24.10.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET
Til tross for et relativt beskjedent innbyggertall i byen er det svært travelt på jernbanestasjonen i Struer. Herfra går det både lokaltog og Intercity-tog i mange retninger og på stasjonen er det til og med et jernbanemuseum.
Trafikklys mellom plattformene
Struer er en liten by langt vest i Danmark, beliggende ved den andre enden av Limfjorden i forhold til Aalborg. I seg selv en sjarmerende destinasjon men byen har ekstra mye å by på for toginteresserte. Stasjonen ble åpnet i 1865 når toglinja mellom Langå og Struer åpnet. Siden det har det kommet flere linjer hit, den viktigste går til Herning og Vejle og i den andre retningen finner man en av de mest spennende linjene i Danmark, til Thisted.
Hovedinngangen
Den sentrale delen av jernbanestasjonen skal være en av Danmarks eldste togstasjoner og størrelsen i seg selv forteller at dette er og har lenge vært et viktig knutepunkt for togtrafikken. Det er faktisk betjent salg av billetter på Struer stasjon. Dette er ikke en tradisjonell billettluke, men inne i kiosken er det en dedikert skranke for salg av billetter. Her får man også kjøpt mat og drikke som f.eks kaffe til reisen, samt lesestoff. Du vil også finne en billettautomat, ellers er det mest vanlig å bruke elektroniske billetter via web og app.
To lokaltog og et Intercity-tog møtes på Struer stasjon
Plasseringen av stasjonen er i seg selv spennende der den ligger tett opp mot Limfjorden og bare et par kvartaler fra gågata i Struer der man finner butikker og cafèer. Det er også en kort spasertur til fjordpromenaden der man finner enda flere serveringssteder og ikke minst en solid bunke med båter i alle kategorier. Eller du kan bare sette deg og se ut over vannet. Eller du kan nye synet av tog som kjører over den lange viadukten som tar togene fra Struer stasjon og i retning Thisted.
Midt og Vest-Jyllands jernbanemuseum
Det er det store antallet togavganger og togankomster som virkelig imponerer på denne stasjonen. Til tross for at Struer bare har drøyt 10 000 innbyggere går det tog i tre retninger minst en gang i timen, ofte enda flere avganger. Det er en del som bytter tog på denne stasjonen, men utfra det man kan se her er det åpenbart av danskene benytter tog i sin hverdag i mye større utstrekning enn man gjør i Norge. En interessant detalj er at det er trafikklys på overgangene mellom alle sporene, ikke bare å spasere over her nei!
Midt og Vest-Jyllands jernbanemuseum, med Limfjorden i bakgrunnen
Du kan heller ikke la være å legge merke til alle de gamle togvognene og lokomotivene som står utstilt på den andre siden av stasjonsområdet i forhold til selve stasjonsbygningen. Dette er Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum, som ble etablert i den tidligere godsekspedisjonen i 2015. Alle gjenstander er samlet inn fra Midt og Vest-Jylland med hjelp av en støtteforening. Dette er en del av Struer Museum.
Tog på viadukten gjennom sentrum av Struer
Museet var dessverre ikke åpent under mitt besøk og det var ikke lov å gå over jernbaneskinnene for å ta det gamle togmateriellt i nærmere øyesyn. På sommeren er det åpent fire dager i uka, mandag, onsdag, torsdag og søndag, men utenom sommersesongen er det bare åpent mandager og onsdager mellom 09 og 12. Her er hjemmesiden: Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum
Tog på viadukten gjennom sentrum av Struer
Struer er endestasjonen for en av landets hovedlinjer som går på tvers gjennom Jylland fra Vejle. Derfor går det også langdistansetog med DSB herfra flere ganger om dagen til København. Det er et IC Lyn-tog som stopper på alle stasjoner til Vejle og ved Fredericia kobles det på et annet tog fra Aalborg som bare stopper på noen få stasjoner på sin vei til Hovedstaden. Men enkeltbillett kan du bruke alle tog, men vær klar over at dagskortet Arrive One Day ikke er gyldig på dette toget. Du kan på den annen side få gode tilbud på billetter med DSB Orange.
To lokaltog og et IC-tog
Det er Arriva som står for de fleste togavganger fra Struer. De kjører lokaltog til Vejle når DSB ikke kjører IC-tog, slik at det er forbindelse hver time. Det går også tog hver time til Thisted og forvirrende nok to tog til Aarhus, et over Viborg og et over Silkeborg, slik at det blir to avganger i timen til Herning. Dette gjelder hverdager, i helgene kan det også gå tog til Esbjerg, via Herning. I helgene går det også noe færre avganger til Viborg og Thisted. For Lemvig går det buss utenfor stasjonen.