Hauptbahnhof, byens sentrum i Hannover - reisemedtog.no

Annonse


Hauptbahnhof, byens sentrum i Hannover

04.04.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Sentralstasjonen i Hannover, Hauptbahnhof, er så sentral at den i praksis er byens sentrum. I tillegg har den en attraksjon som gjør at jeg stadig vekk velger å bytte tog og benytte en time ekstra her.

Togstasjonene i tyske storbyer er gjerne veldig sentrale, men få er så til de grader sentral som Hauptbahnhof (Hbf) i Hannover. Ikke bare går du rett ut i gågata fra hovedinngangen. Bygningen er i seg selv et gigantisk kjøpesenter som fortsetter både nordover og sørover. Man kan godt si at Hbf er sentrum i Hannover.

Hannover er i seg selv en storby med over 500 000 innbyggere med et omland på rundt 4 millioner mennesker. Det sier seg selv at sentralstasjonen er travel og kan til tider ligne på en maurtue med folk og tog i alle retninger. Men, de har gjort et effektivt grep her, gjennom hele stasjonen kan du nemlig gå i to etasjer, i tillegg til at plattformene er oppe i andre etasjer.

Butikker og serveringssteder finner man flust av både i 1. etasje og i underetasjen, som går som en grop gjennom hovedhallen. Men, den stopper ikke der. Denne underetasjen fortsetter flere hundre meter ut fra stasjonen både nordover og sørover. Man kan faktisk gå gjennom hele Hbf uten å legge merke til at man er i en togstasjon.

Det gjør at det både er plass til mange butikker og spisesteder, samtidig som de som skal gjennom stasjonen får det mye lettere. I denne gangen finner man alle typer fasiliteter, blant annet en gedigen Backfactory, en bakerikjede med billig mat og drikke. I etasjen under underetasjen finner man byen metro, Stadtbahn, med lokale forbindelser til forstedene i Hannover.

Selvsagt har man her også et ordentlig billettkontor. I motsetning til i Norge så er det fortsatt mange betjente billettluker på tyske togstasjoner og det er selvsagt et stort billettkontor i Hannover. Og sånn generellt er det jo veldig enkelt å finne fram, ettersom Hbf i praksis er en lang gang. Du kommer rett inn i den fra gågatesystemet i Hannover.

Men, det er en unik attraksjon på Hbf i Hannover og det er stedets iscafè. Her har jeg funnet det som må være verdens største jordbærbeger. Det må være snakk om en halv kilo jordbær og koppen går opp til øynene når den står på bordet. Dette er utrolig nok den lille utgaven til bare 6 euro. Jeg lurer fortsatt på hvor stor den store utgaven er. Godt er det også! Cafèen heter Colosseum og har flere hundre sitteplasser inkludert en stor uteservering på jernbanetorget.

Hannover ligger ganske midt i Tyskland og har togforbindelser omtrent overalt. Herfra går det ICE-tog til byer som Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Köln, Frankfurt og München minst en gang i timen. Her starter nemlig landets lengste høyhastighetslinje med muligheter for kjøring i 300 kilometer i timen. I tillegg er det IC-tog til blant annet Bremen, Magdeburg og Leipzig og mange andre destinasjoner kan nåes direkte med langdistansetog.

Internasjonalt går toget fra Berlin til Amsterdam via Hannover annenhver time og det går ICE-tog til Basel og andre byer i Sveits. Regionalt går det tog til de fleste byer i Niedersachsen og litt inn i nabo-delstatene. Hannover har også sitt eget lokaltognett med S-bane som går til tider relativt langt. En av linjene går helt til Hameln og Paderborn. Selvsagt når du også flyplassen med lokaltog fra Hbf.

Mer om tog i Tyskland: Guide til tog i Tyskland - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge