Heidelberg, en funksjonell men ok stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Heidelberg, en funksjonell men ok stasjon

15.12.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Det første du legger merke til er havet av sykler foran inngangen til hovedstasjonen i Heidelberg. Dette er ikke en stasjon i kategorien gammel og elegant, men den fungerer helt greit.

Til tross for at navnet Hauptbahnhof gjerne blir oversatt med sentralstasjonen er ikke dette hverken den eneste eller den mest sentrale togstasjonen i Heidelberg. Det kommer litt an på hvor du skal selvfølgelig, men skal du til gamlebyen vil stoppestedet Heidelberg Altstadt spare deg for en lang gåtur, selv om også denne stasjonen ligger et stykke unna hovedtorget i gamlebyen. Hauptbahnhof ligger hele 2,5 kilometer unna, en avstand som er mulig å gå men kanskje ikke for alle. På Altstadt stopper dog bare noen få lokaltog.

Det er uten tvil Hauptbahnhof (Hbf) som er den aller viktigste stasjonen og det er her langdistansetogene IC og ICE stopper og det er lokaltog i alle retninger. Stasjonen er forsåvidt helt ok å se på utenfra, selv om det ikke er noen perle. På innsiden kan man finne en funksjonell stasjon med mange fasiliteter. Det kanskje aller viktiste er Reisezentrum, altså betjent billettsalg, i tillegg til informasjonsdesk.

Stasjonen har også et imponerende tilbud av kiosker, butikker og serveringssteder. Her finner man flere bakeriutsalg, blomsterbutikk, bokhandel og en rekke serveringssteder, blant annet både McDonalds og Burger King. Slapp av, det var bare et eksempel, det er både asiatisk mat og mer lokal føde å få tak i og det er til og med en fillial av Dunkin Donuts, som er den eneste med ålreite sitteplasser i bygget.

Det var tendenser til litt kaos rundt stasjonen under mitt besøk. Det graves nemlig både foran og bak stasjonsbygningen. Foran inngangen tror jeg de er i ferd med å lage en ny trikkeholdeplass, bak er det åpenbart i ferd med å lage en helt ny bydel. Både taxier, lokale busser og fjernbusser stopper utenfor hovedinngangen, men som sagt var det litt kaos og stoppestedene var spredt litt rundt i forbindelse med arbeidene.

Heidelberg er en by med i underkant av 200 000 mennesker og i Tyskland er dette en middels stor by. Det er likevel bra med servicetilbud på stasjonen og det er faktisk litt flere når du går utover til plattformene. Du går rett ut i en overbygd bru som strekker seg over alle sporene. Her er det relativt god plass, men det kan likevel bli folksomt i rushtiden. Det er rulletrapper til de fleste sporene, men ikke alle. Brua tar deg helt over til den nye bydelen som bygges.

Selv om storbyen Mannheim ligger bare 15 minutter unna er det likevel en imponerende mengde Intercity-tog som stopper i Heidelberg. Fra og med i år går det også ICE-tog til Karlsruhe, Frankfurt, Hannover og Hamburg. Du kan også to IC-tog til Stuttgart, Mainz, Køln og Düsseldorf for å nevne noen. Det går også internasjonale tog til Salxburg og Graz i Østerrike via München. Alt dette er tog fra den statlige aktøren DB.

Nylig har også private Flixtrain ankommet Heidelberg på sin rute mellom Stuttgart og Berlin. Det gir direkte togforbindelse til Berlin opp til to ganger i døgnet og Flixtrain er kjent for å ha lave priser, men de kjører gjerne også litt eldre togsett. En buss til Praha stopper også utenfor stasjonen.

Lokalt går det mange tog i timen til Mannheim og Heidelberg er med i S-bahn Rhein-Neckar, som gir hyppige forbindelse til en rekke byer i området. Det går også Regional Express-tog til Karlsruhe, Stuttgart og flere andre steder. Til Frankfurt er det tog hver time som RB-tog. Det betyr at de stopper på alle stasjoner, men det går fort nok.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge