Stadig større konkurranse i Spania

Annonse


Stadig større konkurranse i Spania

- Skrevet 20.01.2022 av Kyrre Dahl

Lav pris og høy hastighet er en realitet i Spania, der stadig flere selskaper konkurrerer om togpassasjerene. Nå utvider Avlo til strekningen Madrid - Valencia og snart kommer også en helt ny aktør på markedet.


Avlo-tog - Foto: Renfe

I gamle dager, rettere sagt for få år siden, hadde Renfe et monopol på høyhastighets-tog i Spania. Fremtiden blir helt annerledes. Om få måneder er det hele fire aktører på de samme skinnene, eller tre litt avhengig av hvordan du regner. Renfe har nemlig lansert sitt eget lavpristilbud, Avlo, mellom Madrid og Barcelona. På den samme strekningen kjører også Ouigo, som er drevet av franske SNCF. Ouigo er navnet på lavprisutgaven av TGV i Frankrike.

Den ferskeste nyheten fra Spania er at Avlo også vil betjene strekningen Madrid - Valencia. Den har oppstart med slutten av februar, like før den store festivalen Las Fallas finner sted i Valencia. Billettene er i salg fra i dag og det er mulig å få turen helt ned i sju euro.

Avlo bruker spesialtilpassede AVE-tog av Talgo-typen som kun har en klasse og man har derfor plass til flere seter. Det blir tre avganger hver vei daglig, der en blir nonstop. På ruta mellom Madrid og Barcelona har Avlo kjørt med 90 % fulle tog siden oppstartet i fjor.

Der er konkurransen allerede beinhard ettersom Ouigo var på skinnene mellom Madrid og Barcelona før Avlo. Ouigo planlegger også å utvide til Valencia i løpet av kort tid og de ønsker å tilby avganger til byer som Sevilla, Malaga og Alicante, går det fram av nyhetsartikler.

Men, om ikke dette var nok er det store forventninger til Trenitalia/ILSA som lanseres under varemerket Iryo. Dette blir ikke et lavpris-tilbud, Iryo skal konkurrere direkte med Renfes AVE med 16 avganger i døgnet hver vei mellom Madrid og Barcelona. Det blir et fullt service-tilbud i togsett som ligner på supertogene Frecciarossa i Italia. Iryo skal etter planen kjøre på en rekke strekninger med høyhastighetstog i Spania.

Spanjolene har nå verdens nest største nett av høyhastighetslinjer, dvs. tog som går i over 250 km/t. Bare Kinas nett er større. Nylig ble man ferdig med høyhastighets-strekningen til Galicia, som gjør at man kan ta tog mellom Madrid og Santiago de Compostela som bruker bare 3 timer. I løpet av de siste årene er det også åpnet nye linjer til Orihuela (Murcia) og Granada. Flere planlegges åpnet i årene fremover.

LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: