En dagstur med tog i Storbritannia - reisemedtog.no

Annonse


En dagstur med tog i Storbritannia

11.11.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Storbritannia er et spennende land å reise med tog i. Denne gangen gikk turen fra storbyen Bristol i vest til småbyen Topsham i sør. Selvsagt på første klasse. Det var faktisk billigst!

Jeg skjønner at mange blir forvirret av billettprisene på tog i England, for på det samme toget kan prisen folk faktisk betaler variere voldsomt. Jeg betalte bare 10,50 pund hver vei for denne turen, som tok cirka to timer hver vei. Men, morsomt nok ble det billigst å ta en omvei og kjøpe billett på første klasse. Du skjønner kanskje hvorfor når du ser bildet nedenfor. Du får de billigste billettene ved å bestille online før du reiser, i dette området bør du prøve: GWR Det kan også bestille via en rekke andre togselskaper og uavhengige aktører, men egne spesialtilbud får du bare på GWR.

Den første delen av turen gikk med et vanlig lokaltog fra Bristol til Westbury, 50 minutter med et relativt slitent togsett. Det var dog ikke av de eldste som brukes i området, men av en eller annen grunn har man satt setene så tett på disse togene at jeg ikke får plass til beina. Og, jeg er av ganske normal størrelse. På den annen side er det fin utsikt til landskapet gjennom Avon-dalen fra Bath til Bradford.

På Westbury ble det 20 minutters ventetid på ekspresstoget fra London til Paignton, som jeg skulle sitte på til Exeter St. Davids. Westbury er en helt OK stasjon, med en liten cafè på den ene plattformen og en del sitteplasser. Dette er da også et sted der mange bytter tog. Toget fra London var i rute og her kunnen jeg gå på i en av de to første vognene, jeg hadde nemlig billett på første klasse. Det ble en ganske rolig opplevelse, ettersom det kun var to andre i den vogna jeg satte meg i.

Når man har en billett på første klasse på togene til selskapet GWR, som kjører disse togene, får man noe på kjøpet. Det var ingen bordservering denne gangen, men ved å vise fra billetten i cafèen fikk jeg en gratis sandwich og en kopp kaffe. De to tingene hadde vel i Norge kostet omtrent det jeg betalte for hele togbilletten så da skjønner man at jeg fikk et godt tilbud. Ellers synes jeg ikke første klasse var så veldig komfortabelt. Men, du kan få et enkeltsete helt alene om du vil!

Topsham er i seg selv en trivelig småby, men stasjonen er ikke lenger operativ som togstasjon. Jeg måtte jo likevel ta en nærmere titt på den gamle bygningen, som tydeligvis har blitt utvidet i nyere tid. Jeg fikk ikke helt med meg hva denne bygningen nå brukes til. Topsham er forøvrig en stasjon med to plattformer og det er her togene møtes på denne enkeltsporede strekningen.

Vil du vite mer om Topsham anbefaler jeg reisebloggen min, Ja, det er mulig: Topsham, en britisk sommerby i November . På Topsham stasjon kan man forøvrig også se en gammel portvokterbolig. I gamle dager var det slike bygg overalt, for noen måtte jo manuelt få bommene opp og ned når togene kom. I våre dager er det automatikk, men slike rester av gammel jernbanehistorie finner man mange steder i Storbritannia. Tilbaketuren gikk også greit. Toget fra Topsham kom inn 7 minutter før rutetabellen tilsa og ble stående og vente på motgående tog, før vi kom avgårde helt på riktig tid. Jeg måtte nok en gang bytte på Exeter St. Davids og hadde hele 12 minutter denne gangen for å rekke ekspresstoget til London. Denne gangen skulle jeg bare sitte på til Taunton, 25 minutter unna, så første klasse var egentlig litt overkill. Men, som sagt det var faktisk billigst å gjøre det på den måten.

Det var morsomt nok nøyaktig det samme toget jeg kjørte med tidligere på dagen fra Westbury til Exeter og jeg gikk rett i cafèen og tenkte jeg skulle få meg en gratis kaffe på den korte turen. Jeg ble litt skuffet over at cafèen nå var stengt, det viste seg at catering-personalet kom på i Exeter. Nå var det ikke så viktig denne gangen, men det er jo greit å vite at det ikke alltid er mulig å få noe mat og drikke på disse togene, selv om det er inkludert i prisen.

På Taunton var det bare 5 minutter mellom de to togene, men lokaltoget sto på plattformen ved siden av ekspresstoget, så det var ikke noe problem i det hele tatt. Den siste delen av turen til Bristol foregikk med et lokaltog av den vanlige kjedelige typen til GWR. Det er mange stopp så det tok over en time, men vi var nå uansett i rute når vi kom fram til Bristol. Nå skulle egentlig denne avgangen ha fortsatt til Cardiff, men akkurat nå er det arbeider på linja mellom Temple Meads og Parkway så buss er eneste muligheten videre i den retningen.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge