Hvert 10. minutt mellom Oslo og Ski

Annonse


Hvert 10. minutt mellom Oslo og Ski

- Skrevet 11.02.2022 av Kyrre Dahl

Vy planlegger å kjøre tog seks ganger i timen mellom Oslo og Ski når Follobanen åpner i desember. I tillegg halveres reisetiden


Foto: Bane NOR

Den 11. desember i år tas Blixtunnelen mellom Oslo og Ski i bruk. Vy har på oppdrag fra Jernbanedirektoratet, som kjøper persontogtjenester på vegne av staten, levert sitt forslag til hvordan togtilbudet på Østfoldbanen kan bli fra dette tidspunkt.

Vys forslag vil på ukedagene gi til sammen seks raske direkteavganger per time i hver retning mellom Oslo og Ski. Reisetiden blir 11-12 minutter, som er rundt en halvering av dagens reisetid. Kortere reisetid kommer også reisende på regiontogene fra Mysen, Moss og Halden til gode.

Sporene inn mot Oslo er ikke helt ferdige når strekningen åpner, derfor er kapasiteten på Oslo S noe begrenset. Dette gir noen føringer for hvordan tilbudet blir det første året. Fra 2024 kan togene til og fra Moss igjen gå gjennom Oslotunnelen til Stabekk og tilbudet kan bli enda litt jevnere fordelt over timen.

Etter åpningen av Blixtunnelen er det bare lokaltoget (L2) som skal benytte «gamle» Østfoldbanen mellom Oslo og Ski.

- Vi har satt sammen en ruteplan som vil gi et etterlengtet og stort løft i togtilbudet til de reisende på Østfoldbanen. Samtidig har vi lagt vekt på å utforme tilbudet slik at det ikke må gjøres nye og store endringer når Follobanen er fullført i sin helhet ett år senere, forklarer konserndirektør for Vy tog, Erik Røhne. Han legger til at Vy nå formelt vil søke Bane NOR, som eier infrastrukturen, om ruteleier som gjør det mulig å realisere de foreslåtte tilbudsforbedringene.

- Vys forslag til ruteplan bygger på Jernbanedirektoratets vurdering av mulige forbedringer i rutetilbudet på Østlandet i årene fremover. Forslaget innebærer en god utnyttelse av den forbedrede infrastrukturen og tilgjengelig togmateriell. Vi er veldig fornøyde med at togtilbudet blir vesentlig bedre for befolkningen i Follo, Østfold og Søndre Oslo, sier, sier Hans Henrik Kristensen, direktør for Persontrafikkavtaler i Jernbanedirektoratet.

Vy sender sin rutebestilling i april, og endelig fastsettelse av rutetilbudet skjer i september.

Når det planlagte tilbudet settes i drift vil de som bør sør for Oslo få det samme togtilbudet som de som bor vest og øst for Oslo. Mellom Asker og Lillestrøm går det nå raske direktetog seks ganger i timen, i tillegg til de mer trege lokaltogene som går på de gamle sporene og stopper overalt. I dag så må lokaltog og regiontog kjøre på de samme sporene, noe som sterkt begrenser kapasiteten.

LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Togpodden - Podcast


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: