Nordlandsbanen, del 1: Trondheim - Mosjøen - reisemedtog.no

Annonse


Nordlandsbanen, del 1: Trondheim - Mosjøen

07.08.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Nordlandsbanen er en tur jeg lenge har hatt lyst til å ta. Nå var tiden inne. Den første etappen var med morgentoget fra Trondheim til den trivelige byen Mosjøen. Denne delen av Nordlandsbanen har en god del høydepunkter, men det er også mye skog.


SJ Nord fra Trondheim til Bodø på Mosjøen stasjon

Morgentoget til Bodø går noen minutter før 8 fra Trondheim S. Dette var et tog med lokomotiv og fem vogner, den ene av disse var Premium, en var familievogn og i en vogn var det kafe. Jeg hadde valgt Premium-billett til 329 kroner. En grei pris i utgangspunktet men det som fikk meg til å velge Premium var at frokost er inkludert på avganger som starter før kl. 09.


Utsikten fra togvinduet mellom Trondheim og Steinkjer

Frokosten man får hos SJ Nord er forsåvidt helt ålreit og denne gangen fikk jeg både ordentlig juice og yoghurt, i tillegg til et rundstykke, vann og kaffe. Jeg må si jeg setter pris på akkurat denne delen av tilbudet, men ellers er Premium ikke verdt pengene. Nå er ikke jeg blant de som er ute etter å få mer inkludert i prisen, men jeg reagerer på at Premium faktisk innebærer en nedgradering i forhold til andre vogner.


Setene i Premium på SJ-toget på Nordlandsbanen

Som under forrige tur med SJ, Oslo - Trondheim, ble jeg i utgangspunktet sittende mot kjøreretningen. Det viser seg at det ikke er mulig å snu setene i Premium, men det kan man gjøre i alle andre vogner på dagtoget mellom Oslo og Trondheim. For øyeblikket er det heller ikke mulig å velge sete, så velg ikke Premium dersom du vil være sikker på å sitte i kjøreretningen. For meg er faktisk det en vesentlig del av opplevelsen at jeg kan sitte og se ut av vinduet.


Utsikt fra togvinduet rett før Steinkjer

Men, som forrige gang klarte jeg å finne meg et ledig dobbeltsete i riktig retning, så det ble heldigvis ikke noe stort problem. Tilbaketuren fra Mosjøen til Trondheim gikk med et helt annet type togsett, en lite tovogners dieselvognsett. Her satt jeg riktig vei, men disse togene er ganske ukomfortable å sitte på i fem timer. Ikke bare merker du skinnegangen bedre fordi toget i seg selv veier mindre, men når personen foran lente seg tilbake ble denne liggende omtrent på magen min. Det ble svært trangt og det kunne blitt et problem hvis ikke alle hadde hvert sitt dobbeltsete.


Frokosten på Premium hos SJ Nord

Tilbaketuren var preget av litt dårligere vær, så alle bilder er fra oppoverturen. Toget kjørte i rute fra Trondheim S og følger Trondheimsfjorden oppover til Steinkjer. På denne strekningen kjører det også lokaltog som stopper på alle stasjoner, men vårt tog stoppet kun på Trondheim Lufthavn Værnes og Stjørdal for å plukke opp passasjerer, samt Levanger og Verdal. Dermed kjørte vi forbi stasjonen med det morsomme navnet Hell. Det er i hvert fall morsomt for alle engelsktalende og nå man også har Gods Expedition, så har du en internasjonal snakkis.


Utsikten fra togvinduet mellom Steinkjer og Mosjøen

Jeg har tatt toget til Værnes flere ganger, men aldri før vært nord for Stjørdal med tog. Så jeg gledet meg skikkelig til denne turen og ble imponert over den første delen av turen. Mange synes det er litt kjedelig å kjøre innom alle småstedene langs Trondheimsfjorden, men ofte kjører toget nær vannet med god utsikt og for meg var det også interessant å endelig få se litt av byer og tettsteder jeg tidligere bare har hørt om. Mange fine stasjoner er det også mellom Trondheim og Steinkjer.


Trofors stasjon, sett fra toget

Nord for Steinkjer går toget i all hovedsak inne i landet og her ser man virkelig hvor mye skog det er i Norge. De neste tre timene til Mosjøen er det heller ikke noe særlig bebyggelse å snakke om, men toget stopper også på steder som Grong og Snåsa. Like før Grong stasjon fikk jeg såvidt med meg at den nå nedlagte Namsosbanen svingte av. For de fleste aktuelle reiser er det en omvei å måtte reise via Grong, så jeg har ikke noe tro på at det kommer til å gå tog til Namsos igjen med det første.


Utsikt fra togvinduet mellom Steinkjer og Mosjøen

Det er flere små høydepunkter under denne delen av turen, for eksempel Snåsavannet, men generellt er det busker og trær man ser i overflod ut av vinduet. Jeg har blitt fortalt at det har grodd til de siste tiårene, og det er litt kjipt. Når toget nærmer seg Trofors og Mosjøen er det vesentlig triveligere å være togpassasjer. Mellom disse to byene/stedene kjører toget paralellt med en elv i et dalføre, der man har god utsikt og kanskje er den peneste delen av togturen mellom Trondheim og Mosjøen.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Norge
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

SISTE NYTT: