedover

 • Fra Oslo S kl 06.01 (Vy) til Gøteborg C 09.40
 • 2 muligheter: Fra Gøteborg C med SJ 10.22 eller Öresundståg 10.40. I København med SJ 13.49 eller 14.29 med Öresundståg.
 • Fra København H kl 15.26 EC-tog til Hamburg kl 20.01
 • Natt-tog videre nedover på kontinentet avgår kl 20.50 ICE til Berlin går 20.34.

  Fra Hamburg til Oslo S er eneste mulighet med mange bytter:

 • Fra Hamburg kl 06.38, bytte i Neumünster 07.33 til Flensburg 08.41. Dette er lokaltog som venter på hverandre.
 • Fra Flensburg kl 08.50 til Kolding 10.00, derfra 10.09 til København 12.34. Dette er danske IC-tog som trolig venter på hverandre.
 • Fra København kl 13.27 til Gøteborg 17.20 med Öresundståg
 • Fra Gøteborg kl 18.10 til Oslo S 21.51 med VY tog.

  Les mer om å ta tog i Norge her: HVORDAN TA TOG I NORGE eller mer om Interrail her: INTERRAIL, Prakisk informasjon Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO: