Vejle - Thisted: En fin togtur i Danmark - reisemedtog.no

Annonse


Vejle - Thisted: En fin togtur i Danmark

31.10.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Danmark er ikke kjent for de mest spektakulærene togturene, men de har likevel flere strekninger der man kan kose seg med utsikten. En av disse er lokaltoget mellom Struer og Thisted på vestkysten av Jylland. SE VIDEOER!


Arriva-tog på Thisted stasjon

Min tur begynte på Vejle stasjon på østkysten av Jylland, et viktig jernbaneknutepunkt med tog til København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og mange andre steder. Men, det var linja som går på tvers av Jylland som var målet for denne togturen, en hovedlinje som tar deg fra Vejle til Herning, Holstebro og Struer, før toget forsetter på en sidebane som kalles Thybanen til Thisted.


Inne i lokaltoget

Vejle er en middels stor by i Danmark men har en travel stasjon med blant annet en kiosk og en cafè. Det er ikke noe betjent billettsalg men det finner du nesten ikke noe sted i Danmark lenger. Det er relativt mange plattformer, men det var lett å finne mitt tog, som var et lokaltog fra Arriva som stopper på alle stasjoner til Thisted. Mellom Vejle og Struer kjører også DSB intercity-tog. Dette er en fin stasjon for "trainspotting" ettersom det er mange forskjellige typer togsett som passerer.


Utsikt fra togvinduet mellom Struer og Thisted

Den første delen av turen er mer spennende enn det kanskje høres ut som, fordi toget kjører på en opphøyet bane gjennom store deler av Vejle før vi kommer inn i en overraskende trang og dyp dal. Husk at dette er Danmark så det er ikke akkurat Alpene, men toget følger dalens krumminger i flere kilometer, med en elv nederst i dalen og mye bebyggelse på hver side. En liten forandring som fryder i dansk målestokk.


Video fra de første minuttene etter Vejle stasjon

Men, det varer ikke lenge før vi kommer ut i det sedvanlige flate jordbrukslandskapet Danmark er kjent for. Slik fortsetter det i store trekk til Struer, men landskapet blir stadig vekk avbrutt av små og store byer og noen innsjøer og litt skog. Den største byen på veien er Herning, som ikke er så spennende men Holstebro kan være verdt en stopp på veien. Det er kanskje litt ensformig men det er en interessante hus, bygninger og andre strukturer for de som ikke vil sitte fortapt ned i mobiltelefonen under reisen.


Utsikt fra togvinduet mellom Struer og Thisted

Like før Struer får vi øye på Limfjorden og så følger toget fjorden inn mot stasjonen i Struer, der både byen og stasjonen er verdt et lite besøk. Toget står en stund og venter så du rekker å se deg om på stasjonsområdet og kjøpe deg en kaffe før toget fortsetter til Thisted. Noen ganger må man også bytte tog i Struer for å komme seg videre, så følg med på beskjedene.


Video fra kryssingen av Oddesundsbroen

Det er mellom Struer og Thisted at denne togturen blir trivelig for de som liker å se ut av vinduet. Gjennom Struer går toget på en lang bru slik at du får svært god oversikt over både byen og Limfjorden, så fortsetter toget på en liten tarm der det bare er plass til veien og jernbanen. Så blir landskapet mer klitte-aktig, ettersom vi til tider kjører nær vestkysten av Jylland.


Utsikt fra togvinduet mellom Struer og Thisted

Men, så blir det om mulig enda mer å se på når vi skal krysse Limfjorden over Oddesundsbroen. Dette er en kombinert vei og jernbaneforbindelse der man kommer litt opp i høyden og derfor får god utsikt. Dessverre var det ikke så bra vær den dagen jeg tok turen, så bildene ble ikke så bra, men videoene gir et bedre inntrykk av turen. Strekningen fra Struer kalles forøvrig Thybanen og ender i Thisted, som er verdt en spasertur og en kopp kaffe.


Video fra ankomsten til Struer nordfra ( fra Thisted )

Som nevnt er det lokaltog fra Arriva som tar deg til Thisted, som er endestasjonen på denne banen. Det går tog mellom Thisted og Struer hver time på hverdager, annenhver time i helgene. På hverdager er det slik at mange tog fortsetter til Vejle og det er forbindelse hver time, men enkelte avganger kjøres med DSB Intercity-tog, som fortsetter til Fredericia, Odense og København. På vei tilbake fra Thisted viste det seg at dette toget brukes aktivt av skoleungdommer, men ellers var det ikke noe problem å finne sitteplass.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Danmark

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: