En togtur i Ahr-dalen i Tyskland - reisemedtog.no

Annonse


En togtur i Ahr-dalen i Tyskland

16.11.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Dette er en togtur jeg kan anbefale dersom du er i Bonn og Køln-området i Tyskland. En tur oppover Ahr-dalen til Ahrbrück gir deg både flott utsikt, koselige småbyer og jernbanehistorie i en og samme tur.

Ahr er kanskje ikke så kjent, men dette ligner litt på Mosel-dalen, som er verdensberømt. Elva Ahr renner gjennom en dal som går parallelt med Moseldalen, men lenger nord og toglinja som følger elva Ahr har sin egentlige start i Remagen, men toget går fra Bonn Hauptbahnhof. Den første delen kjører man hovedlinja langs Rhinen og også her går linja tett på elva, med god utsikt til aktiviteten på Rhinen og flere spennende småbyer.

Ved Remagen tar vårt tog av fra hovedlinja. Dette er et lokaltog som stopper på alle stasjoner, så det går relativt rolig for seg oppover i dalen. Det går likevel ikke lenge før du oppdager vinmarkene langs åssiden, som ligger der i sterke farger om høsten. Det føles som toget går tvers gjennom vinrankene.

Det er ingen store byer langs denne toglinja, men småbyene ligger tett i tett og man bør også se oppover, for over dalen går en spektakulær viadukt som tar Autobahn fra den ene siden til den andre. Her er hovedveien så høyt oppe at det går en egen motorvei nede i dalen for lokaltrafikken som skal opp på Autobahn. Alltid imponerende å se tysk veibygging.

Det er like imponerende, om ikke mer, å se resultatet av tysk jernbanebygging. Etter hvert blir nemlig dalen ganske trang og svingete, men du må på ingen måte tro at det stopper toget. Det blir riktignok en del svinger, men det føles som det er noe nytt å se på der ute i landskapet rundt hver sving.

Her finner man ikke bare vingårder, men også eldgamle småbyer og landsbyer og flere av dem har et slott på toppen av åsen de hviler under. Noen av slottene er åpenbart gamle og flere av dem må vel kalles ruiner, men det er tydelig at dette en gang i tiden var en viktig handelsrute.

I dag er dette en rolig del av Tyskland og særlig når man forsvinner inn i skogen senker stillheten seg. Da blir det skog, elv og fjell som gjelder så dette må være et fint område for de som liker å vandre. Man kan til og med se at det er lagt opp til stier langs skinnene, så man kan i lengre tid følge jernbanesporet.

Jernbanehistorie er det også en del å finne på turen til Ahrbrück. Følger du litt med ser du restene av gamle spor og tunneler, så det er tydelig at jernbanelinja ble lagt om for en stund tilbake. Noe av dette brukes til den før nevnte gangveien. En annen ting er stasjonene, som det er mange av. Flere av dem er ganske så fotogene og har en stil jeg ikke kan huske å ha sett noe annet sted.

Som sagt går det tog fra Bonn Hbf til Ahrbrück. De går hver time, men det går også noen lokaltog fra Remagen til halvveis opp i dalen, så den delen har forbindelse hver halvtime. Du bør likevel få med deg den siste delen, som må beskrives som den mest spennende. Fra Bonn kan du bruke Rheinland-Pfalz-ticket, en dagsbillett som gjelder 1 til 5 personer for en hel dag i hele delstaten. Så du kan kombinere det med en annen togtur i området. Fra Køln er det litt mer komplisert, ettersom det er i en annen delstat, men i helga kan du bruke Schönes Wocehenende-ticket, som bare er 40 euro for 5 personer for en hel dag på lokaltog i HELE Tyskland!

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge