Lemvigbanen, sjarmerende togtur i Danmark - reisemedtog.no


Sjarmerende togtur i Danmark, Lemvigbanen

16.07.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Danmark er kanskje ikke mest kjent for spektakulære togturer men danskene har da litt å by på. Den trolig mest sjarmerende togreisen går helt ute ved havet på vestkysten av Jylland til Thobyrøn.


Thobyrøn H stasjon (Havn)

Dette er Lemvigbanen som går mellom den trivelige småbyen Lemvig og Thobyrøn som ligger helt ute ved den vestre enden av Limfjorden. Dette er ikke så mye mer enn en fiskerlandsby men reisen dit går tett på sandklitter og nærmest oppå havet. Ikke nok med det, togsettet som brukes er verdt et blogginnlegg i seg selv.


Lemvig stasjon

Dette er den eneste jernbane-strekning i Danmark som fortsatt kjøres med Y-tog, også kalt Lynette. Togene ble levert til både DSB og danske privatbaner mellom 1965 og 1984 og Lemvigbanen tok sine i bruk på 80-tallet. De ble produsert på Waggonfabrik Uerdingen og fungerer altså fortsatt på denne banen. Togsettet mangler air condition og jeg fant heller ikke noe toalett, men er ellers komfortable nok.


Inne på toget

Det med toalett høres kanskje bekymringsfullt ut, men siden dette ikke er noen lang togtur er det ikke noe reelt problem. Det er åpne toaletter på Lemvig stasjon for de som trenger det. Fra Lemvig er det bare en drøy halvtime til Thobyrøn og omtrent det samme til Vemb som er der Lemvigbanen møter resten av det danske tognettet.


Utsikt fra toget

Det er både færre tog og langt færre passasjer mellom Lemvig og Vemb enn det er mellom Lemvig og Thobyrøn og det er da også den sistnevnte delen som er spennende. Ulempen er at jeg måtte ta buss for å komme til Lemvig, men så fikk jeg da også sett litt av den sjarmerende småbyen. En liten advarsel, det er ganske stor høydeforskjell mellom Lemvig sentrum som ligger nede ved fjorden og stasjonen som ligger oppe på slettene. De som tror det er flatt i Danmark bør ta seg en tur her.


Utsikt fra toget

Lemvig er en sekkestasjon og alle tog må ut igjen samme veien som de kom inn. Det betyr at de få togene som går helt mellom Vemb og Thobyrøn må snu i Lemvig. Under min reise var det bare litt mer enn en håndfull passasjerer fra Lemvig, men det kom på en god del underveis mens vi passerte de mange områdene med sommerhus langs kysten. Den andre veien var det få passasjer og jeg fikk halve toget for meg selv.


En holdeplass med et spesielt navn

Den første delen av turen foregår i mer ordinært jordbruksområde med en og annen landsby innimellom. Etterhvert kan man tydelig se at man er like ved kysten og toget passerer en rekke sandbanker, eller klitter som danskene kaller dem. Den mest spektakulære delen av turen foregår på et havdike der man har vann på begge sider og kjører paralellt med hovedveien ut til Thobyrøn. Underveis passerer man også en holdeplass som kalles Victoria Street Station, skulle nesten tro man var i London!


Utsikt fra toget

Holdeplassen fikk tilnavnet av noen lokale da skiltet som fortalte at det egentlig var Vejlby trinbræt forsvant og siden ble Victoria Street station godkjent av Lemvigbanen. Dette er bare et bitte lite sted. Thobyrøn er heller ikke noe stort sted, men er åpenbart en gammel fiskerlandsby som er populær som sommerby. Det er mange hytter i området og byen har et hotell og noen restauranter. Det er et godt tilbud av fisk og sjømat og den er antagelig ganske fersk. Forøvrig fant jeg hele 5 isbarer, derav en var stengt, på en lørdag i juli(?).


Y-tog eller Lynette

Det kanskje merkeligste med turen var betalingen. Det er nemlig ingen betjente stasjoner eller vanlige billettautomater. Det er riktignok en automat ombord men den tar bare mynter!! Er det mulig i 2022? Du kan kjøpe online på Midt-Jyllands trafikkselskap og via diverse apper, for eksempe DSB sin. Jeg hadde kjøpt et Rejsepas, som gir tog, buss og trikk i 8 dager for bare DKK 399. Et sommertilbud og jeg er ganske sikker på at Lemvigbanen var inkludert. Men, det kom aldri noen og sjekket så jeg fikk ikke bekreftet akkurat det. midttrafik.dk

VIDEOER FRA TOGTUREN:

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Danmark

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: