Trøbbel for nytt nattog til Hamburg


Trøbbel for nytt nattog til Hamburg

- Skrevet 29.08.2022 av Kyrre Dahl

1. september starter et nytt nattog mellom Stockholm og Hamburg, i regi av SJ. Toget gir også gode forbindelser til Norge. Dessverre har SJ støtt på en del problemer, som neppe blir løst før torsdag.


Nattog. Foto: SJ Sverige

Det har i flere år eksistert et tilbud om nattog mellom Sør-Sverige og Tyskland i regi av Snälltåget, men de kjører på kommersiell basis og derfor har kun avganger når det er mye folk som skal reise, som om sommeren. For å få til et nattog året rundt har svenske myndigheter bestemt seg for å subisidiere et tilbud om nattog utenom sommersesongen.

Det var SJ AB som fikk tilslaget i en anbudskonkurranse og har i flere måneder jobbet for å få tilbudet på plass. SJ leide inn sju sovevogner fra ÖBB. De er gamle og måtte gjennom en rehabilitering og i løpet av sommeren ble det klart at disse ikke blir ferdige i tide, blant annet på grunn av krigen i Ukraina.

Da ble det funnet et midlertidig alternativ, ved å leie inn noen sovevogner som har gått gjennom Tyskland denne sommeren, men som er ledig for høsten. Problemet er at danske myndigheter nekter å godkjenne disse vognene, til tross for at de er godkjent for trafikk i hele Europa.

- Danmark har specifika nationella krav kopplade till brandsäkerheten i Stora Bält-förbindelsen. Sådana krav kan man ställa inom ramen för RIC-avtalet men betyder inte att fordonen måste ha ett helt nytt godkännande, forklarer Dan Olofsson i SJ til Järnvägar.nu. Han påpeker at de har dokumentasjonen i orden, men danskene forlanger en helt ny godkjenning.

Med bare få dager til oppstart har SJ gitt opp å få sovevognene i trafikk til oppstarten og vil starte opp med bare liggevogner. Det blir heller ikke sittevogner på den første dagen. Ifølge järnväger.nu har SJ trukket tilbake sin søknad om godkjennelse for sittevognene i håp om at det kan få prosessen med sovevognene til å gå fortere. Men, det er mulig å gjøre om liggevogner til sittevogner hvis det er ønske om det.

Det er pr. i dag umulig å si når sovevognene og sittevognene vil bli godkjent og SJ tilbyr tilbakebetaling til de som har bestilt plass i sovevogner. Liggevogner er en enklere form for sovevogner der passasjerene deler køyesenger med andre reisende. Dette blir da et rimeligere alternativ, hvis man reiser alene, enn sovevogn der man må bestille hele kupèen.

SJ vil kjøre nattog mellom Stockholm og Hamburg på oppdrag fra svenske myndigheter mellom september og april. De vil også kjøre nattog på kommersiell basis om sommeren, i konkurranse med Snälltåget. Norske reisende kan gå på i Malmø eller et annet passende sted i Sverige.

LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: