Pardubice, et pust fra fortiden - reisemedtog.no

Annonse


Pardubice, et pust fra fortiden

28.08.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Tilfeldigheter gjorde at jeg måtte bytte tog i Pardubice i Tsjekkia. Stasjonen viste seg å være en svært interessant bygning.

Tsjekkia har mange spesielle togstasjoner. De bruker fortsatt mange av bygningene som ble oppført under kommunist-tiden og har modernisert dem, i stedet for å bygge helt nytt som polakkene gjerne gjør. Pardubice er en mellomstor tsjekkisk by og jernbanestasjonen har mye trafikk.

Nå har jeg ikke sjekket når bygningen er fra, men dette ser veldig ut som en togstasjon man forbinder med den kalde krigen. Jeg har sett mange slike etter hvert, men det er faktisk ganske sjeldne i såpass store byer som Pardubice. Men, det skal sies at dette er en av de mer funksjonelle og er tydelig pusset opp siden kommunist-tiden.

Det er sikkert et komplisert spørsmål, skal man beholde den gamle bygningen som kanskje ikke fremstår så pen, eller skal man bruke mye penger på noe helt nytt. Her har man altså latt det meste være slik det var, komplett med veggmalerier og noen spesielle utsmykninger i vinduene, som dessverre ikke lot seg fotografere på en ok måte.

Pardubice er en travel stasjon med forbindelser i mange retninger og mye passasjerer. Men, likevel fremstår ventehallen som ganske romslig og luftig. Det er også plenty av butikker og cafèer, og ikke minst har man her et betjent billettkontor. Det trenger man, for jeg har fortsatt til gode å se en eneste billettautomat på togstasjoner i Tsjekkia.

Når det gjelder serveringstilbud er dette en av de beste stasjonene jeg har sett i Tsjekkia. Her finner man flere bakerier og kiosker og til og med en egen fillial av Costa Coffee, med noe som lignet på Air Condition. Det er også mange sitteplasser for de som må vente på et tog. Og det er som nevnt før mye å se på rundt om i togstasjonen. Mange morsomme detaljer.

Pardubice er en by med rundt 100 000 mennesker. Den er ikke på turistløypa og jeg vet faktisk ikke noe særlig om byen. Men, togstasjonene er en av de viktigste i det tsjekkiske togsystemet og derfor er det mange som ender opp her for å bytte tog. Det er heldigvis relativt godt skiltet, selv om skiltingen er litt gammeldags.

Pardubice ligger på flere hovedstrekninger og herfra går det tog til Praha flere ganger i timen. Det er tre forskjellige aktører som kjører mellom Praha og Ostrava og både Regiojet, Leo Express og CD stopper i Pardubice. Du må ha forskjellige billetter til de forskjellige togene. Pardubice ligger også på linja mellom Praha og Brno og også her er det flere aktører på banen.

Derfor går det mange internasjonale tog fra Pardubice, til Wien, Zilina, Warszawa, Budapest, Berlin, Hamburg og Krakow, for nevne noen. I tillegg kommer en haug med regionale og lokaltog som tar deg omtrent i alle retninger. Noen av de viktigste som kan nevnes går til Liberec og Hradec Kralove.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - MER OM TOG I: Tsjekkia Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge