Aarhus Hovedbanegård, en travel stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Aarhus Hovedbanegård, en travel stasjon

13.05.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Aarhus, tidligere skrevet Århus, er Danmark nest største by med rundt 300 000 innbyggere. Det er derfor ikke overraskende at byen har Danmarks travleste jernbanestasjon, hvis man ser bort fra de i København. Her litt om Aarhus H

Aarhus hovedbanegård, Aarhus H, ligger sentralt til og markerer slutten på den lange gågata som går gjennom byen. Den nåværende hovedbygningen ble åpnet i 1929 og har nå langt mer trafikk enn den var bygd for. Mer enn 24 000 mennesker reiser daglig med tog til og fra Aarhus H. I tillegg kommer alle menneskene som går gjennom stasjonen til Bruuns galleri, et større kjøpesenter på den andre siden.

Aarhus stasjon har alle fasiliteter du forventer å finne på en såpass stor stasjon. Her er det både betjent billettsalg og flere billettautomater, i tillegg til flere kiosker og en egen fillial av Joe & The Juice. Det er også flere butikker både i den gamle avgangshallen og i den nyere bro-delen over sporene, som gir direkte adgang til Bruuns galleri, med selvfølgelig et større utvalg av butikker og spisesteder.

Aarhus H har mange togavganger. To ganger i timen går det Intercity eller Intercity Lyn til København i den ene retningen og til Aalborg i den andre. Disse togene passerer Odense og går til Kastrup flyplass. Det går også mange regiontog til blant annet Esbjerg, Struer, Herning, Skjern og Silkeborg. Det går også internasjonale tog til Hamburg flere ganger om dagen. Her finner du også Aarhus Letbane, en trikk som selvsagt har en egen perrong på togstasjonen. Denne banen skal ta over for Grenaabanen og Odderbanen, men oppraderingen er ikke helt ferdig ennå.

For de som er veldig interessert i tog får man se mange forskjellige togsett på Aarhus H. Den dagen jeg var på besøk så jeg både de gamle IC og de nye IC-togene til DSB, samt regiontogene til Arriva. En snodig ting med Aarhus H er at det er en sekkestasjon, så alle tog må snu og kjøre ut igjen samme veien de kom. Dette er spesiellt viktig for togene mellom Aalborg og København. Det tar litt tid og fører også til at togene tar opp plass, men det er jo selvsagt helt utenkelig å kjøre forbi landets nest største by. Jeg har aldri hørt noen planer om å forandre på dette og det vil uansett være svært vanskelig å få til i praksis.

Hva er så min konklusjon om Aarhus H: Det første som slår meg er at det er altfor mye folk i gangene. Dette skyldes først og fremst at mange bruker dette som gjennomgang til det før nevnte kjøpesenteret. Ellers er det en gammel stasjon med visse imponerende arkitektoniske elementer og det er et svært godt tilbud av togavganger til så og si hele Danmark. Sentrum finner du svært enkelt ved å gå ut hovedinngangen og over gata. Da er du i gågata og 10 minutter senere er du i den aller mest sentrale delen av byen. Går du 5 minutter til er du i Latinerkvarteret, som er den mest sjarmerende delen av Aarhus.

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Danmark Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: