Hvordan ta tog i Tsjekkia - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Tsjekkia

09.09.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Tsjekkia er et morsomt togland på full fart oppover. Det går et imponerende antall tog i Tsjekkia, alt fra flotte intercity-tog til bittesmå lokaltog som stopper overalt. I Tsjekkia har også private aktører tatt opp konkurransen med det statlige selskapet CD. Her er en liten oversikt over hvordan du kjører tog i Tsjekkia.

Generellt om tog i Tsjekkia

Det er generellt enkelt å komme seg rundt i Tsjekkia med tog. Det går tog til nesten hver eneste lille småby og må du skifte tog er disse byttene generellt godt tilrettelagt. På lokaltog er det avganger hver time eller annenhver time og ofte er det på faste intervaller. Billetter kan du kjøpe online, men tsjekkere flest kjøper som oftest billett på stasjonen, som i all hovedsak har betjent billettsalg. Billettene er svært rimelige sammenlignet med norske priser.

Langdistansetog

CD: CD.CZ - nettside er det statlige jernbaneselskapet som fortsatt står for mesteparten av togtrafikken i Tsjekkia. De har alt fra supre intercity-tog som kjører mellom de store byene til små envogners togbusser som stopper ved den minste landsby. Jernbanenettet er i all hovedsak sentrert rundt hovedstaden Praha og de viktigste forbindelsene er Praha-Ostrava, Praha-Brno, Praha-Plzen, Praha-Ceske Budejovice og Praha-Decin. Her går det hyppige intercitytog, som dog ofte står merket som R i tabellene. Det betyr i praksis at det er regiontog som ikke krever plassreservasjon. Superpendolino og EXpress-tog har som oftest obligatorisk plassreservering. Det er både 1. og 2. klasse ombord og gjerne en restaurantvogn. Det er som oftest disse togene som går til utlandet. Langdistansetog merket som Regiotog kan ha 1. klasse men er oftest mer vanlige togsett som ikke stopper på alle stasjoner. De korresponderer ofte med lokaltog og er stammen i nettverket.

Private aktører på tog i Tsjekkia

Når det gjelder private aktører på tog har Tsjekkia kommer veldig langt og på strekningen Praha - Ostrava har det lenge vært tre aktører. Det er altså to private selskaper som konkurrerer med statlige CD. Alle tre har hyppige avganger, i all hovedsak annenhver time og oftere, noe som gir svært hyppige avganger på denne strekningen. De to private er Leo Express, som satser på litt høyere standard med Flirt-tog og cafè-servering i hver vogn, mens Regiojet satset opprinnelig mer på lavpris-segmentet med eldre vogner delt opp i kupèer. Alle tre har både første og andre klasse og Leo Express har til og med en Premium Klasse over første klasse igjen.

Til tross for togene omtrent kjører i kø kan det ofte være fullt og det lønner seg veldig å bestille noen dager i forveien, for å få enda rimeligere billetter. CD har flest tog og har som oftest noen plasser igjen om de to andre er fulle. Alle er rimelige sett med norske øyne, hvem som er best blir egentlig en smakssak. Etter hvert har både Leo Express og Regiojet uvidet sitt nettverk, blant annet til Slovakia og Østerrike.

Lokaltog i Tsjekkia

I Tsjekkia kan du nå omtrent hver eneste landsby med tog, men det er varierende standard på togsettene. Rundt Praha går det moderne toetasjerstog, mens det i landlige strøk kan være tog som var slitne allerede under den kalde krigen. Du må ofte bytte både en og to ganger for å komme fram til en liten landsby, men togene har som oftest bra korrespondanse. Bli ikke forbauset om det kommer tre tog inn på likt som skal i hver sin retning. Er det ikke betjent billettsalg på stasjonen kan du kjøpe billett av konduktøren, som det alltid er på slike tog. I det siste har noen private selskaper overtatt den lokale togtrafikken, den viktigste av disse for turister er toget til Cesky Krumlov. Her gjelder ikke CD-billetter, men du må kjøpe en ny billett.

Hvordan kjøpe billett til tog i Tsjekkia

Siden det er flere forskjellige selskaper kan det være litt innviklet å kjøpe togbilletter i Tsjekkia. Den enkleste er selvsagt Ceske Drahy, som fortsatt kjører tog til omtrent overalt. Du kan enkelt kjøpe billett på CD.CZ - engelsk nettside. Du skriver ut eller laster ned pdf-billetten til mobilen din og viser den til konduktøren. Ditt navn står på billetten og noen ganger blir du spurt om ID. Baksiden på bankkortet eller førerkort fungerer helt greit i denne sammenheng.

Vil du kjøre med Leo Express kan du kjøpe billett på leoexpress.com - nettside. Regiojet finner du på regiojet.com - nettside Begge disse tilbyr også busser til destinasjoner som ikke dekkes av deres tog. Ellers er det mest normale å kjøpe billett i betjente luker på stasjonene og det kan ofte være lange køer. Jeg kan ikke huske å ha sett en eneste billettautomat i Tsjekkia. På små lokaltog er det ofte bare konduktøren som selger billetter.

Internasjonale forbindelser

Tsjekkia er omtrent midt i Europa og har svært gode forbindelser til nabolandene. Fra Praha går det ekspress-tog til Dresden (2 timer ) og Berlin (4 timer). Det går også tog mellom Praha og München (5 timer) via Plzen annenhver time på sommeren, men noe sjeldnere på vinteren. Det går ekspresstog fra Praha til Katowice og Warszawa i Polen, om sommeren også til Krakow. Det er også gode forbindelser til Wien i Østerrike med moderne Railjet-tog.

Slovakia regnes nærmest som innenriks-tog og det er en lang rekke tog til Zilina og litt færre til Kosice og Bratislava. Både CD, Leo Express og Regiojet kjører til Zilina og Kosice. CD trafikerer to forskjellige strekninger, men de tar omtrent like lang tid. Det går også tog fra Praha til Bratislava via Brno, der noen fortsetter helt til Budapest. I tillegg kommer tog fra Ostrava til Wien, Bratislava og Budapest. Disse kommer fra Polen og går ikke gjennom Praha, men kan selvsagt benyttes av alle.

Det er også en lang rekke lokaltog som går over grensene, her er noen av dem: Markredwitz (Tyskland) - Cheb, Plzen - Bayerisch Eisenstein (Tyskland), Znojmo - Wien ( Østerrike ) Cesky Tesin - Czeczyn ( Polen). Ceske Budejovice - Linz ( Østerrike )

Fine togturer i Tsjekkia

På hovedlinja sør i landet mellom Brno og Ceske Budejovice kjører togene gjennom mange grønne daler med skog, elver, innsjøer og pene småbyer. Togturen langs Elbe-dalen (Labem i Tsjekkia) mellom Praha og Dresden er en av Europas fineste, særlig nær grensa mellom Tyskland og Tsjekkia. Les mer om det i dette blogginnlegget: En togtur fra Praha til Hildesheim. Mellom Praha og Plzen følger toget også en frodig dal med Karljstein-slottet i det fjerne. Ellers er det mange av lokaltogene i grenseområdene som går gjennom skog og daler.

Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


BLOGGINNLEGG FRA TSJEKKIA:TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:Erdetmulig.no: