York stasjon, en gang verdens største togstasjon - reisemedtog.no

Annonse


York stasjon, en gang verdens største togstasjon

14.02.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

York stasjon er et godt eksempel på en god gammel jernbanestasjon i England. Det er som å komme rett inn i et travelt museum. Men, dette er altså også en moderne jernbanestasjon med mye å se på.

Togstasjonen i York ser trolig ut akkurat som den gjorde for 100 år siden eller kanskje mer. York er en gammel by, med røtter i vikingtiden og det er bare passende at jernbanestasjonen også er historisk. Denne stasjonen ble åpnet i 1877 og var på den tiden faktisk verdens største togstasjon.

Ved siden av stasjonen ligger det et gammel jernbanehotell, som ble åpnet allerede året etter i 1878. Etter det har det selvsagt vært noen utvidelser og moderniseringer, men stasjonen ser i all hovedsak ut som den gjorde for over 100 år siden. Stasjonen ligger rett på utsiden av den gamle bymuren, bare noen få hundre meter fra dagens sentrum.

Bygningen er selvsagt verneverdig og det er etter hva jeg skjønner grunnen til at York ikke har en eneste sperreport. Disse automatiske billettportene er blitt fast inventar på alle større stasjoner i Storbritannia og er noe herk, så det er en fornøyelse å slippe dem på denne stasjonen, spør du meg. På enkelte stasjoner fører disse portene med seg helt unødvendige køer, men slikt skjer altså ikke i York.

Det betyr at det er mye enklere å utforske stasjonen uten å nødvendigvis kjøpe billett. York stasjon har en rekke fasiliteter både når det gjelder butikker og spisesteder. Det mest spesielle serveringsstedet ligger oppe på fotgjengerovergangen, med utsikt til togtrafikken. Det er nå en Costa Coffee. Det er flere andre serveringssteder på stasjonen, blant annet en typisk pub.

York er en middels stor by med mye turister så det er helt naturlig at det her er et betjent billettkontor. Ellers er det verdt å nevne at det er en sykkelbutikk like utenfor inngangen, der man visstnok kan leie sykler hvis man vil utforske York. Jeg husker forresten at det var flere boder som fikset hotellovernatting første gang jeg kom til York, men slike boder er nå helt borte.

En viktig ting å huske er at det britiske jernbanemusèet, National Railway Museum, ligger rett ved siden av York stasjon. For å komme til musèet er det bare å gå over brua inne på stasjonen og følge skiltene. Det er bare 5 minutter å gå til det jeg vil beskrive som verdens beste jernbanemuseum. Det er gratis inngang og et "must" for alle som er mer enn litt interessert i tog.

Liker du å se på moderne togtrafikk så er York et ypperlig sted. Det er en rekke forskjellige togselskap som er innom York, der den viktigste nå heter LNER, London North Eastern Railway. De kjører tog til London flere ganger i timen, der noen kjører non stop mens andre stopper på flere stasjoner. De kjører også nordover til Newcastle to ganger i timen og til Edinburgh minst en gang i timen.

Crosscountry kjører til Birmingham to ganger i timen, via Doncaster eller via Leeds. Noen tog fortsetter til Bristol og Plymouth og andre til Reading og Bournemouth. Transpenine Express kjører til Manchester og Liverpool via Leeds flere ganger i timen, der noen tog fortsetter til Newcastle og Scarborough. Northern kjører lokale tog til destinasjoner i Nord-England, mens Grand Central Trains kjører til London og Sunderland noen ganger i døgnet. Jeg tror jeg fikk med alle, men det forandrer seg av og til.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no

Også publisert på: erdetmulig.no

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge