Stockholm Central, en elegant togstasjon - reisemedtog.no

Annonse


Stockholm Central, en elegant togstasjon

11.07.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Stockholm har klart å bevare sin hovedstasjon på en helt annen måte enn Oslo har. Den gamle Centralstationen er fortsatt byens hovedstasjon og fremstår som elegant og med god plass. Men, alt er ikke som førsteinntrykket skulle tilsi.

Stockholms Centralstation har vokst organisk og er ombygget flere ganger. Den første delen av stasjonen ble tatt i bruk allerede i 1871 og den store hallen som nå er hovedterminalen ble tatt i bruk på 1920-tallet. Det er den som fremstår som imponerende og luftig og du begynner nesten å lure på hvor alle menneskene er. Dette er jo tross alt hovedstasjonen i en by med nesten 2 millioner mennesker. Svaret får du litt senere.

Dette er fortsatt en imponerende velkomst til den svenske hovedstaden for de som kommer med langdistansetog. Både utvendig og innvendig fremstår stasjonen som en katedral og det er flust av tilbud for de reisende. Her finner du mange kiosker, spisesteder og cafèer. Det er til og med gjort plass til en liten food court i den nordre delen av hallen. Går du enda litt lenger kommer du til Arlanda Express, som har sin egen terminal.

Men, så var det det da, at denne enorme hallen ikke lenger egentlig er hovedhallen for de fleste togreisende. De fleste reisende ser aldri dette lenger, fordi tunnelene under sporene gir direkte tilgang til tbanen og også direkte tilgang til gågatene i sentrum av byen. Siden du må gjennom tunnelene uansett for å komme til de aller fleste sporene sier det seg selv at de som har vært her før de fortsetter bare gjennom tunnelene. Så hvis du lurer på hvor alle folkene er hen, så bør du kikke ned i utsiktshullet omtrent midt i hallen, så skjønner du at det er mange som tar tog.

Men, har du god tid gir Stockholms Central fortsatt følelsen av å være på en viktig reise og komme til et betydningsfullt sted og man kan virkelig ane hvordan det var å ta tog i gamle dager. Forresten, de som tar Arlanda Express vil heller aldri se denne hallen for de har som nevnt egen terminal, med egen inngang. Så egentlig er det ingen som trenger å gå gjennom hovedhallen på denne stasjonen, ikke rart den virker litt folketom. Men, det er et fint sted å vente på et tog.

Og, bare for å toppe det hele har Stockholm fått en helt ny jernbanetunnel, som tar lokaltogene i tunnel under byen. Den har fått en helt egen stasjon, med eget navn: Stockholm City, med en rekke forskjellige utganger til sentrum. Den nås ved hjelp av tunnelsystemet under Stockholms Central på samme måte som man kommer til metroen. Det er både fint og effektivt, men den gjør at det er enda færre som faktisk har bruk for hovedhallen. Heldigvis er bygningen allerede vernet, ellers kunne man jo risikert at noen hadde tenkt på å bruke den til noe helt annet. Man minnes jo hva som holdt på å skje med Grand Central i New York, som i mange år sto og forfalt.

Stockholm har utmerkede togforbindelser til de aller fleste svenske byer, men tog minst en gang i timen til Gøteborg, Malmø, Uppsala og mange andre steder. Byene lengst nord nås med natt-tog, inkludert Narvik i Norge, som har toglinje kun til Sverige. Det går internasjonale tog til Oslo og København og et enormt nett av lokaltog for pendlere i Stor-Stockholm. Følg godt med på skiltene, for det kan være litt forvirrende å finne fram til sporene. Forskjellige spor nås gjennom forskjellige tunneler.

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Sverige Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge