Delft, ny fancy stasjon i gammel pen by - reisemedtog.no

Annonse


Delft, ny fancy stasjon i gammel pen by

02.08.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Delft er en liten og svært sjarmerende by i Nederland. Likevel finner man her en av de mest moderne og spennende togstasjonene i Europa. Delft stasjon er et godt eksempel på at også en liten by fortjener en god togstasjon.

Årsaken til at man bygde ny stasjon i Delft er man også har gjort om på hele togsystemet i byen. Nå er togsporene lagt i tunnel gjennom sentrum og under den nye stasjonen. Den gamle stasjonsbygningen ligger der fortsatt, ved siden av den nye. Den var under opppussing når jeg var på besøk og brukes såvidt jeg forstod ikke til noe jernbanerelatert. Men, det er mer enn nok plass til det i den nye stasjonen!

Det er kanskje det første som slår en, når man kommer til Delft stasjon. Her er det god plass både til tog, passasjerer og butikker. Nå er ikke Delft en liten by i norsk målestokk, men med 100 000 innbyggere kan den kanskje regnes som en middels stor by i Nederland. Men, siden sentrum fremstår som en svært gammel og sjarmerende småby er det fort slik man tenker. Man må dog huske på at folk bruker tog mye mer i Nederland enn i Norge og denne stasjonen er bygd for fremtiden, da man regner med at antallet passasjerer vil øke kraftig.

Da er det ikke så rart at stasjonen virker litt overdimensjonert nå. Jeg har lest litt om planene og det skal blant annet bli fire spor hele veien fra Den Haag til Rotterdam via Delft, som på den måten får mye mer trafikk. I dag er det faktisk bare en plattform med to spor under stasjonen, men du ser tydelig at det er planlagt to spor til. I stasjonen er det relativt mange fasiliteter, blant annet et supermarked og flere spisesteder. Her finner du selvsagt også en Starbucks, de er vel på alle nederlandske togstasjoner, tro?

Stasjonen ligger i gangavstand til det meste og i løpet av mindre enn 10 minutters gange er du i sentrum av Delft. Om du trenger det, så ligger den lokale buss-stasjonen vegg i vegg og trikken går rett på den andre siden av kanalen. For, selvsagt er det også en kanal, slik det også er i nesten alle gater i Delft, les mer om byen via linken nedenfor. Det eneste jeg ikke liker med stasjonen er de irriterende sperreportene, som dessverre har kommet over hele Nederland. Og, jeg fant aldri noe billettkontor, det er faktisk litt overraskende.

Nederland har et imponerende togsystem med mange tog i alle retninger hele dagen. Delft ligger på den gamle hovedlinja mellom Amsterdam, Den Haag og Rotterdam. Før de bygde nye spor direkte mellom landets to største byer gikk det intercity-tog til Amsterdam noe sånt som åtte ganger i timen fra Delft. Nå må du nøye deg med 4, to via Haarlem og to via flyplassen Schiphol. Fire ganger i timen, altså og ofte er det dobbeltdekkere med 8 til 10 vogner. Likevel kan det bli fullt i rushtiden. Alle de nevnte togene går til Den Haag HS og Rotterdam Centraal.

I tillegg går det intercitytog til Den Haag Centraal to ganger i timen, via HS. Disse går også til Rotterdam Centraal og fortsetter til Eindhoven via Breda. Om ikke det er nok går det også lokaltog flere ganger i timen som stopper på alle stasjoner. Så det er lite vits i å lese rutetabeller, her er det bare å møte opp, så går det snart et tog. Det hadde vært fint om det var sånn i Norge også?

Les mer om Delft på Ja, det er mulig - en reiseblogg

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Nederland Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge