På togtur gjennom Nord-Jylland - reisemedtog.no

Annonse


På togtur gjennom Nord-Jylland

03.10.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Det er fritt for høye fjell og dype daler, men en togreise på Nord-Jylland er mer spennende enn sitt rykte, særlig hvis man er litt ekstra interessert i tog. Til tider er utsikten ganske ålreit også.


NJ tog på Fredrikshavn stasjon

De fleste som har vært i denne nordlige delen av Danmark husker nok at det er temmelig flatt og det er i all hovedsak et landsbruksområde med unntak av sandstrendene langs kysten. Likevel så går det bra togforbindelse mellom de mange spennende småbyene som er verdt et besøk. Det meste av trafikken er rettet inn mot storbyen Aalborg, som er Danmarks fjerde største by, men tog er også brukbart transportmiddel om du bare skal mellom to småbyer.


Aalborg stasjon

Jeg kjøpte meg et dagskort som varer i 24 timer og gjelder alle tog i hele Nord-Jylland, som er en ganske stor region. Jylland er delt i tre og grensa til Midt-Jylland går et stykke sør for Aalborg. Med et slikt Travel Pass kan man ta med seg to barn under 12 år gratis og det koster DKK 160, det er litt over 200 norske kroner, for 24 timer altså. Det finnes også en 72 timers versjon til DKK 260. Det gjelder også på alle busser i regionen.


Innsiden av et NJ-tog

Jeg kjøpte dette allerede før jeg ankom Hirtshals med ferje, slik at jeg fikk brukt det første kvelden til Aalborg og den neste dagen på en lengre tur fra Aalborg til Skagen og retur. For sammenligningens skyld koster en enkeltreise fra Hirtshals til Aalborg 80 kroner alene, så Travel Pass er et godt tilbud, særlig hvis man har med seg barn. Og man kan stoppe så ofte man vil underveis. Tognettet dekker imponerende mange småbyer, selv om en del steder kun er tilgjengelig med buss.


Utsikt fra togvinduet nær Skagen

Nå er ikke utsikten fra toget i all hovedsak ikke spesielt spektakulær, men det er et par steder i Nord-Jylland der det er god grunn til å følge med ut av togvinduet. Den ene er kryssingen av Limfjorden inne i Aalborg, der man har god utsikt til sentrum. Det andre er de siste kilometerene før Skagen der man kommer ganske nærme kysten, faktisk på begge sider av toget. Som en anekdote må det nevnes at stasjonene i de fleste tilfeller ligger svært sentralt og er kombinert med byens bussterminal for enkle overganger.


Skagen stasjon

Har man litt interesse for tog så er dette et interessant område av Norden. Det går et imponerende antall tog hver dag til relativt små steder som Hirtshals og Skagen. Generellt går det tog hver time, det ene fra Aalborg til Skagen via Hjørring og Fredrikshavn og det andre til Hirtshals via Hjørring, noe som betyr at det går tog to ganger i timen mellom Aalborg og Hjørring. Morgen og ettermiddag går det i tillegg ekstra avganger, slik at begge armene av nettverket har tog to ganger i timen, der det ene stopper i Hjørring. Disse går på faste klokkeslett og ofte er det bare å gå noen meter til neste tog som går etter få minutter. Alt er planlagt og tilrettelagt.


NJ-tog på Hirtshals stasjon

På kvelden og i helgene går det bare ett tog i timen fra Aalborg og nordover, og i all hovedsak går dette toget til Skagen, men med greit bytte i Hjørring for de som skal til Hirtshals. Selskapet som kjører heter nordjyske jernbaner (NJ) og kjører på oppdrag for Nord-Jylland trafikselskap, som eies av regionen og kommunene i området. Trafikselskapet har også en eierandel i togselskapet. Sør for Aalborg går det det lokaltog en gang i timen til Skørping. Her går det også et Intercity-tog som stopper på alle stasjoner, men ditt Travel Pass er ikke gyldig hos DSB.


Hirtshals stasjon

Underveis er det også mange interessante togstasjoner, selv om mange av disse bygningene ikke lenger har noe med tog å gjøre. Både i Hirtshals og i Skagen er det andre virksomheter som har overtatt, i Skagen er det en bruktbutikk. Men, for en som er toginteressert er det fascinerende å se hvor mange gamle stasjoner som er bevart og ikke minst at toget stort sett stopper overalt. I noen områder må du trykke på en stoppknapp for å gå av toget, som ellers kjører forbi holdeplassen. Det er ingen konduktør ombord. Hvis du lurer så har det gått mange flere baner i denne delen av Danmark, blant annet en privatbane mellom Aalborg ( Nørresundby) og Fredrikshavn via Sæby. Det har også gått tog til Løkken fra Hjørring.


Utsikten når toget kjører over Limfjorden i Aalborg

Det betyr også at det kan være litt komplisert å kjøpe billetter. På mange stasjoner er det en eller annen form for automat, på de fleste turister bruker er det av en type der du får kjøpt de fleste billetter. Men, en del stasjoner har bare automat for reisekort, som du neppe har og da er App den eneste muligheten for å kjøpe billetter. NT Bilet heter appen du bruker eller du kan kjøpe via nordjyllandstrafikselskab.dk Ekstern lenke. Fra Aalborg er det gode forbindelser sørover til Aarhus og videre til København.

Videoer fra denne togturen:

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Danmark

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: