04.10.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl
Belgia er et relativt lite land, men det går veldig mange tog. Hyppige forbindelser mellom både små og store byer gjør en togtur i Belgia til en lek. Her er en liten guide for deg som ta tog i Belgia.
Dobbeldekker-tog i Belgia
belgiantrain.be er nettsiden til det nasjonale togselskapet SNCB i Belgia. Det er de som står for mesteparten av trafikken både på langdistanse og lokaltog. Eller, egentlig er det ingen langdistansetog i Belgia for du kan kjøre fra den ene enden til den andre på rundt 2 timer. Hovedstaden Brüssel ligger midt i landet og herfra er det cirka en time med tog til grensen eller sjøen uansett hvilken retning du prøver. Det er dog litt lenger sørøstover. Men, det går altså intercity-tog i alle retninger, den vanligste frekvensen er en gang i timen men ofte deler disse togene deler av strekningen som dermed får avganger flere ganger i timen. Det går også Intercity-tog som ikke går gjennom Brüssel, for eksempel Brugge - Antwerpen. Det er altfor mange forbindelser til å ramse opp her, men togene går så ofte at du alltid finner et tog.
Det er ingen dramatisk forskjell på intercity-tog og lokaltog i Belgia siden alle tog må regnes som pendlertog. Den store forskjellen er at Intercity-tog stopper kun på større stasjoner, mens lokaltog stopper på alle stasjoner. På begge typer tog kan det være dobbeldekkere eller lange tog i en etasje, det er generellt ikke mulig å se på togsettet om det er et intercity-tog eller et lokaltog. Det betyr at begge deler er like komfortable og billetten du kjøper gjelder en strekning, så du kan velge selv hvilket tog du vil bruke for å komme dit du skal. Vær spesiellt obs på at to tog med samme destinasjon på fronten kan ha svært forskjellig reisetid, så det lønner seg å spørre eller sjekke rutetidene grundig.
Oostende stasjon
Til tross for at Belgia er et lite land har de et imponerende nettverk av høyhastighetsbaner. Men, disse har i all hovedsak betydning for den internasjonale trafikken og dersom intercity-toget ditt benytter høyhastighetsspor på deler av strekningen er det samme pris uansett. Men, den viktigste forbindelsen fra Brüssel går sørover, til Frankrike. Herfra går det tog minst en gang i timen til Paris, Thalys, som har egne priser og obligatorisk plassreservering. Det går også TGV-tog til en rekke andre byer i Frankrike, med egne priser og obligatorisk plassreservasjon.
Det mest sagnomsuste toget fra Brüssel går til London St. Pancras, via Lille og kanaltunnelen. Det går flere ganger om dagen og opplevelsen kan ligne på fly. Du må gjennom sikkerhetskontroll og to pass-kontroller for å komme ombord. Derfor har Eurostar en egen terminal på Brüssel Zuid/Midi. Det går også internasjonale tog til Rotterdam og Amsterdam i Nederland, Det er både IC-tog som krever tilleggsavgift og svært raske Thalys som har spesialpris. Thalys går også til Köln og flere andre tyske byer, mens det går ICE med spesialpris til Köln og Frankfurt flere ganger daglig.
Et typisk tog i Belgia
Skal du til utlandet så er det nesten alltid egne priser med plassreservering på egen tog, se ovenfor. Innenriks er det et enkelt system å forholde seg. Det er en pris for en strekning og ferdig med det. Du kan bestille online på belgiantrain.be, men du får akkurat samme pris om du kjøper i billettluka på stasjonen eller i en automat. I Belgia er det fortsatt vanlig med betjente stasjoner og du skal generellt kjøpe billett før du går ombord. Det er et tillegg på 7 euro for å kjøpe fra konduktøren, men du bør finne han før han finner deg. Du kan velge mellom 1. og 2. klasse men det er ingen forskjell på disse, så den eneste fordelen med 1. klasse er at det er færre folk, noe som kan være nyttig i rushtiden.
Det går tog direkte til flyplassen i Brüssel, som krever en ekstra avgift. Denne er inkludert hvis du kjøper en billett til eller fra flyplassen, men hvis ikke du har en slik billett må du betale 5,40 euro for å komme gjennom sperreportene på flyplassen. Dette vil være aktuellt f.eks hvis du har interrailbillett. Husk også å ta med deg den vanlige billetten når du går av toget her, slik at du kommer gjennom sperreportene. Det går direkte tog fra Brussels Airport til mange større byer i Belgia og toget går seks ganger i timen til sentrum av Brüssel, der du har forbindelse til nesten alle steder i landet.
Interiør i tog i Belgia
For deg som har interrailbillett er det generellt ingen tilleggsavgifter på innenriks tog i Belgia, med unntatt av flyplassen i Brüssel, se ovenfor. Men, på de aller fleste internasjonale tog til og fra Belgia er det tilleggsavgift, spesialpris og/eller obligatorisk plassreservasjon. Det er ingen mulighet for å kjøpe mat og drikke ombord, men de fleste stasjoner har godt utvalg i kiosker, cafèer og butikker. De fleste belgiere bruker tog mye, så service-tilbudet er omfattende. Det er ikke like vanlig som i Nederland, men mange sykler til og fra stasjonen så det er gjerne et sykkelverksted eller en sykkelutleie på stasjonen.
MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no