Togtur mellom Kolding og Sønderborg i Danmark - reisemedtog.no


Togtur mellom Kolding og Sønderborg i Danmark

23.07.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Det er kanskje ikke verdens mest spennende togreise utsiktsmessig men en togtur mellom Kolding og Sønderborg, helt sørøst på Jylland i Danmark, forteller mye om hvordan det er å ta tog i Danmark. Og Sønderborg viste seg å ha en fin overraskelse for de som er interessert i tog.


Interiør i IC-tog

Jeg var i Kolding i mai og benyttet anledningen til å ta en tur på en av banene på Jylland jeg enda ikke hadde fått med meg, nemlig banen til Sønderborg. Den tar av fra hovedbanen mellom Danmark og Hamburg ved Tinglev og går via Gråsten der man kan så vidt se Flensburgfjorden før toget kjører videre til Sønderborg stasjon. Stasjonen, som bare er en holdeplass ligger på fastlandet, mens sentrum ligger på øya Als, forbundet med en bru. Den brua er litt spesiell og det skal vi komme tilbake til.


Kolding stasjon

Som nevnt startet denne turen i Kolding, som er en mellomstor dansk by. Dette er ingen stor turistattraksjonn men det er en sedvanlig trivelig dansk by med nærhet til vannet og et gammelt slott på toppen av en ås i sentrum som blikkfang. Stasjonen ligger få minutters gange fra gågatene i sentrum og er en ganske travel stasjon med forbindelser til Hamburg, København, Esbjerg, Odense og Aarhus for å nevne noen. På stasjonen er det både en 7eleven og en kaffebar.


DSB regiontog på Kolding stasjon

Jeg tok denne turen på det som er den store Bededagen i Danmark, en helligdag som denne gangen var på en fredag. Det var likevel fullt av folk på toget og jeg fikk såvidt sitteplass i en fireseter sammen med to andre. Det er noe jeg ikke liker med tog i Danmark, det er nemlig nesten bare firesetere på danske IC-tog og det er nesten alltid mye folk så du blir nødt til å beinflørte med fremmede mennesker på nesten alle togreiser av denne typen.


IC-tog passerer sentrum av Kolding

Det ble imidlertid færre og færre folk i toget etter hvert som ferden gikk lenger sørover og etter Tinglev så var det under halvfullt. Her tar toget en skarp venstresving og beveger seg temmelig rett østover i stedet for sørover som vi så langt hadde opplevd. Det er bare en halv time fra vi forlater hovedlinja til destinasjonen, men dette er den mest spennende delen når det gjelder utsikt fra toget. Ved Gråsten kan man såvidt se litt av Flensburgfjorden.


Alssundbroen, sett fra et tog

Men, det er når toget nærmer seg sluttdestinasjonen at utsikten fra vinduet er noe å snakke om. Man ser tydelig den store Alssundbroen som tar bilene over til øya Als og man får sett en del av Sønderborg på vei inn mot stasjonen. Eller, det er jo ingen stasjon, for det er ingen bygning her og det er bare to plattformer. Det har vært flere stasjonsbygninger på stedet, men den siste ble revet i 2004. Etter det var det i noen år billettsalg i en nærliggende bygning. Ellers er det verdt å nevne at det i gamle dager også gikk tog til Flensburg, men på den tiden var dette en del av Tyskland.


Nedlagt togstasjon i sentrum av Sønderborg

Men, Sønderborg viste seg å ha mer å by på for toginteresserte. På min rusletur i sentrum, altså på den andre siden av Alssundet, kom jeg over Jernbanegade. Det er navn som varslet at her gikk det en gang i tiden tog og jommen, i enden av gaten fant jeg en gammel jernbanestasjon. Dette var faktisk en staselig bygning som i sin tid var sentrumstasjonen for alle småbanene som en gang eksisterte på Als. Og det gikk faktisk også tog gjennom Jernbanegade og over broen til dagens stasjon.


Nå rutebilstasjon

Det er jo litt underlig at det ikke er noen stasjon der toget stanser og at togstasjonen ligger flere kilometer unna på en annen øy, men den gamle togstasjonen har inntil nylig vært i bruk som rutebilstasjon. Under mitt besøk i mai 2022 var venterommet stengt og på en lapp virket det som om koronapandemien var hovedårsaken til stengningen. Det sto ingenting om når den evt. åpner igjen og det var bare så vidt mulig å se inn i venterommet. Det er ellers ingen andre fasiliteter for reisende her.


En titt inn i et stengt venterom

Det går tog annenhver time til og fra Sønderborg. Disse er merket som IC Lyn-tog til og fra København, men de kjører en merkelig omvei via Fredericia. Der blir de koblet på et av IC Lyn-togene fra Aalborg og Aarhus og dette toget kjører non stop mellom Odense og København. Mellom Kolding og Odense vil det være raskere å ta toget fra Esbjerg som ikke kjører innom Fredericia.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Danmark

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: