Alternativer til flaskehalsen København - Hamburg - reisemedtog.no
Annonse

Flaskehalsen København - Hamburg

11.06.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

I 2019 oppstod det enorm flaskehals for de som skulle på Interrail. Det var så fullt på togene mellom København og Hamburg at det til tider var umulig å få plass ombord. Her skal du få noen alternativer hvis det samme skjer i år og en forklaring på hvorfor det ble kaos.


DSB Intercity i Kolding

For å gå tilbake til 2019 så blomstret miljøbevisstheten opp og det var en eksplosjon i antall mennesker som ville dra på togferie fra de nordiske landene og nedover i Europa. Det var særlig svenskene som ville ut på togferie men interessen for Interrail økte også kraftig hos nordmenn. Problemet er at både svensker, nordmenn og mange dansker skulle på det samme toget, nemlig på direkte-togene mellom København og Hamburg.


DSB intercity på Aarhus H

Samtidig hadde disse togene en spesiell utfordring, nemlig ferjestrekningen mellom Rødby og Puttgarden. Det betød at det bare kan kjøres små spesielle tog på strekningen, med bare tre vogner. Normalt er ikke det noe problem fordi trafikken er liten utenom sommersesongen, men disse to tingene oppå hverandre førte til en skikkelig flaskehals sommeren 2019. Nå i 2022 kjører togene en annen vei, nemlig via Jylland og unngår ferjestrekningen. Dermed er det teoretisk mulig å kjøre lengre tog, men om DSB har kapasitet til det er en annen sak.


Interiør i DSB IC

I 2022 går det IC-tog fra København H til Hamburg Hbf flere ganger daglig. Det første direktetoget fra København H går allerede kl 05.18, deretter 09.18, 11.18, 13.18 og 17.18. Fra Hamburg Hbf går direkte togene 06.52, 10.53, 12.53, 14.53 og 18.53. Disse bruker 4 timer og 40 minutter og om sommeren er det obligatorisk plassreservering på disse togene. Kommer du fra Århus er det to direkte tog daglig kl. 07.39 og 15.39 til Hamburg Hbf. Fra Hamburg Hbf går det et direkte tog 08.56 til Århus og et tog 16.52 som kun går til Fredericia. Her er det også obligatorisk plassreservering.


Lokaltog til Niebüll passerer Tønder

Det er forventet høy trafikk på alle de nevnte avgangene så det er trolig best å bestille sitteplass så fort som mulig. Men, heldigvis er dette ikke de eneste alternativene. Det mest opplagte fra København er å ta IC-tog i retning Aarhus/Aalborg kl 06.56 og kl 14.56 til Fredericia og bytte der til IC-toget til Hamburg ( som kommer fra Århus ), Det er ikke obligatorisk plassreservering i Danmark, men alle tog som går helt til Hamburg krever reservasjon. I den andre retningen kan du bruke 08.56 og 16.56 fra Hamburg og bytte i Fredericia til IC-tog til København. Dette gjør at det er forbindelse annenhver time hele dagen, enten direkte til København eller et bytte i Fredericia. Ikke bekymre deg over kort transfer-tid, togene vil vente på hverandre så sant ikke forsinkelsen er stor.


Lokaltog i Danmark

Men, mulighetene stopper ikke med disse togene. Det går nemlig IC-tog mellom Fredericia i Danmark og Flensburg i Danmark som IKKE krever plassreservering. Dermed kan du gå på disse uten bekymring men sitteplass er selvsagt ikke garantert. Togene det er snakk om går fra Fredericia 04.45 (gjesp), 06.45, 10.45, 12.45, 14,45, 18.45 og 20.45. Fra Flensburg går disse togene 06.48, 08.48, 12.48, 14.48, 16.48, 20.48 og 22.48. Mellom Flensburg og Hamburg går det lokaltog (RE) en gang i timen som ikke krever plassreservering. Det er vel heller ikke mulig å reservere plass på disse togene. Mellom Fredericia og København går det IC-tog to ganger i timen uten reservasjons-krav, men det kan være mye folk på toget, så plassreservering kan være nyttig likevel.


Ombord lokaltog fra Bramming til Niebüll

Men, det stopper ikke der. Det er nemlig en togforbindelse mellom Danmark og Tyskland som ofte blir glemt, og det er en fin tur i seg selv. Det er grenseovergangen mellom Tønder og Niebüll på sørvestkysten av Danmark. Her går det kun lokaltog så ingen reservasjon nødvendig. For denne forbindelsen tar du IC-tog fra København i retning Esbjerg, bytt i Bramming til lokaltog til Niebüll, der du kan bytte til lokaltog til Hamburg. Alle disse forbindelsene går minst en gang i timen og vil ta deg godt over 7 timer med relativt korte overgangstider. På pluss-siden kan du legge inn et stopp i Nordens eldste by, Ribe eller i Tønder, uten å bekymre deg for reservasjoner.


DSB IC. Gul stripe indikerer 1. klasse

Det er fortsatt mulig å ta den gamle veien mellom København og Hamburg via ferja mellom Rødby og Puttgarden. Ferjene går ofte, men togene på dansk side er innstilt på grunn av arbeidene med Fehmarn Belt-forbindelsen. Dette krever imidlertid en del bytter og tålmodighet. Fra København tar du RE-tog til Næstvæd, der du bytter til RE-tog til Nyköping F, der du igjen bytter til lokalbane til Maribo. Det kan også være bytte i Grænge. Fra Maribor er det lokalbuss som tar deg til ferjeleiet i Rødby. Det ser ut til å være forbindelse en gang i timen på denne delen. Deretter blir det ferje og fra Puttgarden går det lokaltog til Lübeck annenhver time. Derfra er det hyppige forbindelser til Hamburg. Det er uklart hvor mye av dette som er inkludert i Interrail, men buss og ferje er ingen stor utgift i seg selv.


Aarhus stasjon

Har du kommet deg til Flensburg og ikke får plass på et tog til Danmark er det en siste utvei, nemlig lokalbuss over grensen. Det går en buss annenhver time fra Flensburg ZOB ( i sentrum, ikke fra stasjonen) til Gråsten St, derfra går det ICL-tog til København som ikke krever plassreservering. Bussturen er på godt under en time og koster ca. DKK 33. Og til slutt er det jo mulig å omgå hele problemstillingen ved å ta en ferje, f.eks Oslo - Kiel, Gøteborg - Kiel, Ystad - Sassnitz, Trelleborg - Rostock og den nyeste fra Kristiansand til Eemshaven i Nederland. GOD TUR!

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Tyskland Mer om: Tog i Danmark

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  

 • 

  COVID-19

  På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Togpodden - Podcast


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: